Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
Kultūra

Ar jau įveiktas pavergtas protas?

Jūratė Katinaitė
Festivalio svečias – rašytojo vaikaitis, pianistas, psichologas ir rašytojas Friddo Mannas. Nuotrauka is festivalio archyvo
Vidurvasarį Nidoje vykstantis vokiečių rašytojo Thomo Manno vardu pavadintas daugiažanris menų festivalis yra nedidelė provokacija Lietuvos kultūros panoramoje.

Nuorodos į kitų internetinių leidinių aktualias kultūros ir meno publikacijas.

7MD LINK

Performanso (nesusi)pratimai

Lina Žigelytė, Fiokla Kiurė
„Pastok kelią nacizmui ir pastok už Lietuvą!“. Benedikto Januševičiaus nuotr.

Turtinantys šiuolaikinio žmogaus sąmonės prieštaravimai

Eglė Kačkutė
Vitalijus Komaras Vilniuje 1965
Liepos 15 d. prasidėsiančiuose Vasaros literatūros seminaruose viešės žinoma niujorkiečių pora: užsienyje gyvenantis rusų menininkas, garsaus dueto „Komar&Melamid“ narys, SocArt pradininkas ir pagrindinis atstovas Vitalijus Komaras ir Vilniuje gimusi psichologė Anna Halberstadt. Liepos 18 d. 19 val. Lietuvos žydų bendruomenės J. Heifetzo salėje Vitalijus Komaras ir Sergejus Gandlevskis pristatys savo kūrybą rusiškai, o 19 d. 11 val. Komaras skaitys pasaitą apie savo meną anglų kalba.

2011 metų Tolerancijos žmogus – dramaturgė Daiva Čepauskaitė

7 MD
Daiva Čepauskaitė. Romualdo Rakausko nuotr.
Vasario 4 d. Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje auloje „Sugiharos fondas – Diplomatai už gyvybę“ paskelbė 2011 metų Tolerancijos žmogų. Ši kasmetinė nominacija skiriama asmeniui, savo veiksmais, viešu pavyzdžiu ar atviru žodžiu stojusiam prieš ksenofobijos bei antisemitizmo, kitaminčių, kitatikių bei kitataučių persekiojimą, pasisakiusiam prieš smurto, prievartos ir radikalizmo apraiškas visuomeniniame Lietuvos gyvenime.

Didžioji išskirtinė idėja

7 MD
Neal Gabler
Nealas Gableris – amerikiečių publicistas, kultūros istorikas, dėstytojas ir televizijos komentatorius, apdovanotas „Emmy“ prizu. Jis išgarsėjo knyga „Nuosava imperija. Kaip žydai išrado Holivudą“ („An Empire of Their Own: How the Jews Invented Hollywood“), pelniusia ne vieną prestižinį apdovanojimą. Gablerio specializacija – socialinė kino istorija. Naujausias jo veikalas „Waltas Disney’us. Amerikiečių vaizduotės triumfas“ („Walt Disney: The Triumph of the American Imagination“). Pateikiame šių metų rugpjūtį „The New York Times“ pasirodžiusią Gablerio esė, kviečiančią susimąstyti apie informacinių technologijų įtaką visuomenei.

Bobutė kaip kultūros politika

7 MD
Anna Daučiková. Iš serijos „Maskva. Moterys. Sekmadienis”. 1988-1990 m.
Nesu tikra, ar frazė „bobutės pasakos“ ir šiandien tebevartojama norint paneigti kvailokus, naivius ar akivaizdžiai neteisingus teiginius.

Ginamasis žodis galimam transatlantiniam solidarumui

7 MD
Dragan Klaič (1950–2011)
Žinia, kad rugpjūčio 25-ąją išėjo Draganas Klaičius, buvęs „Theater Instituut“ Nyderlanduose direktorius bei projekto „Culture Action Europe“ (anksčiau – EFAH) prezidentas, iki šiol atrodo kaip nelemtas pokštas.

Nuorodos į kitų internetinių leidinių aktualias kultūros ir meno publikacijas.

7MD LINK
Nori padėti savaitraščiui „7 meno dienos?” – PRENUMERUOK!

Gimtosios Europos iliuzija ar viltis?

Jūratė Katinaitė
Tarptautinis Thomo Manno festivalis Nidoje
Kai 1929 m. vienas įtakingiausių XX a. rašytojų Thomas Mannas apsisprendė susiręsti vasarnamį Nidoje, nė įtarti negalėjo, kad su šeima mėgausis Kuršių Nerijos idile tik tris vasaras, kad niekada gražiais kaimynystės santykiais nepasižymėjusioje, tačiau vis apie tai iliuzijas puoselėjančioje Europoje siautės naujas diktatorius, dėl kurio kris dėmė ant rašytojo mylimos vokiečių tautos, pakirtusi jos šimtmečiais kurtą mokslinį ir humanitarinį orumą.

Nida kviečia į XV tarptautinį Thomo Manno festivalį (programa)

7 MD
Thomo Manno muziejus
Liepos 9-ąją, šeštadienį, Nidoje prasideda neatsiejama Neringos kultūrinės vasaros dalimi tapęs renginys – XV tarptautinis Thomo Manno menų festivalis. Visą savaitę jis kvies į turiningus muzikos, žodžio, dailės ir kino programų renginius, kuriuos šiemet jungia „Gimtosios Europos“ tema.

Ūkio ministerija ir kultūra

Skaidra Trilupaitytė

Santara-Šviesa 2011 m. birželio 24-26 dienomis Alantoje

7MD informacija
Czesław Miłosz

Vasaros dvelksmas Prancūzų kultūros centre

7 MD
Pasitikdamas vasarą, Prancūzų kultūros centras (Vilnius, Didžioji g. 1.) vėl kviečia į susitikimų, paskaitų, filmų ir parodų ciklą „Vasaros dvelksmas“. Šiais metais jo tema – brolystė.

Tarptautinė konferencija „Dailė dviejų pasaulinių karų epochoje“

7 MD
Mariana Veriovkina. „Policijos postas Vilniuje“. 1914 m.
Konferencija skirta dailės ir karo santykių klausimams pasaulinių karų metu, vyks gegužės 12 d. Šiuolaikinio meno centre ir gegužės 13 d. Nacionalinėje dailės galerijoje

Kriminalai svarbiau už meną

Katerina Baravykaitė
G.Jucevičiaus nuotr.
Kambario tamsoje televizoriaus skleidžiama šviesa mirga melsvu atspalviu. Tačiau rodomų vaizdų prigimtį tiksliausia būtų vadinti rožiniu. Pagal pasakymą – žvelgti pro rožinius akinius. Spaudyk pultelio mygtukus kiek tik nori, bet didelio skirtumo nepajusi – reklamų liūne kaip desantininkai bando kapstytis viena ar kita laida.

Gegužės 7 – vienos dienos renginys

7 MD
Vileišių rūmai. 1956 m. Nuotrauka iš LLTI mokslinės bibliotekos fototekos
Trys nepriklausomos kuratorės: Danutė Gambickaitė, Eglė Juocevičiūtė, Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė, bendradarbiaudamos su Lietuvių literatūros ir tautosakos institutu, rengia vienos dienos projektą-dedikaciją.

Žvėris išėjo iš jūros

7 MD
Godzilla: Final Wars (2004)
Jau XII a. garsus japonų poetas ir eseistas Kamo no Chomei (1155- 1216) rašė, esą tragiškas 1185 m. žemės drebėjimas suteikė puikią progą pamąstyti apie „pasaulio laikinumą ir beprasmiškumą“, todėl prie šio pasaulio nereikėtų pernelyg prisirišti.

Kultūra krizės akivaizdoj

7 MD
Kultūros ministras Arūnas Gelūnas. Nuotrauka: ©7MD

Projektas „Tolerancija - 2010“ - skirtingų kultūrų sambūviui

7MD informacija
Gianluca Capri (Italija) portretų paroda „Uni-Diversity: tūkstančiai pasaulio veidų“

Puslapiai: |1|2|



« Atgal

Kiti raktiniai žodžiai