Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MEDIA

Išsigelbėjęs Lietuvos žydų vaikas pasakoja apie Šoa


Kronika


7MD informacija

Share |
Vabalninko žydai prekiauja Turgaus aikštėje.
Lietuvos centrinio valstybės archyvo nuotrauka
Rugsėjo 23-iąją, minint Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre atidaryta nauja nuolatinė, moderni ekspozicija „Išsigelbėjęs Lietuvos žydų vaikas pasakoja apie Šoa“. Ekspozicija dedikuota per Holokaustą nužudytų Lietuvos žydų vaikų atminimui.


Muziejus, šiemet minintis 20-ąsias įkūrimo metines, viena didžiausių savo pareigų laiko atskleisti išsigelbėjusių žydų istorijas plačiajai visuomenei ir įamžinti Lietuvos žmonių, per karą gelbėjusių žydus, atminimą. Muziejaus Žydų gelbėjimo ir atminimo įamžinimo skyrius, kuriam vadovauja Danutė Selčinskaja, kaupia ir išsigelbėjusių žydų, ir gelbėtojų prisiminimus, teikia žydų gelbėtojų kandidatūras Valstybiniam apdovanojimui Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi, glaudžiai bendradarbiauja su Jad Vašem institucija Izraelyje, rengia Pasaulio Tautų Teisuolių apdovanojimo ceremonijas. Skyriaus darbuotojai užrašė daugelio Holokausto liudininkų vaizdo interviu, muziejaus iniciatyva sukurti du dokumentiniai videofilmai: „Palieku tau savo vaiką“ ir „Vilties etiudas“.

 

Praėjus daugiau nei šešiasdešimčiai metų po karo, vis sunkiau rasti tos didžiulės tragedijos liudininkų. Tūkstančiai Lietuvos žydų buvo nužudyta, išsigelbėjo nedaug, dabar jie jau yra garbaus amžiaus. Karo laikų prisiminimai neapleidžia šių žmonių visą gyvenimą - dauguma jų neteko tėvų ar visos giminės, jų pasakojimai labai jaudinantys. Naujoje, ne vienus metus kruopščiai rengtoje ekspozicijoje „Išsigelbėjęs Lietuvos žydų vaikas pasakoja apie Šoa“, kuri kartu bus ir edukacijos centras, sukaupti autentiški Holokausto liudininkų prisiminimai, per stebuklą išlikusios šeimyninės fotografijos, vaizdo interviu. Ekspozicijoje pateikiamos 47 išsigelbėjusių vaikų istorijos, 20 stendų, skirtų žydų gelbėtojams, tarp jų pasklidę istorinio konteksto stendai. Didelės apimties tekstinė ir vaizdinė medžiaga - vaikų liudijimai, istorijų aprašai, archyvinės nuotraukos ir kt. - sukaupta parodos kompiuteriniuose terminaluose. Ekspozicijos autorių tikslas - kad Lietuvos visuomenė, o ypač jaunoji karta apie Holokaustą žinotų ne tik iš vadovėlių, o girdėtų gyvų žmonių pasakojimus, galėtų perskaityti autentiškus liudijimus, pažvelgti į senų laikų fotografijas ir pajusti nors dalelę to, ką teko išgyventi persekiojamiems ir žudomiems žmonėms.

 

Ekspozicijos sumanytojų idėjas realybe pavertė UAB „Terra media“, ekspozicijos gamybos darbus pradėjusi 2009 m. pradžioje. Ekspozicijai skirta erdvė yra apie 80 kv. m., su lankytojų kambariu - beveik 100 kv. m., tad galima drąsiai teigti, kad ekspozicija unikali ir vienam kvadratiniam metrui tenkančiu informacijos kiekiu.

 

Realizuojant šį projektą buvo surinkta apie 1000 puslapių tekstinės informacijos, apie 6000 fotografijų, apie 60 val. vaizdinės medžiagos, 5 valandos garso įrašų. Du trečdaliai šios informacijos buvo kruopščiai atrinkta ir pateikiama lankytojų dėmesiui. Stendams parinkta iškalbingiausia informacija, o kompiuteriniuose terminaluose galima rasti išsamią medžiagą. Visą informaciją lankytojai galės išsinešti ir su savimi - šiuo metu leidžiamas diskas, kuriame besidomintys nagrinėjama tema ras pilną ekspozicijos rengėjų surinktą informaciją, paieškos galimybę, sąsajas tarp ekspozicijos herojų.

 

Patalpos viduryje suformuota vaiko figūrėlė tapo ir naujosios ekspozicijos simboliu. Figūrėlės „pilvukas“ - tai unikalus šios ekspozicijos akcentas: interaktyvus memorialas su specialiai sukurta šviesos ir garso instaliacija, skiriamas Holokausto metu nužudytų Lietuvos žydų vaikų atminimui. Jame, padėjus akmenuką, sušvinta nužudytų vaikų fotografijos ir skamba lopšinė „Štiler, štiler“, kurią, išgyvendamas karo žiaurumus, Vilniaus gete sukūrė 11 metų berniukas. Stendų gamybos medžiagos interpretuojamos simboliškai. Mediniai stendai - tai vaikų istorijos, pasakojimai. Permatomi, šviečiantys stendai - tai savo prisiminimus pasakojantys šviesuoliai, patys gelbėtojai. Žmonių pasakojimus jungiantis istorinis kontekstas pateikiamas ant betoninių instaliacijų, inkrustuotų metalo plokštėmis. Stenduose įmontuotuose monitoriuose pateikiami įdomiausi vaizdinės medžiagos fragmentai.

 

Lankytojų kambaryje įrengtas papildomas terminalas ilgesniam darbui ar studijavimui, suteikiama galimybė susipažinti su pačių išsigelbėjusių vaikų parašytomis knygomis ir kitais leidiniais Holokausto tema. Ekspozicijos autoriai maloniai kviečia palikti savo įrašą ar atsiliepimą lankytojų kambaryje esančioje svečių knygoje, taip pat specialiai įrengtoje lankytojų atsiliepimų sienoje. Ekspoziciją „Išsigelbėjęs Lietuvos vaikas pasakoja apie Šoa“ aplankyti galima Tolerancijos centro (Naugarduko g. 10/2) darbo valandomis: pirmadieniais-ketvirtadieniais 10-18 val., penktadieniais ir sekmadieniais 10-16 val.

 

VVGŽM inf.

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.34 (863), 2009-09-25

Versija spausdinimui

Komentarai

rZmhIJdCefvF, 2012-01-08 17:03

I bow down humbly in the prseecne of such greatness.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti