Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
Katinaitė

Ar jau įveiktas pavergtas protas?

Jūratė Katinaitė
Festivalio svečias – rašytojo vaikaitis, pianistas, psichologas ir rašytojas Friddo Mannas. Nuotrauka is festivalio archyvo
Vidurvasarį Nidoje vykstantis vokiečių rašytojo Thomo Manno vardu pavadintas daugiažanris menų festivalis yra nedidelė provokacija Lietuvos kultūros panoramoje.

Gyvybingas rečitalis stagnuojančiame festivalyje

Jūratė Katinaitė
Almas Švilpa. D.Matvejevo nuotr.

Sakralumas ir sekuliarumas

Jūratė Katinaitė
Violeta Urmana ir Anita Rachvelishvili. M.Aleksos nuotr.
Neseniai per vieną katalikišką radijo laidą išgirdau kraštutinai konservatyvų dvasininko pasisakymą apie bažnyčių sakralumo paniekinimą. Neva bažnyčios tapo architektūros paveldo objektais, po kuriuos blyksėdami fotoaparatais maklinėja turistai. Maža to, koncertų salėse atliekama skirtingų epochų religinė muzika, nors ji kurta kitam tikslui ir kitur privalo skambėti; diskutuojama apie jos estetinį grožį, pamirštant liturginę paskirtį...

Sermėginė tiesa

Jūratė Katinaitė
Anita Karpinska. „Jėzus Kristus buvo astronautas“. 2011 m. Nuotrauka iš JTP archyvo.
Mintis dar kartą panagrinėti kai kuriuos mūsų meno pasaulio reiškinius kilo pasižvalgius po rudenėjančio Vilniaus galerijose eksponuojamas parodas.

Gimtosios Europos iliuzija ar viltis?

Jūratė Katinaitė
Tarptautinis Thomo Manno festivalis Nidoje
Kai 1929 m. vienas įtakingiausių XX a. rašytojų Thomas Mannas apsisprendė susiręsti vasarnamį Nidoje, nė įtarti negalėjo, kad su šeima mėgausis Kuršių Nerijos idile tik tris vasaras, kad niekada gražiais kaimynystės santykiais nepasižymėjusioje, tačiau vis apie tai iliuzijas puoselėjančioje Europoje siautės naujas diktatorius, dėl kurio kris dėmė ant rašytojo mylimos vokiečių tautos, pakirtusi jos šimtmečiais kurtą mokslinį ir humanitarinį orumą.

Lietuvių kompozitoriai įvertinti „Rostrume“

Jūratė Katinaitė
Francesco Filidei
Birželio 7–10 dienomis Vienoje vyko 58-asis šiuolaikinės muzikos radijo įrašų forumas „Tarptautinė kompozitorių tribūna 2011“ („International Rostrum of Composers“).

Gaila muzikos

Jūratė Katinaitė
Scena iš spektaklio „Otelas“.M. Aleksos nuotr.
Kodėl talentingi ir patyrę dramos režisieriai imasi statyti operas? Atsakymas turėtų būti - nes myli operą. Tačiau dažniausiai nulemia smalsumas išbandyti naują teatrinę formą, nes jie myli teatrą.

Händelio klajonės Akademijos labirinte

Jūratė Katinaitė
Vilija Mikštaitė (Kserksas). Tautvydo Strazdo nuotrauka
Teatleidžia man mielas skaitytojas, kad recenziją pradėsiu ne nuo spektaklio, o nuo spaudos konferencijos sukeltų įspūdžių. Tikrai jų nebrukčiau, jei konferencijoje išgirsti dalykai nebūtų lėmę spektaklio vertinimo ir šio teksto tono bei išdavikiškai apnuoginę švietimo reformos krečiamos Akademijos įsisenėjusių ligų.

Lietuvių mitologija operoje vaikams

Jūratė Katinaitė
Scena iš operos „Bruknelė“. M. Aleksos nuotrauka
Žmogus keistai sukurtas. Regis, vaikystė visada šalia, ne tik sapnuose. Atsitiktinis praeivis, koks nors žodis ar kvapas gali akimirksniu sugrąžinti į seniai tau užvertą vaikystės pasaulį. Mintyse gali vėl patirti anuometines baimes ir stebuklus. Tačiau dabar niekaip nepavyksta pajusti tokių pat kerų. Gali žiūrėti ten pat, atsidurti panašiose situacijose, tačiau nematai stebuklo, ir tiek. Patirties akiniai stipriai priaugę. Kas nors, tavo manymu, labai tinkamo vaikams, jų visiškai nejaudina. O štai kas mažuosius pavergia, tau gali pasirodyti neišradinga ir nuobodu.

Sveiki, išgyvenę 2009-uosius

Jūratė Katinaitė
7MD nuotrauka
Nieko naujo nepasakysiu, pareikšdama, kad laikas lekia šuoliais. Kuo daugiau metų nuteka, tuo sunkiau atminty atkurti įstrigusių įvykių datas. Tačiau 2009-ųjų niekada nepamiršime ir nesupainiosime tais metais besiklosčiusio kultūros gyvenimo su kitais laikais.

Lietuvių godos

Jūratė Katinaitė
Inesa Linaburgytė (Aldona) ir Vaidas Vyšniauskas (Valteris) M. Aleksos nuotr.
Lietuviai tikrai nėra išrinktoji tauta. Istorija kukli – vos tik griebiesi kokio nors šiaudo, patvirtinančio mūsų didybę, iškart kas nors pasirengęs sumenkinti ar net atimti tą šiaudą. Na ir kas, kad Vytautas Didysis nuginė arklius iki Juodosios jūros, užtat pabėgo iš Žalgirio mūšio. Na ir kas, kad grįžo su pastiprinimu ir nugalėjo, vis tiek lenkai įsitikinę, kad jie laimėjo mūšį. Na ir kas, kad turėjom tarpukariu Nepriklausomybę, užtat sovietinius okupantus pasitikome su gėlėmis.

Žvilgsnis į ateitį

Jūratė Katinaitė
Pamenate, 1993 metais aktorius Remigijus Vilkaitis kandidatavo į Lietuvos prezidento postą? Prieš rinkimus savo kandidatūrą jis atšaukė, bet kartais žiniasklaida juo domėdavosi. Dabar jau sunku prisiminti, metai ar keleri buvo prabėgę, kai aptikau vieną jo šmaikštų interviu, deja, nebepamenu kokiame laikraštyje. Tąsyk jis kalbėjo, kaip žmonės laukia prognozių, tiki pranašystėmis. „Norit, aš jums pasakysiu, kas bus po 10 metų?" - paklausė jį kalbinusio žurnalisto. „Na?" - nekantravo šis. „Nieko gero nebus", - su jam būdinga angliško humoro gaidele ištarė R. Vilkaitis. Tuomet labai juokėmės. O dabar nebejuokinga.

Bohemiečių „Verteris"

Jūratė Katinaitė
Edgaras Montvidas (Verteris) ir Liora Grodnikaitė (Šarlotė) D. Matvejevo nuotr. (Galerijoje – penkios nuotraukos)
Gruodžio 17-ąją į dar vieną premjerą - Jules'o Massenet operą „Verteris" - Vilniaus Kongresų rūmuose pakvietė bohemiečiai. Tai neoficiali Kongresų rūmų operos trupė, susibūrusi apie energingąją prodiuserę ir režisierę Dalią Ibelhauptaitę.

In between: tarp meilės ir įpročių

Jūratė Katinaitė
„Meilė ir kiti demonai"
Lapkričio 7, 8 d. Peterio Eötvöso operos „Meilė ir kiti demonai" premjera Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre baigėsi ISCM festivalis „Pasaulio muzikos dienos 2008".



« Atgal

Kiti raktiniai žodžiai