Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
Scanorama

Dešimt abejonių

Živilė Pipinytė
„Kalėdaitis“
Konkursinę festivalio programą visada vertini kaip programinę: joje negali būti atsitiktinių filmų, ji atspindi rengėjų nuostatas, pabrėžia, kas jiems atrodo aktualu ir perspektyvu šių dienų kine. Tačiau „Scanoramos“ konkursinei programai „Jauna Lietuva trumpai“ būtų sunku pritaikyti šiuos kriterijus.

„Šviesos ženklai“

7 MD
„Šviesos ženklai“
Geriausiu Europos šalių kino forumo „Scanorama“ konkursinės programos „Naujasis Baltijos kinas” darbu pripažintas Latvijos režisierės Ilzės Kungos trumpametražis filmas „Šviesos ženklai“. Ilzei Kungai atiteko UAB „Cinevera“ įsteigtas prizas – 10 000 Lt kino technikos nuoma būsimam jos kino projektui.

Ar buvo „Antis"?

Živilė Pipinytė
„Kaip mes žaidėme revoliuciją". M.Mikulėno nuotr.
Giedrės Žickytės filmo „Kaip mes žaidėme revoliuciją" premjera - viena iš kelių lietuviškų šių metų „Scanoramos" premjerų.

„Melancholijos“ planeta

7 MD
Lars von Trier. Nuotrauka: Christian Geisnaes
Ketvirtadienį Larso von Triero „Melancholija" prasidėjo Europos kino forumas „Scanorama". Filmas, be abejo, sulauks prieštaringų vertinimų. Pateikiame skaitytojų dėmesiui Paweùo T. Feliso pokalbio su režisieriumi fragmentus. Pokalbis vyko Kanuose, iškart po premjeros ir skandalingosios von Triero spaudos konferencijos.

Pasižiūrėti būtina

7 MD
Hanna Schigula filme „Faustas”
Devintą kartą Europos šalių kino forumas „Scanorama“ pakvies žiūrovus į rudens gero kino fiestą (Vilniuje lapkričio 10–20 d., Kaune 17–27 d., Klaipėdoje 24–27 d., Šiauliuose 26–27 d.).

„Scanorama“ kviečia į koprodukcijos forumą

7 MD
Nik Powell
„Baltijos jūros regiono – Japonijos koprodukcijos forumas“ – tai trijų dienų renginys jauniesiems kino profesionalams. Renginys, kuriuo siekiama atskleisti Baltijos jūros šalių ir Japonijos partnerystės bei bendros kino gamybos galimybes, vyks Europos šalių kino forumo „Scanorama“ metu, lapkričio 11–13 d., viešbučio „Radisson Blue Astorija“ konferencijų salėje.

Islandų aktorius prancūziška pavarde

7 MD
Tómas Lemarquis
Apie netipiškos išvaizdos, skvarbaus žvilgsnio jaunuolį pasaulis sužinojo pasirodžius Daguro Kári filmui „Albinosas Nojus“. Europos kino akademija paskelbė Tómaso Lemarquis pavardę tarp pretendentų į geriausio Europos aktoriaus apdovanojimą ir pamažu vaidmenų ėmė rastis daugiau.

Noblesse oblige

Živilė Pipinytė
„Savaip sąžiningas žmogus“
Šiųmetės „Scanoramos“ atidarymo filmas - norvegų režisieriaus Hanso Petterio Molando „Savaip sąžiningas žmogus“ („En ganske snill mann“, Norvegija, 2009) pasižymi visu tuo, už ką lietuviai, matyt, ir mėgsta skandinavų kiną.

„Scanorama“: lietuviški susitikimai

7 MD
„Kai apkabinsiu tave“
Ketvirtadienį prasidėsiantis Europos šalių kino forumas ,,Scanorama“ žiūrovams žada vienuolika programų, kuriose bus pristatoma daugiau nei šimtas įvairaus turinio, stiliaus ir formato filmų iš visos Europos.

Naujausias Europos kinas

7 MD
„Paprasti žmonės“
Artėdama prie pirmojo rimto jubiliejaus „Scanorama“ gali pasidžiaugti, kad nuo pat pradžių 2003-aisiais konceptualiai formavo programą, laikėsi profesionalių filmų atrankos kriterijų, aiškiai suvokė festivalio misiją - rodyti tuos filmus, kurių kelias į Lietuvos kino teatrus bei žiūrovų patirtį yra sudėtingas.

„Scanoramos“ laureatai

7MD informacija
„Diena, kai aš užaugau“
Šiemet pirmą kartą „Scanorama“ surengė neformalų konkursą „Svečio balsas“. Festivalio svečiai rinko geriausią programos „Naujasis Baltijos kinas“ trumpametražį filmą. Konkursinę programą sudarė trys dalys: „Jauna Latvija trumpai“, „Jauna Estija trumpai“ ir, žinoma,„Jauna Lietuva trumpai“. Iš viso buvo parodyta trylika trumpametražių filmų iš trijų Baltijos šalių.

Lietuvių filmai „Scanoramoje“

7MD informacija
„Jau puiku, tik dar šiek tiek“
„Scanorama 2009“ tradiciškai pristatys jaunų Baltijos šalių kinematografininkų filmus.

Režisūra yra vampyrizmas

7 MD
Jan Troell
Lapkričio 5 d. ypatingu Carlo Theodoro Dreyerio „Žanos d'Ark aistros“ seansu, palydėtu specialiai filmui sukurtos Broniaus Kutavičiaus muzikos, Nacionaliniame operos ir baleto teatre prasidėjusi šiųmetė „Scanorama“ nuo lapkričio 6 d. persikels į „Forum Cinemas Vingis“ ir „Skalvijos“ kino centrą. Čia bus rodomos gausios festivalio programos, vyks kūrybinės dirbtuvės ir susitikimai su svečiais.

Originalios muzikos dėka ,,Žanos d’Ark aistra“ atgims Vilniuje

7MD informacija
,,Žanos d’Ark aistra“
Po beveik dvejus metus trukusio kūrybinio proceso ir derybų su užsienio kino institucijomis, Europos šalių kino forumo ,,Scanorama“ organizatoriai patvirtina jau kurį laiką sklandančią žinią – šiemet ,,Scanorama“ iš tiesų pristatys įspūdingą muzikos ir kino reginį. Tai – Carlo Theodoro Dreyerio kino juostos ,,Žanos d’Ark aistra“ premjera Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, skambant Broniaus Kutavičiaus specialiai šiam filmui sukurtai muzikai.

Artėja „Scanorama 2009“

7MD informacija
„Žmogus ant lyno“
Europos kultūros sostinės metais „Scanorama“ pristato visuomenei jau septintąjį atradimų festivalį, atspindintį Europos kino kultūros įvairovę, tradicijas ir naujoves. Lapkričio 5-22 d. „Scanorama 2009“ vėl kvies gero kino gerbėjus Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Ką žinome apie savo kūrėjus

Santa Lingevičiūtė
„Vabzdžių dresuotojas"
Šįmet „Scanorama" siūlo skersai ir išilgai ne tik Skandinaviją, bet ir Europą apimantį platų, šešiolikos programų ir šimto dvidešimt penkių įvairaus žanro filmų spektrą. Tad ir užkietėjusiam, nuo realybės atitrūkusiam sinefilui nepavyks visko peržiūrėti. Rinktis reikia išties atsakingai, nes per ilgas sėdėjimas kino salėse bei sistemingas gilinimasis į socialines, moralines, ypač lietuviams aktualias emigracijos bei tapatybės ieškojimo problemas tik dar kartą gali priminti apie lapkričiui būdingą vienatvę ir liūdesį; taip ir likau nesupratusi, ko ėjau į vieną iš festivalio filmų - „Ramybė tau, Džamilai".

Nepaklusnusis Peteris Watkinsas

Kora Ročkienė
„Atominis karas"
Viena įspūdingiausių šių metų „Scanoramos" programų skirta britų režisieriui Peteriui Watkinsui. Bus parodyti jo filmai, jau ne pirmą dešimtmetį žadinantys diskusijas apie kino prigimtį ir kino kūrėjo požiūrį į jį supančią tikrovę bei istoriją.

Artėja "Scanorama 2008"

informacija 7MD
"Žmogus, kuris mylėjo Ingvę"
Ateinantį ketvirtadienį, lapkričio 13 d., prasidės Šiaurės šalių kino mėgėjų šventė - tarptautinis kino festivalis "Scanorama 2008". Vilniuje jis truks dešimt dienų, iki lapkričio 23-iosios. Festivalio filmai bus rodomi "Forum Cinemas Vingis", "Forum Cinemas Akropolis" ir "Skalvijoje". Lapkričio 20-30 d. su "Scanoramos" programa galės susipažinti kauniečiai ("Forum Cinemas"), lapkričio 28-30d. - klaipėdiečiai ("Cinamon").



« Atgal

Kiti raktiniai žodžiai