Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
Tekstilė

Kauno bienalė kviečia teikti paraiškas

7 MD
Kauno bienalės logo
Kauno bienalė, iki šiol gerai žinota kaip šiuolaikinio tekstilės meno lopšys, palaipsniui išaugo savo marškinius (žanrinio renginio rėmus).

Kintanti šviesa

Nijolė Žilinskienė
Anicetas Jonutis. „Bangos“. 1971 m.
Tamsiausiu metų laiku, belaukiant šv. Kalėdų bei saulėgrįžos, gruodžio 15 d. Radvilų rūmuose atidaryta Aniceto Jonučio kūrybos penkiasdešimtmečiui skirta tekstilės, akvarelės ir piešinių paroda „Saulėtos vizijos“.

Technologijos tėra medijos

Rasa Andriušytė-Žukienė
Pagal Lauros Garbštienės filmą „Filmas apie nežinomą menininkę“ (2009 m.) parengė Monika Žaltauskaitė-Grašienė. 2011 m.
2009–2010 m. laikotarpiu ruošiantis šiai bienalei, pokalbiuose su dailininkais teko patirti, kad dauguma jų turi savą „mažąją meno istoriją“, yra susikūrę paralelinius dailės pasaulius tarsi atramą savo kūrybai.

Viskas nusėda ir kur nors lieka

Monika Krikštopaitytė
Laima Oržekauskienė. „Penkiasdešimtmetės. Pitijos“
Tai tikrų moterų atvaizdai ir joms iš tikro yra penkiasdešimt metų.

Kauno bienalėje – FLUXUS savaitė ir Jono Meko filmo apie Jurgį Mačiūną premjera

7 MD
FLUXUS Kauno bienalėje

Istorijos, pasakojimai ir (meta)tekstai

Monika Krikštopaitytė
Yuan Gao (Kinija). „12 mėnulių“. 2008–2011 m.
Tai konkursinė paroda – skirta istorijoms pasakoti ir perpasakoti. Kad ir į ką žiūrėtum, pasiūlyta pažvelgti iš asmeninės perspektyvos. Vakarų mentaliteto atstovai uždavinį suprato iškart, dalis net pernelyg tiesiogiai. Todėl nemažai viena į kitą panašių istorijų apie šeimos šaknis, svarbias tik todėl, kad autorei(-iui) širdį gaivina, atkrito.

Šalis kaip ženklas ir suvenyras

Justina Kučinskaitė
Krista Leesi ir Heinas Prunsveltas
Šį kartą tekstilės naujovėmis besidominti galerija pristato žaismingą estų dueto parodą. Ji skirta šalies nepriklausomybės 20-ies metų jubiliejui pažymėti, o taip pat simboliškai prisideda prie Talino – Europos kultūros sostinės 2011 renginių. Menininkai Krista Leesi ir Heino Prunsveltas atsisako tokioms progoms įprasto oficiozinio stiliaus ir tris galerijos sales pripildo įvairių epochų Estijos simbolių, ženklų ir atributų.

Žiemą gimęs, žiemą išėjo

Lijana Šatavičiūtė
Juozas Balčikonis (1924-2010)
Šaltą gruodžio sekmadienį mus paliko dailininkas Juozas Balčikonis (1924 01 24 - 2010 12 19). Žiemą gimęs, žiemą išėjo.

Lygintuvas kaip portalas į tekstilės pasaką

Eglė Juocevičiūtė
Remigijus Praspaliauskas. Kadras iš videofilmo „Dailusis čiuožimas“. 2006 m.
Yra keletas reiškinių, kuriuos galime įsivaizduoti išgirdę žodį „tekstilė“. Šįkart palieku nuošalyje utilitarią šios disciplinos prigimtį ir turiu galvoje vien tik meninę tekstilę. Priklausomai nuo įsivaizduojančiojo, ir tokia „tekstilė“ gali būti daugiaveidė: pavyzdžiui, didžiulis kokią nors alegorinę sceną vaizduojantis gobelenas arba audinys, kuriame modernistiškai eksperimentuojama tiek klasikinėmis audimo technikomis, tiek vaizdo kompozicija. Abiem atvejais tekstilė išlieka plokščia ir mėgdžioja estetines tapybos naujoves.

Šviesos žaismas

Nijolė Žilinskienė
Kristė Vasiliauskaitė. „Augimas“. 2009 m.
Tai pirmoji autorinė jaunos dailininkės Kristės Vasiliauskaitės tekstilės paroda. Joje rodomi 32 per penkerius metus sukurti darbai.

Sentimentai

Justina Augustytė
Zsófi Pittmann. „Love me Tender“
Šiuolaikinis Vengrijos menas greičiausiai ne vienam tebėra terra incognita. Taigi vien dėl to Zsófi Pittmann paroda verta apsilankymo.

Gamtos ritmu

Vaida Markevičiūtė
Danguolė Brogienė. „Kelionė į anapus“. 2008 m.
Danguolės Brogienės tekstilės paroda neleidžia pamiršti spalvų jėgos ir gebėjimo žaisti emocijomis. Joje kūriniai kalba apie stichijas ir žiūri į miestą kaip į labirintą. Optinis tekstilės menas maloniai stebina. Darbai tarsi šnekučiuojasi su kitais lietuvių menininkais, kurių kūryboje suskamba panašios formos, koloritas ar net temos. Ar autorė pasako ką nors nauja savo kūryba? Žinoma. Jos braižas savitas.

Socialinis audinys ir ryšių estetika

Laima Kreivytė
Eglės Gandos Bogdanienės kambarys (projektas „Prieglobstis“ Kauno paveikslų galerijoje)
„Svarbiau šiandien užmegzti ryšius su kaimynais, nei laukti šviesesnio rytojaus.” Nicolas Bourriaud

Žydinčios valandos

Nijolė Žilinskienė
Danutė Kvietkevičiūtė. „Budynė“. 1987 m. Nacionalinis M.K. Čiurlionio dailės muziejus
„Žydinčios valandos“ - tai pirmoji Danutės Kvietkevičiūtės individuali retrospektyvinė paroda, kurioje surinkti beveik visi keturių dešimtmečių kantraus ir mėgstamo darbo vaisiai.

Prasideda Kauno bienalė „Textile '09“

7MD informacija
Haruko Honma. „Pazruka“. 2007 m.
Ateinantį ketvirtadienį, spalio 1 d., prasideda didžiausias Lietuvoje meno renginys - Kauno bienalė „Textile '09“. Šiemet joje dalyvauja 60 menininkų iš 20-ies šalių. Pagrindinėje menininkų rezidencijų programoje „Gyvas požiūris“ - 29 projektai. Šią programą lydės net 9 papildomos parodos, o lankytojus į meno kūrybos ir suvokimo procesus įtrauks edukacinės programos „Traukinys B“ (daugiau kaip 50 renginių ir ekskursijų).

Gyvenimo džiaugsmo ir skausmo dermė

Aldona Žemaitytė
Ekspozicijos fragmentas: Lidos Kuzmienės „Skulptūra II“, antrame plane Zinaidos Vogėlienės gobelenas „Mano ežero žydrynė“. Nuotraukos Aldonos Žemaitytės ir iš asmeninio Z. Vogėlienės archyvo
Pamėnkalnio galerijoje, priklausančioje Lietuvos dailininkų sąjungai, iki liepos 4 d. veikia paroda, mįslingai pavadinta „33-eji metai šalia“. Tai reiškia, kad dvi dailininkės – tekstilininkė Zinaida Vogėlienė ir keramikė Lida Kuzmienė – daugiau nei ketvirtį šimtmečio gyvena šalia viena kitos Krivių g. 41, Vilniuje.



« Atgal

Kiti raktiniai žodžiai