Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
Gedgaudas

Pilnatvės valandos

Edmundas Gedgaudas
Rimas Geniušas (1920 08 28 – 2012 02 01)
Rimas Geniušas gimė Petrapilyje, Juozo Geniušo ir Stasės Blaževičiūtės-Geniušienės šeimoje. 1921 m. šeima įsikūrė Kėdainiuose, kur tėvas mokytojavo gimnazijoje ir Lietuvos mokytojų seminarijoje. Jo būta talentingo jaunimo ugdytojo, istorijos vadovėlių autoriaus. Teatro ir literatūros trauką rodo dar Petrapilyje rašyti „Scenos vaizdeliai vaikų teatrui“, o ir vėliau parašė vienaip ar kitaip su netiesmuku ugdymu, scena, aktoriškumu susijusių darbų.

Kalėdiniai parodymai

Valdas Gedgaudas
„Visuomenės priešas”. D.Matvejevo nuotr.
Pasiūlymas, paraginimas pagalvoti apie besibaigiančius metus, prisiminti ką nors reikšminga žmogui, pastarąjį penkmetį į teatrą einančiam ne tiek, kiek galėtų, jeigu norėtų, arba atvirkščiai, ne tiek, kiek norėtų, jeigu galėtų, taip sakant, ilgas kojas jei turėtų, – nėra nemalonus ar trikdantis, bet šiek tiek keistas.

Nutolstant

Edmundas Gedgaudas
Mūza Rubackytė ir Francesco Nicolosi. D.Matvejevo nuotr.

Pasaulėjautos įvairovė

Edmundas Gedgaudas
Lukas Geniušas. Dmitrijaus Matvejevo nuotrauka
Nelson Goerner (juk laiške Tau kartais galiu palikti nesulietuvintą pavardę). Argentinietis, savaip unikalus techninis fenomenas. „Savaip“ tegul apima ir sąvoką „kryptingai“, apie tą galvojau per nuostabiai sudarytą (pianistinis stebuklas!) pirmąją koncerto dalį.

Klajūnai ir klajūnės

Edmundas Gedgaudas
Casper David Friedrich. „Klajūnas virš miglų jūros“. 1818 m.
Taigi, mudu abu klausėmės iš Budapešto transliuoto „Kristaus“. Gaila, kad įterpei pertraukėles (jei būtų ne radijas, o TV, gal jų ir neprireiktų), tad nežinau, ar patyrei, kaip beveik tris valandas Franzo (rašydamas sunkiai priprantu prie Ferenczo – kaip ir tu...) Liszto muzika mus veda per įvairias susikaupimo ir meditatyvumo būsenas. Pamiršdami laiką, klausomės pakaitom tai vien instrumentų, tai choro. Didingai tėkmei protarpiais prireikia solistų. Kompozitoriaus čia viskas protu ir širdimi tiek subrandinta, jog nieko nevalia išiminėti, trumpinti.

Jau metas, kito kelio nėra

Valdas Gedgaudas
Vytautas Anužis (Peteris Stokmanas), Darius Meškauskas (Aslaksenas). D.Matvejevo nuotr.
„... Taigi, kai nebelieka nieko - lieka pedagogika. Lavinimas. Saviugda. Savišvieta. Regis, tai byloja Henriko Ibseno pasažus interpretuojantis Jonas Vaitkus... ”

Piligrimystė

Edmundas Gedgaudas
1989-ųjų ruduo. Atveriu duris ir pamatau mūsų bičiulę Giedrę Gučaitę su sūnum Mykolu Okulič Kazarinu. Abu šypsosi. Išgirsiu kokią nors naujieną? Jau prieškambaryje Miko klausiu, kur jis taip įdegė. O pačiam dingteli: ar tikrai čia Mikas? Svečias pasisako atmynęs į Vilnių dviračiu iš Poznanės ir prisistato - Radosław Okulicz-Kozaryn.

Vargas dėl proto?

Edmundas Gedgaudas
M. Raškovskio nuotr.
Pirmoje devyniolikto amžiaus pusėje klestėte klestėjo dainavimo menas. Ištisa plejada italų operos dainininkų tapo aukščiausiais etalonais ateities kartų atlikėjams.



« Atgal

Kiti raktiniai žodžiai