Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KULTŪRA

Žvilgsnis į ateitį


Pranašystės


Jūratė Katinaitė

Share |
Pamenate, 1993 metais aktorius Remigijus Vilkaitis kandidatavo į Lietuvos prezidento postą? Prieš rinkimus savo kandidatūrą jis atšaukė, bet kartais žiniasklaida juo domėdavosi. Dabar jau sunku prisiminti, metai ar keleri buvo prabėgę, kai aptikau vieną jo šmaikštų interviu, deja, nebepamenu kokiame laikraštyje. Tąsyk jis kalbėjo, kaip žmonės laukia prognozių, tiki pranašystėmis. „Norit, aš jums pasakysiu, kas bus po 10 metų?" - paklausė jį kalbinusio žurnalisto. „Na?" - nekantravo šis. „Nieko gero nebus", - su jam būdinga angliško humoro gaidele ištarė R. Vilkaitis. Tuomet labai juokėmės. O dabar nebejuokinga.

Kaip sakoma, su pranašystėmis reikia elgtis atsargiai. Kas galėjo tikėtis, kad truputį daugiau nei po 10 metų (pranašystėms būdingas apytikslis terminas) ši pranašystė ne tik išsipildys, bet pats jos autorius, šiandien jau kultūros ministras, taps to išsipildymo įrankiu. Tai jam teks pasirašyti popierius ne vieną kultūros dalyką pasmerkiant myriop, tai jam ministeriaujant jo kolegos iš teatro (ne iš televizijų pramoginių laidų), gaunantys simboliškus honorarus, atrieks dar storesnę mokesčių riekelę, gal net ne visi teatrai pergyvens tą „nieko gero". Įkandin jiems rikiuosis kompozitoriai, muzikantai, rašytojai, dailininkai, knygų ir kultūros savaitraščių leidėjai.

Manipuliuodama tarp milijonų geidžiančių politikų intrigų „Vilniaus - Europos kultūros sostinės" nacionalinę programą ir įvaizdį desperatiškai gelbės Elona Bajorinienė. Nesigilinsi - neskaudės, o jei įsigilinsi - ir angliškas humoras nebepadės. Kaip mėgsta sakyti didysis Lietuvos tenoras, kuriam iki šiol nepaskirta Nacionalinė premija: „Blogiui, kaip ir gėriui, nėra ribų."

Neseniai dar vieną talentingai sudėliotą pranašystę su charmsiško humoro gaidele „Kultūros ateities klausimu" Lietuvos radijo laidoje „Kultūros savaitė" paskelbė Vaidas Jauniškis. Jo pranašystės turėtų išsipildyti du tūkstančiai -liktais metais. Nuoširdžiai linkiu, kad vingri jo plunksna neturėtų tokios išsipildymo galios kaip ministro liežuvis. Geriau jau V. Jauniškis taptų kultūros ministru ir be savo pranašysčių išsipildymo. O ką gali žinoti, gal ir ši mano pranašystė išsipildys!

Tuomet pranašauju daugiau: 2009 metais Vilnius taps geriausia Europos kultūros sostine iš visų kada nors buvusių, o būsimųjų sostinių atstovai veršis į Lietuvą pasisemti patirties. LNOBT sezono šūkiu taps „made in Lithuania": bus statomos lietuviškos operos, jas režisuos lietuvių režisieriai, o jiems bus mokami tokie pat honorarai kaip Davidui Aldenui ar Mariuszui Treliñskiui; Naujųjų išvakarėse sugrįš tradicinė „Traviata", o solistai dainuos po du spektaklius ne per pusmetį, o per savaitę (na, tiek to, bent per mėnesį), bilietai atpigs, tad keturių ar daugiau asmenų šeima be vargo įpirks šeimyninį abonementą. Teatro solistai gaus tokį pat atlygį kaip Ramonas Vargasas ar Valerijus Gergijevas. Tokie pat dalykai dėsis ir Nacionalinėje filharmonijoje, ir Kongresų rūmuose, nepamirštant ir Kauno bei Klaipėdos muzikinių teatrų. Ir visų kitų teatrų, orkestrų, bibliotekų, muziejų.

Vyriausybė pagaliau paskelbs Valstybės kultūros politiką, kurioje kultūrai bus numatytas trigubai didesnis finansavimas nei krašto apsaugai, nes NATO pateiks ultimatumą, kad jų direktyvos draudžia ginti kultūriškai atsilikusias valstybes.

Užteks. Nes dar nutiks kaip tai pasakų senei su gelda.

Kartais išsipildo blogos pranašystės, o kartais, kai, regis, nebėra vilties, ima ir nušvinta. Tad tebūnie 2009-ieji lūžio metai, kai ištirps nepasitikėjimas ir priešiškumas tarp valdžios ir kultūros žmonių.

„7 meno dienos“ Nr.47 (829), 2008-12-26

Versija spausdinimui

Komentarai

to atsakymelis, 2008-12-30 10:12

Tai kam tos spekuliacijos apie Vargasa, Gergijeva ir teatro solistus? Kas skauda, apie ta ir vertetu rasyti... O muzikos kritiko vardo verto atsakymo neisgirdau, matyt del to, kad jis akivaizdus.

atsakymelis, 2008-12-29 01:19

ne kiekvienas direktorius vertas tokio tarpininkautojo uzdarbio, kaip Jusu ginamasis...

klausimelis, 2008-12-27 14:29

klausimelis pranasautojai kaip muzikos kritikei: ar KIEKVIENAS teatro solistas VERTAS tokio pat atlygio kaip Ramonas Vargasas ar Valerijus Gergijevas?

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti