Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
Numerio straipsniai
Numerio rubrikos
LVSO sezono pabaigai Leonardo Bernsteino Mišios
Daiva Šabasevičienė: Simpatijos „Žuvėdrai"(3)
Mažojo teatro spektaklis Sankt Peterburgo festivalyje
Rasa Vasinauskaitė: Lenkų teatro vitrina(1)
29-ieji Varšuvos teatriniai susitikimai
Kazio Kisielio dekoratyvinės skulptūros „Džiaugsmas" likimas
Fotografijų paroda „Intymus maištas" „Prospekto" galerijoje
62-ojo festivalio laureatai
Vytautė Markeliūnienė : Tobulai suvokta kompozicija(1)
Vilniaus festivalyje - G.F. Händelio „Mesijas"
Krėsle prie televizoriaus
Apie Vilniaus Šv. Mykolo bažnyčioje būsimą ekspoziciją

7 MD

Gegužės 21 d. Vilniaus Šv. Mykolo bažnyčioje žurnalistams ir visiems besidomintiems buvo pristatyta šioje bažnyčioje besikuriančio Bažnytinio paveldo muziejaus veikla, būsimos ekspozicijos koncepcija ir maketas, buvo apžiūrėtos muziejaus saugyklos. Vilniaus arkivyskupijos sudaryta darbo grupė formuoja muziejaus ekspoziciją ir jo veiklos strateginę programą bendradarbiaudama su Kelno arkivyskupijos specialistais, Lietuvos nacionaliniu muziejumi, Vilniaus miesto savivaldybe ir valstybės kultūros bei švietimo institucijomis.

„7 meno dienų" skaitytojams pateikiame Bažnytinio paveldo muziejaus darbo grupės pirmininko, dailės istoriko Martino Seidlerio spaudos konferencijoje pasakyto teksto ištrauką.

Kolekcija: bažnytinis paveldas

Ypač istoriškai svarbioje Vilniaus senamiesčio vietoje šiais metais duris atvers Bažnytinio paveldo muziejus. Projektas glaudžiai susijęs su svarbiais istoriniais įvykiais: praėjus 20 metų nuo išsilaisvinimo iš sovietų priespaudos ir Nepriklausomybės paskelbimo, Lietuva švenčia savo vardo paminėjimo tūkstantmetį, o Vilnius paskelbtas Europos kultūros sostine.

2005 m. kardinolo Audrio Juozo Bačkio dekretu įsteigto Bažnytinio paveldo muziejaus kolekcija, be įžymiojo Vilniaus katedros lobyno, apima liturgijoje nebenaudojamus meno kūrinius ir dailiųjų amatų dirbinius iš daugelio kitų Vilniaus arkivyskupijos bažnyčių. Bažnytinis paveldas - dailės kūriniai, liturginiai reikmenys, istoriniai dokumentai bei knygos - sudaro didelę ir ypač reikšmingą Lietuvos kultūros paveldo dalį. Muziejuje sukauptos vertybės bus ne tik apsaugotos, bet ir taps prieinamos visuomenei. Muziejaus ekspozicija ir eksponatų aprašai padės lankytojams pažinti pristatomas vertybes, suprasti jų istorinę, liturginę ir estetinę reikšmę. Šiuolaikinius muziejininkystės reikalavimus atitinkančios saugyklos užtikrins tinkamas sąlygas rinkinių saugojimui ir leis plėsti kolekciją, perimant nebenaudojamus liturginius reikmenis ir kitus istorinę bei estetinę vertę turinčius objektus. Muziejaus atidarymo proga į Šv. Mykolo bažnyčią sugrįš šventovę puošę paveikslai, šiuo metu saugomi Lietuvos dailės muziejuje.

Šio muziejaus eksponatai yra liturgijos dalis ir, kiek tik tai bus įmanoma meno kūrinių išsaugojimo požiūriu, atliks šią paskirtį ir ateityje. Taigi muziejaus kolekcija bus paženklinta nuolatinės kaitos, meno vertybės nenutols nuo pirminės ir pagrindinės savo paskirties. Didžioji dalis kūrinių liudija konkretaus asmens arba bendruomenės pamaldumo istoriją, pagaminti įvairiuose Europos miestuose jie pasakoja apie plačius rėmėjų ryšius, atskleidžia menines ir kultūrines įtakas, su kuriomis Lietuvai teko susidurti praėjusiais šimtmečiais. Išraiškingi maldingumo tradicijos liudytojai ir auksakalystės šedevrai, stiklo vitrinose išdėlioti puošnūs bažnytinės tekstilės pavyzdžiai ir kiti meniški liturginiai reikmenys atvers lankytojams ne vieną naują turtingos Lietuvos bažnyčios istorijos ir sakralinio meno puslapį.

Vieta: Vilniaus Šv. Mykolo bažnyčia

Muziejus įsikurs Vilniaus Šv. Mykolo bažnyčioje ir atskiruose buvusio Bernardinių vienuolyno pastatuose. Priešais Šv. Onos ir Šv. Pranciškaus ir Bernardino bažnyčias iškilęs architektūrinis ansamblis yra itin patrauklioje vilniečiams ir miesto svečiams vietoje. Savo stiliumi ir istorine reikšme Šv. Mykolo bažnyčia ypač tinka šiam tikslui. Jos fundatorius, garsus LDK politikas ir kultūrininkas Leonas Sapiega bažnyčią statė nuo 1594 iki 1625 metų. 1627 m. ji buvo pašventinta ir tapo garsios Sapiegų giminės šeimos mauzoliejumi. Renesanso architektūros stiliaus paminklas sujungia vėlyvąją gotiką - pirmąjį po krikščionybės priėmimo Lietuvos meno suklestėjimo laikotarpį - su baroko epocha, nulėmusia Vilniaus senamiesčio architektūros veidą. Šv. Mykolo bažnyčia su didžiuoju altoriumi ir antkapiniais Sapiegų šeimos narių paminklais yra ne tik reikšmingas renesanso ir ankstyvojo baroko epochos Lietuvoje paminklas, bet ir tikras anuomet išsaugoto katalikų tikėjimo dokumentas.

Projektas: Vilniaus arkivyskupijos bažnyčių lobynas

Šv. Mykolo bažnyčioje yra beveik idealios sąlygos deramai saugoti žymias sakralaus meno kolekcijas ir jas pristatyti visuomenei. Liturginių reikmenų išdėstymas konkrečioje bažnyčios erdvėje turi atitikti jų paskirtį. Kelno menininkė ir muziejų interjero specialistė (sukūrusi Kelno, Miunsterio katedrų lobynų ekspozicijas) Ingrid Bussenius vadovauja Vilniaus bažnytinio paveldo muziejaus ekspozicijos kūrimui. Šv. Mykolo bažnyčioje Ingrid Bussenius siekia pabrėžti įvairialypę muziejaus eksponatų ekspresiją ir vertybių bei jas supančios aplinkos tarpusavio sąveiką. Sukurtame makete ji pristato objektus vitrinose ir tų vitrinų išdėstymą atskirose bažnyčios vidaus erdvėse. Vienanavę bažnyčios erdvę aiškiai suskirsčiusi pagal koncepciją, ji galėjo sukurti papildomus aukštus, skirtus gausiems barokinių altorių priklausiniams. Garsiausi Lietuvos auksakalystės kūriniai su didžiąja gotikine Goštautų monstrancija formuoja pagrindinę ekspozicijos ašį, jie yra komponuojami buvusioje presbiterinėje erdvėje. Bažnyčios zakristija naudojama liturginiams drabužiams ir „kasdieninių" liturginių reikmenų (aliejinės, smilkalinės, žvakidės, indai vandeniui) kolekcijai eksponuoti. Bažnyčios tambūre ir erdvėje po empora bus liturginė tekstilė ir procesijų reikmenys (altorėliai, procesijų saulės, žibintai, smilkytuvai, būgnai). Pagrindinė bažnyčios nava bus skirta baroko ir neobaroko epochos kūriniams. Bažnyčios erdvę turėtų pabrėžti centrinis šviestuvas - karūna. Skulptūras ir liturginių drabužių kolekciją numatyta pristatyti taip pat ir bažnyčios emporos erdvėje, kurią, kaip ir saugyklas po vienuolyno pastatais, bus galima pasiekti dengta galerija.

Muziejaus atidarymas

Išoriniai ir vidiniai Šv. Mykolo bažnyčios restauravimo darbai buvo baigti šių metų pavasarį. Muziejaus ekspozicijos planavimas taip pat yra baigtas. Vasarą bus rūpinamasi muziejaus saugyklų ir vitrinų įranga. Visi darbai turi būti baigti iki 2009 m. spalio 18-os - Šv. Luko, dailininkų globėjo, dienos. Iki tos datos visuomenė bus informuojama apie vykdomų darbų eigą, o spalio 18 d. kviečiame švęsti menininkų dangiškojo globėjo šventės į Bažnytinio paveldo muziejų!

Parengė Sigita Maslauskaitė          ...


Laisvoji tribūna
Kam prenumeruoti, kai galima pasiskaityti internete? Tikra tiesa – visus straipsnius, naudingą informaciją ir net daugiau nei spausdintame savaitraštyje, galima nemokamai skaityti internetinėje laikraščio versijoje. Tą patį penktadienį. Tad iš tiesų – kam prenumeruoti?
Tapkite mūsų rėmėjais:
Ankstesni 7MD numeriai
Žurnalas "KINAS"
Archyvas

2012-03-22
Živilė Pipinytė: Viskas prasideda nuo Prousto


2012-03-16
Živilė Pipinytė: Iš ko juokiamės?


2011-11-21
Živilė Pipinytė: Sveikas kinas


Populiaru