Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
Smuikas

Išreikšti save, perteikiant kompozitoriaus tekstą

Milda Celiešiūtė
Pierre Amoyal
Balandžio 27 d. Nacionalinės filharmonijos salėje koncertuos žymus prancūzų smuikininkas virtuozas, legendinio Jashos Heifetzo mokinys Pierre’as Amoyalis ir pianistas Jeanas-Marcas Luisada.

Aistros kūrybai pašaukta

Vytautė Markeliūnienė
Ingrida Armonaitė. M.Raškovskio nuotr.
Pasklaidžius koncertinių sezonų tvarkaraščius, įsigilinus į žanrinę ar stilistinę programų sandarą, solistų paliekamus kūrybos pėdsakus, kyla visokių minčių ir lūkesčių. Kaip norėtųsi, kad visada būtų ir išliktų bent keletas muzikos atlikėjų, kurie (tegu šiandien gal įvardijami kaip „baltos varnos“) nepasiduotų primetamiems pragmatiškos vadybos dėsniams ir eitų pasirinktu nelengvu, bet kūrybiškai ir juos, ir publiką inspiruojančiu keliu. Kuriems parengta koncerto programa vis dar būtų siekiamybė brandinti savąjį pasaulėvaizdį, o ne noras įtikti margos publikos skoniui. Kuriems sąžinė būtų ne tik gyvenimo, bet ir kūrybos sferą apimanti vertybė. Kuriems vertybinis principas būtų svarbesnis už patogią ir visiems priimtiną laikyseną. Be abejonių, toks kelias nelengvas, tačiau jis lemia realizuoto kūrybinio gyvenimo tikrumą, nedidelį ištikimų bendraminčių būrį, sąžiningai surašytą meninės istorinės patirties puslapį.

Artėjant prie smuiko galimybių ribos

Živilė Ramoškaitė
Diana Galvydytė M. Aleksos nuotraukos
Apie smuiko galimybes ir jų ribas galvojau Sergejaus Krylovo rečitalyje (lapkričio 26 d.), kuriame jis pateikė solinę smuiko kūrinių programą nuo Johanno Sebastiano Bacho iki Luciano Berio.



« Atgal

Kiti raktiniai žodžiai