Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
Estija

Gero kino vakarai

Aistė Račaitytė
„Paprasas gyvenimas”
Ruduo – kino festivalių metas ne tik Lietuvoje. Žvarbaus vėjo gairiname Taline lapkričio pabaigoje reklaminė festivalio kompanija tarsi prieš Naujuosius gyventojams ir svečiams linkėjo „Happy PÖFF Days“ („Laimingo „Juodųjų naktų“ kino festivalio!“). Šiemet garsiai sugriaudėjęs penkioliktasis festivalis sutapo su data, kai Talinas švenčia Europos kultūros sostinės metus.

Nepažįstami keistumai

Eglė Juocevičiūtė
Flo Kasparu. Kadras iš videofilmo „21.05.09“
Paryčiais tuščios Talino gatvės ir po jas lakstantis baltas žirgas. Ir istorija apie tas naktis ir dienas, kai kažkur dingsta visi žmonės, apie žmonių bejėgystę prieš sistemą, tamsą ir aklumą, bei iš hipodromo arklidžių išleistus žirgus.

Plečiant domėjimosi ribas

Aistė Paulina Virbickaitė
Maarit Murka. Kūrinio „Plaukų galia” fragmentas. 2010 m.
Dar prieš kokį dešimt metų kultūriniuose sluoksniuose blaškėsi tokia trapi romantiška idėja: pasauliui Baltijos šalių meną reprezentuoti kaip vieną visumą.

Laimės formos

7 MD
Mari Relo-Šaulys ir Adolfas Šaulys. „6 laimingi numeriai“ (segė). 2010 m.
Neseniai galerijoje „AV17“ atidaryta estės Mari Relo-Šaulys ir lietuvio Adolfo Šaulio konceptualios juvelyrikos paroda „Next/Last“ pratęsia prieš kelerius metus rodytų parodų ciklą.

Opera ir baletas – Baltijos keliu

Beata Baublinskienė
Nuotraukoje: Aivaras Mäe, Gintautas Kėvišas, Arūnas Gelūnas, Martas Mikkas
Rengiami precedento neturintys Lietuvos ir Estijos nacionalinių operos ir baleto teatrų mainai. Rugsėjo pabaigoje Vilniuje ir Taline bus parodyti 9 šių nacionalinių teatrų spektakliai: lietuviai estų publikai pristatys keturis spektaklius, o Estijos nacionalinė trupė Vilniuje – penkis.

Šalis kaip ženklas ir suvenyras

Justina Kučinskaitė
Krista Leesi ir Heinas Prunsveltas
Šį kartą tekstilės naujovėmis besidominti galerija pristato žaismingą estų dueto parodą. Ji skirta šalies nepriklausomybės 20-ies metų jubiliejui pažymėti, o taip pat simboliškai prisideda prie Talino – Europos kultūros sostinės 2011 renginių. Menininkai Krista Leesi ir Heino Prunsveltas atsisako tokioms progoms įprasto oficiozinio stiliaus ir tris galerijos sales pripildo įvairių epochų Estijos simbolių, ženklų ir atributų.

Rutinos gedimai ir taisymai

Dovilė Aleksandravičiūtė
Taaniel Raudsepp, Sigrid Viir. Instaliacijos „Dar vienas koridorius“ fragmentas. 2011 m.
Šiuo metu ŠMC vyksta dvi parodos: individuali Carsten Nicolai „Pionier“ ir drauge su Estijos Šiuolaikinio meno centru organizuota „If it's Part Broke, Half Fix it“ („Jei pusiau sugedo, iš dalies sutaisyk“).

Užsispyrėliškas menas ir keli jo pasispardymai

Danutė Gambickaitė
Knygos „Užsispyrėliškas menas“ viršelis
Daugelis dalykų praėjus keliems dešimtmečiams vėl tampa aktualūs: tam tikra muzika, aprangos stilius, tam tikros meno formos, netgi koks nors bendruomeninis jausmas. Performansas, site specific kartais taip pat tampa savotiškomis 7–8-ojo dešimtmečio nonkonformizmo, avangardistinio maištingumo reminiscencijomis, kurios šiandien, regis, aktualesnės neprofesionalioje meninėje praktikoje.

Lietuvos atlikėjai tarptautinėse „Valtornos dienose“

Remigijus Vitkauskas
Mindaugas Gecevičius ir Arvidas Klišanas. V. Vidzbelio nuotrauka
Praėjusį birželį Estijoje, Tartu ir Pernu, vyko tradicinės „Valtornos dienos“. Tai unikalus, jau dvidešimtąjį koncertų ciklą skaičiuojantis kasmetinis renginys, kuriame skamba visų laikų ir žanrų muzika, parašyta valtornai.

Teatro scenoje - pokalbis apie meną

Monika Meilutytė
„Kaip paaiškinti paveikslus negyvam kiškiui“
Rugsėjo pradžioje Estijos Tartu mieste nerimo teatro festivalis „Drama 2009“ („DRAAMA 2009“). Šis kultūros reiškinys, gyvuojantis nuo 1996 m., kas dvejus metus į universitetinį miestą sukviečia nemažai Estijos teatro trupių, tarptautinį teatralų būrį ir smalsaujančius estų žiūrovus.



« Atgal

Kiti raktiniai žodžiai