Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Vėl bus vaidinama „Nusiaubta šalis“


G.Varno spektaklis atnaujinamas Nacionaliniame dramos teatre


7 MD

Share |
Saulius Balandis spektaklyje „Nusiaubta šalis”. Dmitrijaus Matvejevo nuotrauka
Rugsėjo 22 d., ketvirtadienį, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre žiūrovai išvys atnaujintą spektaklį „Nusiaubta šalis“. Jis sukurtas pagal vokiečių rašytojų Tankredo Dorsto ir Ursulos Ehler pjesę „Merlinas, arba Nusiaubta šalis“. Režisierius – Gintaras Varnas, scenografė – Marta Vosyliūtė, kostiumų dailininkė – Jolanta Rimkutė.

 

Rašytojas, režisierius ir vertėjas Tankredas Dorstas (g. 1925) – vienas reikšmingiausių pokario vokiečių dramaturgas. Jo pjesę „Aš, Fojerbachas“ Lietuvos nacionaliniame dramos teatre režisavo Valentinas Masalskis.

 

„Merlinas, arba Nusiaubta šalis“ parašyta remiantis viduramžių legendomis apie burtininką Merliną, karalių Artūrą, Apvaliojo stalo riterių broliją, šventojo Gralio paieškas.

 

Ir pjesė, ir spektaklis „Nusiaubta šalis“ sujungia viduramžius ir mūsų dienas; tai misterija, vaizduojanti utopijos atsiradimą ir žlugimą. Spektaklis, rodytas įvairiausiose erdvėse, nuolat kinta – ne tik pasipildo naujais aktoriais, bet ir reaguoja į vis aštrėjančias visuomenės, kultūros dehumanizavimo problemas.

 

Gintaras Varnas „Nusiaubtą šalį“ pirmą kartą pastatė 2004 metais apleistose „Tiesos“ spaustuvės patalpose dar besikuriančioje „Menų spaustuvėje“. Pastatymas buvo įgyvendintas bendradarbiaujant su tarptautine programa „SEAS“ ir „Intercult“ (Švedija). „Nusiaubta šalis“ buvo parodyta Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Gdanske (buvusioje laivų statykloje, kur gimė „Solidarumo“ judėjimas) ir tapo pirmuoju po atkurtos Nepriklausomybės tęstiniu bandymu kurti teatrą netradicinėse erdvėse. Spektaklis buvo atnaujintas 2009 metais bendradarbiaujant su programa „Vilnius – Europos kultūros sostinė“.

 

Pjesę iš vokiečių kalbos išvertė Antanas A. Jonynas, spektaklyje skamba Henry Purcello, Johno Dowlando, Georgo Friedricho Händelio ir budistų vienuolių muzika.

 

Atnaujintame spektaklyje vaidins aktoriai Arūnas Sakalauskas, Saulius Balandis, Antanas Obcarskas, Viktorija Kuodytė, Jonė Dambrauskaitė, Povilas Budrys, Dainius Svobonas, Gytis Ivanauskas, Marius Jampolskis, Evaldas Jaras, Neringa Bulotaitė, Airida Gintautaitė, Vytautas Rumšas, Emilija Latėnaitė-Beliauskienė, Miglė Polikevičiūtė, Ainis Storpirštis, Dovydas Stončius, Marius Repšys, Eimutis Kvosčiauskas ir Martynas Nedzinskas.

 

„7md“ inf.


„7 meno dienos“ Nr.31 (953), 2011-09-09

Versija spausdinimui

Komentarai

qlQMgMcLOczPmY, 2011-12-01 14:10

Haahhaha. I'm not too bright today. Great post!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti