Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
Muziejai

Šalys, pažįstamos iš valdovų veidų

Ona Mažeikienė
Simonas Bogušovičius. Žygimanto Vazos portretas. 1611–1613 m. Lvovo nacionalinė dailės galerija
Muziejų metais Lietuvos muziejai dar labiau stengiasi sudominti naujais renginiais: parodyti, kad muziejai yra gyvi ir ne tik saugo kultūros paveldą, bet ir atskleidžia naujausius atradimus. Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai su Lietuvos dailės muziejumi, bibliotekomis ir kitais partneriais jau anksčiau yra surengę keletą išskirtinių tarptautinių parodų (Žalgirio mūšio 600 m., Sapiegos... ir kt.). Vienu reikšmingiausių akcentų išskirčiau parodą „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų ir didikų portretai iš Ukrainos muziejų“, eksponuojamą Vilniaus paveikslų galerijos aštuoniose salėse.

Mano Dėstytoja

Vida Kulikauskienė
Akvilė Mikėnaitė Balvydžių sodyboje. Žibikų k., Akmenės r. 1971 m.
Žmonijos šimtmečiai matuojami istoriniais įvykiais, o štai žmogaus gyvenimas – atliktais darbais. O ir patys darbai – vieni iš pareigos ar net prievartos, kiti – iš atsidavimo, dvasingumo, meilės, pagaliau mentaliteto, erudicijos, intelekto. Visus pastaruosius požymius priskirčiau savo Dėstytojai – savo mokslinei vadovei, patarėjai, globėjai, mokytojai Akvilei Mikėnaitei. Mes susitikome daugiau kaip prieš pusę šimto metų Vilniaus valstybiniame universitete. Buvau trečio kurso istorijos studentė. A. Mikėnaitė dėstė mums muziejininkystę ir liaudies meną. Bendravome visą mums čia žemėje skirtą laiką. Visada vadinau ir vadinsiu Akvilę Mikėnaitę savo Dėstytoja.

Apdovanotas Europos parko malūnas

7 MD
Liubavo dvaro malūnas
Įtakingiausia Europos paveldo organizacija „Europa Nostra“ netoli Vilniaus esantį Liubavo dvaro malūną-muziejų pripažino vienu iš geriausių Europos kultūrinio paveldo išsaugojimo pavyzdžių.

Atvira ir prieštaringa

Eglė Juocevičiūtė
Renzo Piano ir Richardo Rogerso Pompidou centras Paryžiuje. Giedriaus Jucevičiaus nuotrauka
Muziejams skirti metai ir besikuriančios iniciatyvos siūlo plačiau paanalizuoti dabarties muziejaus sampratas. Pristatome dar vieną tekstą iš Modernaus meno centro (www.mmcentras.lt) leidinio „Vieno muziejaus istorija. I dalis“.

Kultūrinis erdvės įdarbinimas

Audrys Karalius
Danielio Libeskindo Žydų muziejus Berlyne, 2001 m. Audrio Karaliaus nuotrauka

Atvirukinė entropija ir perteklius

Vidas Poškus
A.J. Dulbio atvirukas. 1914 m. Niujorkas
Atvirukai – jų daug, labai daug (sukaupta 23 tūkstančiai egzempliorių) ir jie seni (statistinis vienetas – šimto metų senumo), be to, visi susiję su Lietuva. Visa tai neabejotinai vertinga. Savaime aišku, kad net labai.

Veidrodžių teikiama nauda

Monika Krikštopaitytė
F. François-Xavier Fabre. Amelijos Oginskytės portretas. 1808 m.
Kartą teko pagyventi mėnesį be veidrodžio. Buvo įdomu, nes pradėjau fantazuoti, koks būtų bendravimas, savęs ir kitų suvokimas neturint atspindžio. Visiškai kitokia būtų ir kultūra. Fotografija neegzistuotų. Liktų tik vaizdavimas, paremtas įsivaizdavimu. Labiau pasikliautume kitais jutimais.



« Atgal

Kiti raktiniai žodžiai