Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KULTŪRA

Projektas „Tolerancija - 2010“ - skirtingų kultūrų sambūviui


Anonsas


7MD informacija

Share |
Gianluca Capri (Italija) portretų paroda „Uni-Diversity: tūkstančiai pasaulio veidų“

Balandžio 28 d. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre prasidėjo Italų kultūros instituto Vilniuje inicijuotas projektas „Tolerancija - 2010“, kuriame dalyvauja Vilniuje įsikūrę Europos ir Amerikos šalių kultūros centrai bei užsienio šalių ambasados. Projektas apima parodas, koncertus, šokio spektaklius. Pagrindinė devynių renginių tema - tolerancija, būtina ugdant kitokių kultūrinių tradicijų pažinimą, ieškant žmogiškų vertybių.


Anot Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktoriaus Marko Zingerio, mūsų visuomenėje vis stipriau ryškėjant agresyvumo ir ksenofobijos apraiškoms, nebepakanka minėti tik vieną, Tarptautinę Tolerancijos dieną - t.y. lapkričio 16-ąją, paskelbtą 1995-aisiais UNESCO sprendimu. Todėl projekto „Tolerancija - 2010“ iniciatoriai ir partneriai tikisi, kad Italų kultūros instituto iniciatyva užgimęs renginys, skirtas idėjų dialogui ir skirtingų kultūrų sambūviui, ras atgarsį ir paliks gilų emocinį pėdsaką kultūrinių renginių lankytojų bei dalyvių širdyse.


Pirmasis ciklo „Tolerancija - 2010“ renginys - balandžio 28 d. atidaryta fotomenininko Gianluca Capri (Italija) portretų paroda „Uni-Diversity: tūkstančiai pasaulio veidų“, Tolerancijos centre bus eksponuojama iki birželio 10 dienos. Fotomenininkas, keliaudamas po atokiausius pasaulio kampelius, užfiksavo skirtingų tautybių ir šalių gyventojų veidus, siekdamas margame pasaulio tautų „žemėlapyje“ atrasti vienovę, pabrėžti tai, kas mus vienija, išsaugant originalumą ir asmeniškumą.


Balandžio 29 d. Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos Šokio teatre įvyko, anot Italų kultūros instituto direktorės Stefanios Del Bravo, bene svarbiausias ciklo renginys - 1943 m. Terezino lageryje sukurtos čekų kompozitoriaus Hanso Krasos vaikų operos „Brundibar“ (libreto autorius - Adolfas Hoffmeisteris) premjera. Terezino lageryje, kur kartu su kompozitoriumi kalėjo daug kitų menininkų ir vaikų, opera „Brundibar“ buvo parodyta 55 kartus ir pasiekė neįtikėtiną šlovę, garsas apie ją pasklido už lagerio ribų. Kūrinys parodytas ir tarptautinei Raudonojo Kryžiaus delegacijai. Ta proga mažieji artistai gavo gausiai pavalgyti ir buvo vaišinami net šokoladu. Naciai tokiu būdu siekė įtikinti Raudonojo Kryžiaus atstovus, kad Terezino darbo stovykloje gyvenimo kokybė yra gera. Tačiau vos tik delegacija išvyko iš lagerio, Hansas Krasa ir mažieji operos atlikėjai buvo išvežti į Aušvicą ir išžudyti. Operos kūrėjų ir pirmųjų atlikėjų likimas - tragiškas, bet pats kūrinys byloja apie vilties ir teisingumo pergalę. Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos Šokio teatro scenoje operą „Brundibar“ parengė M.K. Čiurlionio menų mokyklos moksleiviai kartu su italų instrumentininkais Angela Chiofalo (fortepijonas), Ugo Gennarini (klarnetas), dirigentu Michelangelo Galeati. Operos pastatymą rėmė Amerikos centras kartu su Italijos kultūros centru, Ispanijos ambasada, Prancūzų kultūros centru, Lenkijos institutu, Britų taryba, Goethe's institutu ir Sicilijos regiono asamblėja.


Projektą „Tolerancija - 2010“ tęs kiti renginiai - gegužės 4 d. „Menų spaustuvėje“ bus rodomas Raphaelio Hillebrando (Vokietija) ir Sébatsieno Ramirezo (Prancūzija) šokio spektaklis „Kartu, pavieniui“, kurį organizuoja Prancūzų kultūros centras ir Goethe's institutas Vilniuje. Gegužės 5 d. VVGŽM Tolerancijos centre vyks Vienos žydų religinės bendruomenės vyriausiojo kantoriaus Shmuelio Barzilai (Austrija) koncertas „Žydiškasis bel canto“, kurį rengia Austrijos ambasada Vilniuje. Sh. Barzilai baigė Tel Avivo muzikos ir kantorinio giedojimo institutą, tobulinosi pas pasaulyje žinomus kantorius: Moshe Sterną, Naftalį Herstiką, Shmuelį Taube ir kitus. Jo repertuare - ne tik žydų liturginė, liaudies, chasidų ir klezmerių muzika, bet ir klasikinės dainos bei operų arijos. Koncerte Tolerancijos centre kantoriui akompanuos pianistas Michaelis Segelmanas.


Toje pačioje erdvėje numatomi du klezmerių muzikos koncertai. Gegužės 19 d. Amerikos centras Vilniuje pristatys „Maxwell Street Klezmer Band“ grupę iš Čikagos (grupė gegužės 21 d. surengs koncertą ir Kauno karininkų ramovėje), o kitą dieną, gegužės 20-ąją, - Lenkijos institutas Vilniuje pakvies pasiklausyti grupės „Rzeszow Klezmer Band“ iš Lenkijos.


Portugalijos ambasada ir Bulgarijos Respublikos ambasada Vilniuje pristatys Portugalijos ir Bulgarijos vaikų piešinių parodą (gegužės 19 d. Portugalijos ambasadoje). Paskutinis ciklo „Tolerancija - 2010“ renginys - Ispanijos karalystės amsabados Vilniuje pristatoma ispanų fotografo Jose Antonio de Lamadrido fotografijų paroda „Kiti. Krikščionių, musulmonų ir žydų etninės mažumos Viduržemio jūros regiono šalyse“, kuri bus atidaryta Tolerancijos centre birželio 15 dieną. Fotografijose perteikiamas kasdienis religinėms mažumoms priklausančių žmonių gyvenimas trijose skirtingose šalyse. Tai žydai Maroke, krikščionys Turkijoje ir musulmonai Ispanijoje. Fotografas Kasablankoje, Stambule ir Talajueloje užfiksavo ten įsikūrusių bendruomenių ir šeimų kasdienybę, gyvenamąją aplinką.


VVGŽM Tolerancijos centro inf.





„7 meno dienos“ Nr.17 (893), 2010-04-30

Versija spausdinimui

Komentarai

VbDJsXdQsSSwFj, 2012-01-09 11:12

That's a smart answer to a dfificult question.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti