Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Artėja "Scanorama 2008"


Netrukus - 125 filmų maratonas


informacija 7MD

Share |
"Žmogus, kuris mylėjo Ingvę"
Ateinantį ketvirtadienį, lapkričio 13 d., prasidės Šiaurės šalių kino mėgėjų šventė - tarptautinis kino festivalis "Scanorama 2008". Vilniuje jis truks dešimt dienų, iki lapkričio 23-iosios. Festivalio filmai bus rodomi "Forum Cinemas Vingis", "Forum Cinemas Akropolis" ir "Skalvijoje". Lapkričio 20-30 d. su "Scanoramos" programa galės susipažinti kauniečiai ("Forum Cinemas"), lapkričio 28-30d. - klaipėdiečiai ("Cinamon").

"Scanorama 2008" - tai šešiolika skirtingų programų, 125 įvairaus žanro filmai, naujienos ir klasika, tradicijos ir naujovės, koprodukcijos forumas, svečiai iš visos Europos.

"Scanoramos" naujienos

Ši programa tradiciškai pristatys kelių pastarųjų metų ir naujausius Šiaurės šalių filmus, sulaukusius savo šalių ir tarptautinių kino apdovanojimų. Norvegų aktoriaus Stiano Kristianseno režisūrinis debiutas "Žmogus, kuris mylėjo Ingvę" ("Mannen som elsket Yngve", 2008, Norvegija) šiemet pripažintas geriausiu norvegų filmu. Jo veiksmas nukelia į 1989-uosius nedideliame provincijos miestelyje Stavangeryje. Artėja permainų metas. Netrukus grius Berlyno siena. Griuvėsiais pavirs ir Jarlės Klepo pasaulis. Iki šiol jam nieko nestigo. Jį ir gražiausią mokyklos merginą bei geriausią draugą sieja susižavėjimas muzika. Netrukus jų grupės laukia viešas pasirodymas. Tačiau Jarlės pasaulį sugriauna naujas mokinys Ingvė... Šis pasakojimas apie brendimą mažame miestelyje, iš kurio norėtų pabėgti kiekvienas, sulaukė keturių nacionalinių apdovanojimų, tarp jų ir už geriausią režisūrą bei montažą.

Penkis apdovanojimus pelnė istorinė Nilso Gaupo drama "Kautokeino maištas" ("The Kautokeino Rebellion", Norvegija, 2008). Tai pasakojimas apie 1852 m. vykusį Skandinavijos vietinių gyventojų maištą, kurį žiauriai numalšino Norvegijos vyriausybė. Tarptautinių kino festivalių (tarp jų ir šiųmetės Venecijos) pripažinimo sulaukė režisierės Evos Sorhaug filmas "Atšalę priešpiečiai" ("Cold Lunch", Norvegija, 2008). Režisierė pakviečia į pasaulį, kuriame gyvena gana specifiški personažai: pinigų už buto nuomą pristingantis Kristoferis, Heidi, kurios tėvas ką tik mirė, šeimyninio gyvenimo krizę išgyvenanti Leni. Šiame komedijos ir dramos mišinyje jie visi priversti kovoti už vietą pasaulyje. Tai nėra lengva, nes nuolat atsiranda naujų kliūčių. Filmo autorė vengia įžūlaus optimizmo, ji rodo, kad gyvenimas kiekvienam atneša skirtingus išbandymus.

Norvegų režisieriai nesibodi šių dienų kasdienybės ir jos dramų. Bardo Breieno filmo "Negatyvaus mąstymo menas" ("Kunsten å tenke negativt", Norvegija, 2006) herojus yra neįgalus Geiras. Paskendęs depresijoje, jis nori įrodyti visam pasauliui, kad blogiau būti negali. Tačiau Geiro mergina stengiasi jį išmokyti mąstyti pozityviai, todėl ji pakviečia į draugo namus žmones, kurie moko depresijoje atsidūrusius asmenis teigiamo požiūrio į gyvenimą. Geiras greitai supranta, kad "mokytojų" šypsenos ir optimizmas - netikri. Todėl jis sėkmingai pats pradeda jiems dėstyti negatyvaus mąstymo kursą.

Daugiausia Danijos kino kritikų premijų "Bodil" nominacijų šiemet sulaukė Janniko Johanseno filmas "Baltoji naktis" ("Hvid nat", Danija, 2007). Ši psichologinė drama pasakoja apie darboholiką Ulrichą. Jo gyvenimas dramatiškai pasikeičia. Po tragiško įvykio vis labiau auga vyro kaltės jausmas, gyvenimas subyra į šipulius, į paviršių iškyla nemalonūs praeities atsitikimai.

Kitas danų filmas - 2006 m. sukurta šilta netradicinė meilės istorija "Muilo opera" ("Soap") - buvo apdovanotas Berlyno kino festivalyje ir rodytas daugybėje tarptautinių renginių. Tai pilnametražis režisierės Pernille Fischer Christensen debiutas. Filmo herojė Šarlotė palieka draugą ir persikelia į naują butą. Ji nenori su niekuo užmegzti artimesnių ryšių ir apsiriboja viena kartu su vyru praleista naktimi, gyvena tarp nuogų sienų ir dėžių su daiktais. Kaimynės transseksualės prostitutės Veronikos bandymas nusižudyti baigiasi netikėta draugyste. Paaiškėja, kad dienas priešais televizorių leidžianti Veronika - tai nedrąsus Ulrikas, laukiantis lyties keitimo operacijos. Du visiškai skirtingi žmonės netikėtai suartėja... Pasak kritikų, filmas provokuoja pakeisti požiūrį į lytį ir intymius dviejų žmonių santykius.

Danų režisierė Lone Scherfig išgarsėjo filmais "Italų kalba pradedantiesiems" ir "Vilburas nori nusižudyti". "Scanorama" šiemet parodys 2007 m. režisierės sukurtą komediją "Kaip namuose" ("Hjemve", Danija, 2007), pasakojančią apie mažo provincijos miestelio gyventojus. Čia žmonės žino viską apie vieni kitus. Idilę sudrumsčia ryte mieste pasirodęs nuogas vyras. Kas jis? Grupė gyventojų siekia viską išsiaiškinti ir sugrąžinti vyriškį į normalų gyvenimą. Netrukus jie turės progos įsitikinti, kad padeda ne tik kitiems, bet ir sau.

Iš Kopenhagos į mažą miestelį Jutlandijoje "ištremtas" jaučiasi Henriko Rubeno Genzo filmo "Siaubingai laimingas" ("Frygtelig Lykkelig", Danija, 2008) herojus - jaunas policininkas. Jis greitai suvokia, kad iš pirmo žvilgsnio nykiame gyvenime slypi daug intriguojančių paslapčių. Šiemet Karlovi Varų festivalio Didžiuoju prizu apdovanotas filmas yra populiaraus rašytojo Erlingo Jepseno romano ekranizacija.

Šiaurės šalių kino kūrėjai mėgsta rodyti į pasikeitimų sūkurį patekusius personažus. Tie pasikeitimai labai įvairūs. Gunnaro B. Gudmundssono komedijoje "Astropija" ("Astropia", Suomija, Islandija, D. Britanija, 2007) graži, išlepinta blondinė Hildur turi tapti savarankiška, turtingam jos draugužiui sėdus į kalėjimą. Ieškodama darbo, ji patenka į Astropiją - vietą, kur pamišę akiniuočiai perka knygas, komiksus ir kompiuterinius žaidimus. Ar pasimetusi tikrovėje lėlytė Barbė atras save fantazijos pasaulyje?

Iš viso šioje programoje bus parodyta per 20 įvairių žanrų ir stilių filmų, kurie pateikia tikrą Skandinavijos praeities ir dabarties įvykių, problemų ir konfliktų, spalvingų personažų mozaiką.

Klasika, retrospektyvos, specialiosios programos ir naujovės

Nuolatinė "Scanoramos" klasikos rubrika pristato tikrąją ir gyvąją Europos kino klasiką. Šiais metais siūloma iš naujo atrasti "Oskarui" nominuotą norvegų filmą "Devyni gyvenimai" (1957). Režisieriaus Arne's Skoueno filmo herojumi tapo Norvegijos Pasipriešinimo judėjimo dalyvis Janas Balsrudas, po nesėkmingos misijos prieš nacius keliavęs snieguotąja Norvegija iki pat neutraliosios Švedijos. Programa primins gyvojo suomių klasiko Aki Kaurismäki "linksmuosius" filmus "Leningrado kaubojai keliauja į Ameriką" (1989) ir "Balalaikos šou" (1994), švedų kino metro Bjorno Rungės filmą "Auštant" (2003), kūrinius, kurie mūsų akyse virto klasika.

Specialioji programa "Iš arčiau" šiemet pristato dvi retrospektyvas. Pirmoji skirta norvegų literatūros genijui Knutui Hamsunui. Joje bus parodyti keturi filmai. Tai dvi nebylios juostos "Panas" (1922) ir "Žemės syvai" (1921), viena garsiausių Hamsuno kūrinių ekranizacijų - 1966 m. Henningo Carlseno "Badas" ir Jano Troello vaidybinė rašytojo biografija "Hamsunas" (1996).

Antroji retrospektyva skirta vienam įdomiausių danų aktorių Nikolajui Lie Kaasui. Joje bus parodyti septyni filmai, kuriuose pagrindinius vaidmenis yra sukūręs šis talentingas jaunosios kartos danų aktorius, lietuvių žiūrovams gerai pažįstamas iš filmų "Idiotai", "Rekonstrukcija", "Adomo obuoliai".

Dokumentinio kino programoje "Neišgalvotas gyvenimas" bus parodytas kontroversiškas Larso von Triero portretas ("Transformeris - Larso von Triero portretas"), nostalgiškas Fellini pasaulis norvego akimis ("Vyras moteris kava"), mįslingas pasislėpusių žmonių pasaulis ("Huldufolk - pasislėpę žmonės"), šmaikštus ir ironiškas filmas "Punk Royal - etiketė ant užpakalio".

Palyginti skandinavų ir ambicingojo Europos jaunojo kino dabartį padės specialioji programa "Kertant Europą". Šioje programoje bus galima pamatyti jaunų režisierių iš Graikijos, Vokietijos, Bulgarijos, Makedonijos, Prancūzijos, Austrijos ir kitų šalių filmus.

Specialioji programa "Naujasis Baltijos kinas" pratęs Lietuvos žiūrovų pažintį su artimiausių mūsų kaimynų latvių ir estų kinu, taip pat pristatys įdomiausius pastarųjų metų jaunųjų lietuvių režisierių darbus. Šią trumpametražę programą paįvairins pilnametražių filmų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjeros. Lino Augučio, Donato Ulvydo, Mareko Skrobeckio ir Rasos Miškinytės filmas "Vabzdžių dresuotojas" pasakoja apie lėlių animacijos pradininką Vladislovą Starevičių, XX a. pradžioje Kaune sukūrusį pirmąjį filmuką, kuriame vaidino lėlės. Antroji lietuviška šio festivalio premjera - eksperimentinis Audriaus Mickevičiaus filmas "Žmogus-arklys". Rene Vilbre "Aš buvau čia" ( Estija, Suomija, 2008) pasakoja apie septyniolikmetį jaunuolį, įsivėlusį į narkotikų platinimą. Maskvos kino festivalyje apdovanota Jurio Poškaus "Monotonija" (Latvija, 2007) - tai filmas apie neišsipildžiusias svajones ir savo vietos pasaulyje paieškas. Jaunieji kino kūrėjai iš Lietuvos ir visos Europos galės dalyvauti koprodukcijos forume "Jaunoji kino karta". Šiais metais ekspertės iš Europos kino institucijų kalbės apie paramos galimybes debiutuojantiems režisieriams. Dialogą apie kiną ir filosofiją pradės Nerijus Milerius (Lietuva) ir Thanosas Anastopolousas (Graikija). Į dialogą įsitrauks ir kiti svečiai bei forumo dalyviai. Nakties programa "Aistra šiaurėje" skiriama emocijoms ir aistroms, o specialioji programa visai šeimai "Atsivesk mamą ir tėtį" - tiems, kurie kiną žiūri dažniausiai dieną.

Šiemet "Scanorama" pristatys ir dvi naujas programas. Tai Europos kino akademijos trumpametražio kino nominantų ir laureatų programa, kurioje bus parodyti geriausi trumpametražiai filmai iš visos Europos. Šia programa žengiamas pirmasis žingsnis į 2009 metais planuojamą Europos kino naktį "100 procentų Europos". Specialiosios programos "Šiaurė trumpai" ir "Šiaurė dar trumpiau" - tai ambicingų, jaunų trumpametražio kino meistrų iš visų Šiaurės šalių programa, drąsiai konkuruojanti su Europos kino akademijos laureatais.

Parengta pagal "Scanoramos" inf.

„7 meno dienos“ Nr.40 (822), 2008-11-07

Versija spausdinimui

Komentarai

NKpqUXJbdbGR, 2011-05-02 00:21

Very true! Makes a cahgne to see someone spell it out like that. :)

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti