Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
Holokaustas

Daivos Čepauskaitės „Diena ir naktis“ Vilniuje

7 MD
Kauno kamerinio teatro spektaklis „Diena ir naktis”
Kovo 15 ir 20 d. 19 val. Vilniuje, „Menų spaustuvėje“, bus rodomas Kauno kamerinio teatro spektaklis „Diena ir naktis“ pagal Daivos Čepauskaitės pjesę „Duobė“.

Spektaklis, žymintis modernios Lietuvos tapsmą

Birutė Ušinskaitė
Simona Bladženauskaitė ir Vytautas Gasiliūnas spektaklyje „Diena ir naktis“. G.Česonio nuotr.
Vieną lietingą gruodžio vakarą turėjau galimybę pamatyti Kauno kamerinio teatro spektaklį „Diena ir naktis“. Ir nors nepaprastai myliu Vilnių, pasitvirtino, kad ne viskas, kas puiku, būtinai sukuriama sostinėje.

Koncertai žydų genocido dienai

7 MD
Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus rugsėjo 23 d. 19.30 kviečia į teatralizuotą koncertą-muzikinį spektaklį „Sielų švytėjimas”, skirtą Lietuvos žydų genocido aukų atminimui. Muzika, scenarijus ir režisūra – Anatolijaus Šenderovo, skambės jidiš literatūros klasiko Abromo Suckeverio (1913–2010) eilėraščių fragmentai.

Filmas apie žydų vaikų gelbėtoją

7 MD
„Irenos Sendlerovos vaikai“
Birželio 13 d. 17.10 kino centre „Skalvija“ ir birželio 15 d. 18.30 Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre Lenkų institutas Vilniuje rengia Johno Kento Harrisono vaidybinio televizijos filmo „Irenos Sendlerovos vaikai“ („The Courageous Heart of Irena Sendler“, JAV, Lenkija, 2009) peržiūras.

Testamentas iš Terezino

Michael Lahr
Viktor Ullmann
Michaelis Lahras yra „Elysium - Between Two Continents“ (tęstinės Eliziejaus menų akademijos) programų direktorius. Šios programos misija - skatinti meninį ir akademinį dialogą tarp JAV ir Europos, ypač vokiškai kalbančių šalių, ir kovoti prieš rasizmą, antisemitizmą ir diskriminaciją meno priemonėmis.

Išsigelbėjęs Lietuvos žydų vaikas pasakoja apie Šoa

7MD informacija
Vabalninko žydai prekiauja Turgaus aikštėje. Lietuvos centrinio valstybės archyvo nuotrauka
Rugsėjo 23-iąją, minint Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre atidaryta nauja nuolatinė, moderni ekspozicija „Išsigelbėjęs Lietuvos žydų vaikas pasakoja apie Šoa“. Ekspozicija dedikuota per Holokaustą nužudytų Lietuvos žydų vaikų atminimui.

Dantiškoji tuštuma

Rasa Rimickaitė
Žydų būrys eina iš Kauno geto į darbą. Priekyje balta kepure - žydų policininkas, dešinėje - du ginkluoti lietuviai. Nuotrauka Iš Avrahamo Tory knygos „Kauno getas: diena po dienos“
Kostekas sako: „Įsivaizduok, kad vaikštai po senovės istorijos muziejų. Vienoje salėje - etruskų civilizacijos pėdsakai, kitoje - finikiečiai, trečioje pristatoma tai, ką neseniai atrado archeologai: papiruso skiautės iš Kumrano ar kardo rankena iš Masados, o po stiklu parašyta, kad šie eksponatai priskiriami išnykusiai, kažkada šiose apylinkėse gyvenusiai „hebrajų“, o galbūt „judėjų“ (nors kol kas mokslininkai nenustatė, ar pastarieji nėra tas pats, kas pirmieji) tautai.“

Tūkstantmečio grėblys

Paulina Pukytė
Julijaus Lozoraičio nuotrauka
Švęsime tūkstantmetį. Kad apie Lietuvos egzistavimą bent po tūkstančio metų sužinotų ir kitose šalyse, Lietuvos dailės muziejus parengė kilnojamąją parodą apie Lietuvą ir jos istoriją „Lietuva: kultūra ir istorija“. Paroda graži: spalvoti brangūs stendai, lengvai (tikriausiai) sumontuojami, išmontuojami ir pervežami. Parodą atvežė ir į Londoną.



« Atgal

Kiti raktiniai žodžiai