Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
DAILĖ

Gamtos ritmu


Danguolės Brogienės paroda „Spalvotos akimirkos“ galerijoje „Akademija“


Vaida Markevičiūtė

Share |
Danguolė Brogienė. „Kelionė į anapus“. 2008 m.
Danguolės Brogienės tekstilės paroda neleidžia pamiršti spalvų jėgos ir gebėjimo žaisti emocijomis. Joje kūriniai kalba apie stichijas ir žiūri į miestą kaip į labirintą. Optinis tekstilės menas maloniai stebina. Darbai tarsi šnekučiuojasi su kitais lietuvių menininkais, kurių kūryboje suskamba panašios formos, koloritas ar net temos. Ar autorė pasako ką nors nauja savo kūryba? Žinoma. Jos braižas savitas.

Brogienės polinkis geometrizuoti vaizduojamą objektą leidžia nesivelti į literatūriškumus. Čia jungiasi spalvų ramumas, nekeliantis diskomforto pasikartojantis ritmas. Kompozicijų koloritas įvairuoja nuo A iki Ž, bet jis nėra įkyrus akiai. Keli autorės kūriniai savo forma ir koloritu primena M.K. Čiurlionio paveikslus, kuriuose taip pat įkvėpimo semiamasi iš žemės, kur svarbūs jos ciklai. Gal kiek ir drąsoka Brogienę lyginti su Čiurlioniu, bet patys kūriniai siūlo šią mintį. „Kelionė į anapus“ tiesiogiai asocijuojasi su M.K. Čiurlionio „Rex“ (1909 m.). Abiejuose darbuose bandoma pavaizduoti dangaus karalystės pavidalą. Koloritai giminingi, formos taip pat turi ryšį viena su kita. Puslankis ir už jo esanti forma, artima stačiakampiui, kompozicijose suartina abu darbus. Dailininkė (ir ne tik ji) savo kūriniuose dažnai vaizduoja gamtą, matyt, todėl, kad ji save suvokia kaip gamtos dalį, paklūstančią jos dėsniams. Brogienė, siekdama išlaikyti ryšį su gamta, taip pat ir su gerai žinomais Lietuvos dailės vaizdiniais, tarsi tęsia Čiurlionio puoselėtą liniją, kur tikima gamtos jėga ir ano pasaulio viltingumu.

 

Galima sakyti, kad dabartinio meno kontekste D. Brogienės kūriniai nepasižymi agresyvumu. Jos kūryboje aktualesnė gana patogi stichijos tema, bet žaidimas aštriomis formomis gali sukelti nepatogumų žvilgsniui. Spalvinga optinė iliuzija ir geometrinių formų vidinis veiksmas atitolina nuo realaus pasaulio. Tačiau menininkė siūlo užtrukti prie vidinių įspūdžių apmąstymo. Kūrinyje „Už lango pūga“ geometrinių formų dominavimas akivaizdžiai menkesnis. Jame esantį veiksmą galima lyginti su vidine audra, turinčią kalbinį atitikmenį: „Žemė su dangum susimaišė.“ Tačiau šis kūrinys veikiau išimtis ir ne geriausiai perteikia dailininkės manierą, iš kurios atpažintume jos kūrybą.

 

Dominuojantį kūrybos braižą galėtume sieti su Kazio Varnelio optine kūryba. Brogienė, kaip ir Varnelis, mėgsta labirinto motyvą. Jos kūrybai taip pat būdingas muzikalumas, paremtas linijų ritmu.

 

Pratęsusi čiurlioniško kolorito tradiciją, pasiskolinusi iš Kazio Varnelio formos jėgą, menininkė sukuria savitą braižą. Jos kūryba teikia emocinį pasitenkinimą, o atminty palieka spalvotas akimirkas.

 

Paroda veiks iki gegužės 15 d.

 

Galerija „Akademija (Pilies g. 44 / Latako g. 2, Vilnius) dirba pirmadieniais-šeštadieniais 12-18 val.



„7 meno dienos“ Nr.19 (895), 2010-05-14

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentarai

WQFsqJznvHMFo, 2011-08-05 13:03

Dude, right on there brtoher.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti