Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Filmas apie žydų vaikų gelbėtoją


Anonsas


7 MD

Share |
„Irenos Sendlerovos vaikai“
Birželio 13 d. 17.10 kino centre „Skalvija“ ir birželio 15 d. 18.30 Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre Lenkų institutas Vilniuje rengia Johno Kento Harrisono vaidybinio televizijos filmo „Irenos Sendlerovos vaikai“ („The Courageous Heart of Irena Sendler“, JAV, Lenkija, 2009) peržiūras.

Filmas bus rodomas lenkų kalba su angliškais subtitrais. Įėjimas nemokamas.

 

Antrojo pasaulinio karo metais Irena Sendlerowa išgelbėjo 2500 žydų vaikų, taip pat nemažai ir suaugusiųjų. Annos Mieszkowskos knygoje „Holokausto vaikų motina“, tapusioje filmo pagrindu, sakoma: „Kiekvienas iš tų vaikų išgyveno asmenišką išsigelbėjimo dramą.“ I. Sendlerowa Varšuvos gete dirbo socialine darbuotoja. Iš pradžių į getą ji slapčia atnešdavo drabužių, vaistų, maisto. Vėliau kilo mintis gelbėti vaikus – išvesti juos iš geto. Nebuvo paprasta, nes tam priešinosi ir žydai, kurie netikėjo, kad getą rengiamasi sunaikinti. Klausiama, ar ji gali garantuoti, kad vaikus pavyks išgelbėti, Sendlerowa atvirai atsakydavo, kad jokių garantijų nėra.

 

J.K. Harrisonas, kurio filmą apie Joną Paulių II Lietuvos televizija neseniai rodė Popiežiaus beatifikacijos dieną, filme „Irenos Sendlerovos vaikai“ per pusantros valandos pabandė papasakoti visą gelbėjamų vaikų ir juos atiduodančių motinų dramą, egzekucijų ir vežimų į koncentracijos lagerius siaubą bei filmo herojės Irenos ir jos būsimo vyro Stefano meilės istoriją. Vienas dramatiškiausių filmo momentų, kai gestapo suimtą ir mirti nuteistą Sendlerową išgelbsti papirktas vokietis. Pagrindinį vaidmenį sukūrė Anna Paquin, kuri dar vaikas buvo apdovanota „Oskaru“ už vaidmenį Jane Campion filme „Fortepijonas“. Filme taip pat vaidina garsūs lenkų aktoriai Maja Ostaszewska, Danuta Stenka ir Krzysztofas Pieczyńskis, įkūnijęs rašytoją Janą Korczaką.

 

Knygoje Sendlerowa prisipažįsta, kad labiausiai bijojo prarasti stiklainį, kuriame saugojo išgelbėtų vaikų duomenis. „Gyvenimas stiklainyje“ – taip vadinasi ir keturių amerikiečių mokinių parašyta biografinė drama, prieš kelerius metus sužadinusi pasaulio susidomėjimą net ir Lenkijoje pamiršta pasaulio gelbėtoja. Pjesę pastebėjo žiniasklaida, vėliau buvo sukurti dokumentiniai filmai. Susidomėjimas tuomet dar gyva I. Sendlerowa paskatino televizijos kanalą „Hallmark“ir Harrisoną kurti vaidybinį filmą. Beje, jis buvo filmuojamas Rygoje. Filmo pabaigoje iš ekrano prabyla pati I. Sendlerowa. Ji kalba apie drąsiausias pasaulyje žydų motinas, kurios atidavė savo vaikus, ir apie lenkų moteris, kurios rizikuodamos savo gyvybe juos išaugino.

 

Filmas sutiktas gana prieštaringai ir JAV, kur per kanalą CBS jį pasižiūrėjo milijonai žiūrovų, ir Lenkijoje. Režisieriui priekaištauta dėl schematiškų personažų, skubotai pasakojamos istorijos ir iškilmingo tono, buvo sakoma, kad Sendlerowa nusipelnė geresnio filmo. Tačiau nestigo ir teigiamų atsiliepimų. Vienas jų buvo išspausdintas kino ir televizijos profesionalams skirtame „Variety“. Recenzentas tarsi klausė: „Šis filmas pasakoja tikrą moters, kuri rizikuodama gyvybe karo metais gelbėjo žydų vaikus, istoriją. Sunku suprasti, kodėl ši istorija pasakojama pirmą kartą.“

 

„7md“ inf.


„7 meno dienos“ Nr.23 (945), 2011-06-10

Versija spausdinimui

Komentarai

MForOxZFdSpBeNGjcZv, 2012-01-08 17:33

Son of a gun, this is so helufpl!

Ineta, 2011-12-12 17:02

Niekados nesupratau ir turbut nesuprasiu kuo vaikai kalti kad jiem paskyrtu toke bausme myrti kekvienas isten esanciu vaiku suaugusuju turejo teise gyvent nes jie ne gyvulai ir tie manau geriau elgesi negu tuo laiku zmones nors dabar nezudoma masiskai bet ir sie laikai nera geri visuoke pedofilai ir tttt...BAISU zmones keiskijmes

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti