Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
Borkovskis

Ne tik šventės, bet nuolat su mumis

Konstantinas Borkovskis
Eugenija Bendoriūtė ir Aleksandras Rubinovas Kauno kamerinio teatro spektaklyje „Penki vakarai”. Režisierius Algimantas Pociūnas. Gintaro Česonio nuotr.
Sielon įsmigo Dalios Tamulevičiūtės žilagalvės mokytojos Marijos Bakanavičienės žodžiai per režisierės vardo teatrinio festivalio uždarymą Varėnoje. Ji kalbėjo, kad teatro menas suteikia šventiškumo, sielos pakylėjimo akimirkų, galimybę atitrūkti nuo pilkos kasdienybės ir pasinerti į prasmingų, kilnių minčių ir jausmų pasaulį.

Pasaulis pagal Mazūrą

Konstantinas Borkovskis
Motinos lėlė (dublis) iš Vilniaus teatro „Lėlė“ spektaklio „Jūratė ir Kastautas“ (valdo Olga Pocevičiūtė). Nuotrauka iš teatro archyvo
Spalio 16 d. vakarą Vilniaus teatro „Lėlė“ scenoje susispietęs žiūrovų būrelis stebėjo toje pačioje erdvėje rodomą lėlių ir plastikos vyksmą „Jūratė ir Kastautas“ – bendrą poetės Daivos Čepauskaitės, lėlininko Vitalijaus Mazūro, kompozitoriaus Fausto Latėno ir penkių „Lėlės“ teatro aktorių kūrinį.

Kiekvieną kartą viskas iš naujo

Konstantinas Borkovskis
Vengrų trupės HOPPart spektaklis „Koriolanas“. D. Matvejevo nuotr.
Pasibaigė tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“, parodęs mūsų publikai ir svečiams iš užsienio neįprastai platų lietuviškų spektaklių rinkinį, taip pat kompaktišką, bet turiningą trijų teatrų iš užsienio programą. Būta įdomybių ir šalia festivalio.

Prasmė – smulkmenose

Konstantinas Borkovskis
OKT spektaklis „Miranda”. D. Matvejevo nuotr.
Gražu buvo pažiūrėti, kokios prašmatnios sudėties sostinės teatrinis „beau monde” rugsėjo 20 ir 21 d. sugužėjo į Teatro areną, į OKT teatro naujausią spektaklį „Miranda“ (režisierius Oskaras Koršunovas, vaidino Povilas Budrys ir Airida Gintautaitė, kompozitorius Antanas Jasenka, scenografija Dainiaus Liškevičiaus, kostiumų dailininkas Aleksandras Pogrebnojus).

Nutolę ir prisišlieję

Konstantinas Borkovskis
Spektaklis patiems mažiausiems „Lai lai lai“. Dmitrijaus Matvejevo nuotrauka
Penkių jaunų aktorių ansamblis, pasivadinęs „cezario grupe“ (mažąja raide!), pradėjo naują sezoną poezijos spektakliu „Nutolę toliai“ ir premjeriniu vaidinimu vaikams „Lai lai lai“.

Furijoms įkandin?

Konstantinas Borkovskis
Rasa Samuolytė ir Povilas Budrys LNDT spektaklyje „Fundamentalistai”. K.Žičkytės nuotr.
Rugpjūčio 30 d. Nacionalinio dramos teatro fojė buvo pirmąkart parodytas premjerinis spektaklis „Fundamentalistai“. Tuo pat metu teatras surengė Vilniaus gatvėse savo sezono pradžios reklaminių stendų akciją, sukėlusią skandalingą žiniasklaidos ir miesto valdžios reakciją. Tokiais dviem provokuojančiais akcentais svarbiausias mūsų dramos teatras pradėjo naują 72-ąjį sezoną.

Viltingasis teatro-cirko „bolero“

Konstantinas Borkovskis
Trupės „La Scabreuse” iš Prancūzijos spektaklis [TAITLAS] No 49 festivalio „Naujojo cirko savaitgalis” programoje. Dmitrijaus Matvejevo nuotrauka
Šeštasis „Naujojo cirko savaitgalis“, rugpjūčio pabaigoje vykęs sostinės „Menų spaustuvėje“, pateikė malonią staigmeną – už tradicinio cirko ir įprasto teatro rėmų drąsiai besidriekiantį reginį, prancūzų trupės „La Scabreuse“ projektą [TAITLAS] No 49 ir No 50.

Sudie, „Taganka“, visiems laikams! (II)

Konstantinas Borkovskis
Jurijus Liubimovas repetuoja spektaklį pagal N.Gogolį „Revizijos aprašas” (1978 m.)
Atrodytų, kad tik pasitraukus iš Maskvos dramos ir komedijos teatro Tagankoje vadovo posto jo įkūrėjui Jurijui Liubimovui baigėsi šio vieno ryškiausių XX amžiaus Rytų Europos teatrų istorija. Tačiau iš tiesų „Taganka“ nustojo būti meno reiškiniu gerokai anksčiau...

Sudie, „Taganka“, visiems laikams!

Konstantinas Borkovskis
Tagankos teatro emblema.
Pastarosiomis savaitėmis Rusijos teatro gyvenimą sudrebino skandalas – režisierius Jurijus Liubimovas pasitraukė iš legendinio Maskvos dramos ir komedijos teatro Tagankoje vadovo pareigų, vykdytų beveik pusšimtį metų. Šis įvykis yra svarus pretekstas prisiminti Tagankos teatrą, jo istoriją, reikšmę ir įtaką Lietuvos teatro kūrėjams.

Plastinio teatro demonai, kabaretai ir žaidimai III

Konstantinas Borkovskis
Ostravos miesto (Čekija) lėlių teatro spektaklis „Mergaitė su apelsinais“. „Skrajojančio festivalio“ nuotr.
Laikas bėga ir „Skrajojantis festivalis“, vykęs Kaune gegužės 25–28 d., grimzta į praeitį. Nemažai per jį rodytų spektaklių, kurie festivalinio siautulio fone atrodė mažiau įspūdingi, pažvelgus iš laiko distancijos atrodo ne mažiau įstabūs nei „smūginiai“ reginiai, dalis jų net buvo sukėlę savotišką šoką.

Plastinio teatro demonai, kabaretai ir žaidimai II

Konstantinas Borkovskis
„Pasmaugta ir nušautas”, Psilikono teatras
Iš tikrųjų tik vieną kartą teko apgailestauti, kad „Skrajojančio festivalio“ organizatoriams nepakako lėšų, pajėgumų ir parako tokio lygio festivaliams lyg ir privalomai teorinei daliai – moderuojamiems spektaklių aptarimams, teatrų ir spektaklių prezentacijoms, dalyvių spaudos konferencijoms, ypač po dviejų jaunų lenkų artistų, Marcino Bikowskio ir Marcino Bartnikowskio, filosofinio lėlių kabareto „Baldanders“.

Plastinio teatro demonai, kabaretai ir žaidimai

Konstantinas Borkovskis
Nevillis Tranteris iš Olandijos (Teatras "Stuffed Puppet"): aistringas dialogas su lėle ir su savimi. Festivalio archyvo nuotrauka
Keturias dienas, gegužės 25–28 d., Kaune vyko tarptautinis lėlių teatrų „Skrajojantis festivalis“. Tai – lėlių teatrų festivalio „Šypsos lėlės ir vaikai“, kurį aštuoniolika kartų rengė Kauno valstybinis lėlių teatras, tradicijos tąsa. Šįsyk festivalio programą sudarė 20 spektaklių, o juos parodė 12 šalių teatrai. Vaidinimai vyko Kauno lėlių teatro, Kamerinio teatro, Muzikinio teatro ir Dramos teatro scenose.

Istorinė atmintis scenoje: gyva ar ne?

Konstantinas Borkovskis
Teatrologų konferencija VDU: doc. dr. Rasa Vasinauskaitė, Asta Valiukaitė, dr. Ramunė Balevičiūtė ir prof. dr. Jurgita Staniškytė
Gegužės 20 d. Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto galerijoje „101“ vyko VDU Menų fakulteto Teatrologijos katedros surengta konferencija „Pasikartojimai: atmintis ir tapatybė postsovietiniame Lietuvos teatre“.

Exegi monumentum

Konstantinas Borkovskis
Rūta Staliliūnaitė (1938–2011)
Amžinybėn pasitraukė Rūta Staliliūnaitė, iš Monikos Mironaitės perėmusi mūsų scenos karalienės neformalų titulą... Sostas ištuštėjo...



« Atgal

Kiti raktiniai žodžiai