Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
Virbickaitė

Deivės, lamos ir menai

7 MD
Aistės Paulinos Virbickaitės nuotrauka
Šis pokalbis 2003 metais buvo publikuotas meno ir kultūros žurnale „Bomb“. Jame dalyvauja dvi meno pasaulio žvaigždės – Laurie Anderson ir Marina Abramović.

Pasakojimas su paralelinėmis istorijomis

Aistė Paulina Virbickaitė
Algis Griškevičius. „Paskutinė stotelė“. 2011 m.
Nėra čia ko slėpti. Kalbant apie paveikslus, žmones dažniausiai domina du klausimai: per kiek menininkas juos nutapo ir už kiek parduoda.

Plečiant domėjimosi ribas

Aistė Paulina Virbickaitė
Maarit Murka. Kūrinio „Plaukų galia” fragmentas. 2010 m.
Dar prieš kokį dešimt metų kultūriniuose sluoksniuose blaškėsi tokia trapi romantiška idėja: pasauliui Baltijos šalių meną reprezentuoti kaip vieną visumą.

Menininkai baltose lankose

Aistė Paulina Virbickaitė
Giedrė Mikulskaitė. Iliustracija „Metams“. 2011 m. Giedriaus Jucevičiaus nuotrauka
„Baltos lankos, juodos avys – kas išmano, tas jas gano“ – štai, „ganymas“ ir yra ta vienintelė knygos funkcija, kurią mokame ir pripažįstame.

Litų lietus lietuviškosios dailės krašte

Aistė Paulina Virbickaitė
Antanas Žmuidzinavičius. „Užgesęs vulkanas”. 1924 m.
Vilniaus aukcionas – renginys, jau devynioliktą kartą vykstantis šalyje, kur oficialiai meno rinkos beveik nėra.

Istorija apie auksinį raktelį

Aistė Paulina Virbickaitė
„Laisvė kurti“
Kartą vienas bičiulis pakliuvo į Lukiškes. Neužilgo gavau laišką: „Čia kameros lyg celės, o centre stovi senovinė bažnyčia. Gal tu žinai, kada ir kas pastatė šį vienuolyną ir kas vietoj jo įrengė kalėjimą?“

Flirtas be įsipareigojimų

Aistė Paulina Virbickaitė
M. Mitrēvicas, Instaliacijos „Sienų tyla“ (2009 m.) fragmentas
Nuo paauglystės žinau: jei rafinuotas „diedas“ filmo pradžioje važiuoja prabangia mašina garsiai klausydamas klasikinės muzikos – nieko gero iš jo nelauk.

Aliejinė televizija

Aistė Paulina Virbickaitė
Šarūnas Sauka. „Reanimacinė“. 2010 m. Vytauto Tomaševičiaus nuotr.
Tapytojo Šarūno Saukos kūrybą per ilgus metus dailėtyrininkai dailiai apipynė mįslingiausiomis gėlėmis. Archetipai, metafizika, transcendencija, antgamtiški pragariški sūkuriai, nuslėptosios gelmės, ritualai, vaizduotės vaiduokliai ir kiti sunkiasvoriai apibrėžimai uždėjo ant autoriaus tapybos tokį storą grimo sluoksnį, kad galiausiai menininkas interviu išrėžė: „Aš kaip paminklas stoviu. Visiems nusibodęs. O ir man nusibodo visi...“

Tikintis pratęsimo

Aistė Paulina Virbickaitė
Audronė Vaškevičiūtė. „Išlikti“. 2010 m.
Praėjusiais metais debiutavęs ambicingas renginys „Metų skulptūra“ siekė supažindinti visuomenę su naujausiais menininkų kūriniais ir pagerbti geriausius darbus.

Naujos pažintys

Aistė Paulina Virbickaitė
Igoris Janovičius, „Nr. 12“, iš serijos „Medžiagiškumas“. 2007 m. A. P. Virbickaitės nuotr.
Vilniuje šiuo metu vyksta jaunųjų Ukrainos menininkų paroda „Genofond. Pinakothek“ ir Ukrainos viduriniosios kartos tapytojo Igorio Janovičiaus paroda „Kontekstas“ („Context“).

Netapyti tapant

Aistė Paulina Virbickaitė
Konstantinas Gaitanži. „Ir mes ištirpome kaip prieš tūkstantį metų“. 2008 m.
„Maža kiek nesąmonių prišnekam. Bet jei ką pasakei, vadinasi, turėjai tam priežastį, net jei gal ne taip suformulavai,“ - pašnekovas pokalbį pradėjo nusiteikęs atvirai ir viso jo metu šios nuostatos nekeitė.

Atvirai vengiant tiesmukumo

Aistė Paulina Virbickaitė
Žygimantas Augustinas. „Pradedantysis ekstremalas“. 2009 m.
„ ... parodoje yra smulkmenų, kurios suprantamos tik buriuotojams. Rūsyje eksponuota burlentė, pristatyta kaip Salininkų miestelio melioratorių archeologinis radinys - senovinė buriavimo lenta, - iš tiesų yra pagaminta Lietuvoje, Salininkuose. Visi vyresni buriuotojai kitados yra plaukioję toms burlentėmis iš Salininkų. ... ”

Pavasario šeštadienis Kaune

Aistė Paulina Virbickaitė
Shai Kremer. „Bunkeris, sausumos kariuomenės ruošimo bazė, Didysis upių gamtinis rezervatas“. 2007 m.
Pavasaris, ir vėl norisi keliauti. Net ne keliauti - atsirasti kitur. Anksčiau vis tikėjausi, kad ilgainiui praeis. Bet pirmos saulėtos dienos - ir važiuoju. Bent į Kauną. O paroda M. Žilinsko dailės galerijoje pridėjo papildomų taškų pavasarinėms nuotaikoms bei įspūdžiams.

Susikalbėjimo laukas

Aistė Paulina Virbickaitė
Rūta Spelskytė. Autoportretas su mechanizmais. 2008 m.
Kasmetinėje grafikos parodoje „Estampas", tradiciškai vykusioje galerijoje „Kairė-dešinė", šiais metais pagrindinį prizą laimėjo jauna grafikė Rūta Spelskytė.

Jėzus ir Marija kelyje pas Prancišką

Aistė Paulina Virbickaitė
Eglė Kuckaitė. „Ji verkia" (137 x 157). 2008 m. (galerija - 3 reprodukcijos)
Dviejose galerijos salėse eksponuojama dvylika paveikslų. Trys iš jų - visiškai nauji, likusieji - Talino grafikos bienalėje vykusios personalinės parodos „Jausmai pavargę nuo galvojimo. Derama įtampa vaiko supratimo atžvilgiu" dalis.

Pats sau tapyba

Aistė Paulina Virbickaitė
Andrius Zakarauskas. „Fingermalen" („Tapyba pirštais"). 2008 m.
Jaunas tapytojas Andrius Zakarauskas nenori pakliūti į blizgančius blizgančių žmonių žurnalus. Sako, neįdomu. Ir pasako taip, kad patikiu. Tačiau jam įdomūs „7 meno dienų" skaitytojai, o pastariesiems, manau, įdomus jisai. Jei taip - telieka atsakyti į vieną paprastą klausimą - kuo?



« Atgal

Kiti raktiniai žodžiai