Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
Gintaras Varnas

Manifestų šešėlyje

Austėja Adomavičiūtė
Scena iš spektaklio. K.Žičkytės nuotr.
Naujas Gintaro Varno darbas intrigavo ir kėlė tam tikrų lūkesčių dar iki premjeros.

Modernistų manifestai ir pranašystės

Viktorija Ivanova
Julijos Skuratovos eskizas
Su Guillaume’o Apollinaire’o pjese „Teiresijo krūtys“ režisierius Gintaras Varnas susidūrė dar studijuodamas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Vėliau – statydamas „Publiką“. Ir pagaliau režisieriui susapnavus, kad turįs pastatyti spektaklį pagal modernistų manifestus, kovo 15–17 d. pirmoji siurrealistinė pjesė įgaus spektaklio pavidalą Vilniaus teatre „Lėlė“. Apie būsimą spektaklį ir jo medžiagą su režisieriumi Gintaru Varnu kalbėjosi Viktorija Ivanova.

Daili numirėlių kolekcija Klaipėdoje

Monika Meilutytė
„Šmėklų sonata”. A. Kubaičio nuotr.
„Gyvenimas – tai mirimas“, – guodėsi žmonai iš karo sugrįžęs Viktoro Šinkariuko Ezra Menonas Kaune statytame Gintaro Varno spektaklyje „Gedulas tinka Elektrai“. Vieniems šios Eugene’o O’Neillo dramos veikėjams kaltė tebuvo kartais aplankantys nemalonūs prisiminimai, kitiems – į upės gelmes traukiantis akmuo po kaklu, o kai kuriems – nuodai, padedantys numarinti šalia gyvenančiuosius.

Scenoje – A. Strindbergo „Šmėklų sonata“

7 MD
Augustas Strindbergas (1849-1912)
Klaipėdos dramos teatras kviečia į premjerą – lapkričio 10 d. 18 val. Žvejų rūmuose (Taikos pr. 70, Klaipėda) bus rodoma Augusto Strindbergo drama „Šmėklų sonata“.

Prasmė – smulkmenose

Konstantinas Borkovskis
OKT spektaklis „Miranda”. D. Matvejevo nuotr.
Gražu buvo pažiūrėti, kokios prašmatnios sudėties sostinės teatrinis „beau monde” rugsėjo 20 ir 21 d. sugužėjo į Teatro areną, į OKT teatro naujausią spektaklį „Miranda“ (režisierius Oskaras Koršunovas, vaidino Povilas Budrys ir Airida Gintautaitė, kompozitorius Antanas Jasenka, scenografija Dainiaus Liškevičiaus, kostiumų dailininkas Aleksandras Pogrebnojus).

Vėl bus vaidinama „Nusiaubta šalis“

7 MD
Saulius Balandis spektaklyje „Nusiaubta šalis”. Dmitrijaus Matvejevo nuotrauka

„Nedėkingosioms” plojo Paryžius

7 MD
„Nedėkingųjų šokis“. D. Matvejevo nuotr.
Gegužės 28 d. Claudio Monteverdi madrigalinių operų „Tankredžio ir Klorindos dvikova“ ir Nedėkingųjų šokis“ turas Prancūzijoje pasibaigė Renesanso kultūra besididžiuojančiame Bar le Duc miesto dramos teatre. Šios madrigalinės operos įvairiose Paryžiaus teatrų scenose buvo rodomos net 16 kartų, dalyvavo trijuose teatrų festivaliuose – „Passages“ (Metze operos teatre), „Theatre en May“ Dižone bei Bar le Duc teatro festivalyje.

Estetinio idealo produktai

Laura Kaščiukaitė
„Nedėkingųjų šokis“ D. Matvejevo nuotr.
Ar paklausėme savęs, ko šiuo pertekliniu įvairių pozityvių ir negatyvių pasirinkimų, atradimų, pagundų, kičo, paviršutiniškumo laikotarpiu stokojame? Žmoniškųjų savybių, dorybių, vertybių, taurių siekių ir dvasinių silpnybių. To, ką (ir kaip) reflektavo „Tankredžio ir Klorindos dvikova“ ir „Nedėkingųjų šokis“ – madrigalinės Claudio Monteverdi operos, balandžio 2, 3 d. atliktos Vilniaus „Lėlės“ teatre.

Apie šviesų skausmą

Monika Meilutytė
Gytis Ivanauskas ir Martynas Nedzinskas spektaklyje „Publika“.D. Matvejevo nuotr.
Lapkritį „Menų spaustuvėje“ režisierius Gintaras Varnas pristatė premjerą „Publika“ pagal Federico Garcîa Lorcos pjeses. Apie repeticijas, poeziją, idealizmą ir teatrą kalbamės su aktoriais Gyčiu Ivanausku ir Martynu Nedzinsku. Jie spektaklyje kūrė Režisieriaus Enrikės ir Pirmo vyro Gonsalo vaidmenis.

Prisidengti teatru

Sigita Ivaškaitė
Gytis Ivanauskas ir Martynas Nedzinskas spektaklyje „Publika“. D. Matvejevo nuotrauka
Jau nebe pirmą kartą atsisėdus žiūrovų salėje ir išvydus ne atvirą sceną, o uždangą apima keistas jausmas.

„Publika“ po keturiolikos metų

7 MD
Federico Garcia Lorcos piešinys
REŽISIERIUS. Teatras po atviru dangumi! PIRMAS BALTAS ARKLYS. Ne, štai dabar įsteigiame tikrą teatrą. Teatrą po smėliu. JUODAS ARKLYS. Kad atsiskleistų kapų tiesa. TREČIAS BALTAS ARKLYS. Kapai su afišomis, prožektoriais, ilgomis kėdžių eilėmis.

Gralio taurės misterija

Rasa Vasinauskaitė
D. Matvejevo nuotr.
Gintaro Varno „Nusiaubta šalis Vilnius“ dabar regisi radusi savo tikrąją erdvę. Ūkio banko teatro arena - beveidė, bedvasė ir be istorijos - kaip reta tinka kalbėti apie tai, kas ištiko utopines teatro, kūrybos, net gyvenimo iliuzijas. Nežinau, kaip joje suskamba kiti mūsų režisierių darbai - OKT/Vilniaus miesto ar a|ch teatrų spektakliai, - tik matyti, kad jie čia nepalieka jokios savo atmosferos, jokios individualios auros. Didžiulė, šalta ir nejauki erdvė primena tremties žemę, kurią savanoriškai pasirinko tie, kuriems vietos teatruose nebeliko.

Utopijos yra būtinos

7 MD
Tankred Dorst ir Gintaras Varnas
Rugsėjo 30 d. Teatro arenoje atgims Jūsų statytas spektaklis „Nusiaubta šalis - Vilnius“. Norėtųsi sužinoti, kodėl jis grįžta į vaidybos aikštelę.

„Nusiaubta šalis - Vilnius“

7MD informacija
Saulius Balandis ir Viktorija Kuodytė spektaklyje „Nusiaubta šalis - Vilnius“. Teatro „Utopia” nuotrauka
Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas režisierius Gintaras Varnas subūrė rinktinę iškiliausių savo kartos teatro ir kino aktorių komandą, siekdamas įgyvendinti vieną didžiausių savo sumanymų - spektaklį „Nusiaubta šalis - Vilnius“. Rugsėjo 30 d. „Teatro arenoje“ jį pristatys „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“, tarptautinis festivalis „Naujosios dramos akcija '09“ ir teatras „Utopia“.

Teatro mokyklų festivaliui artėjant

7 MD
Lietuviškasis „Dekalogas“. Martos Vosiliūtės scenografija
Į klausimus atsako „Utopia“ teatro direktorė ir projekto „Dekalogas-Dialogas“ koordinatorė Giedrė Kabašinskienė

Tylos! Į sceną žengia debiutantai

7MD informacija
M.Raškovskio nuotrauka
Praėjusiais metais nelabai tyliai prasidėjęs debiutų festivalis „Tylos!“, kuriame buvo pristatyti dešimties Rimo Tumino studentų režisierių darbai, tęsia tradiciją. „Menų spaustuvėje“ birželio 9-14 d. tylos ir dėmesio prašys Gintaro Varno vadovaujamo kurso studentai, kurie šiemet baigdami Lietuvos muzikos ir teatro akademiją žiūrovų teismui pateiks savo diplominius darbus.



« Atgal

Kiti raktiniai žodžiai