Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Festivalis „Tylos!“ Vilniuje


Kronika


Andrius Jevsejevas

Share |
Gegužės 16-ąją visą dieną trukusia teatro fiesta Kaune oficialiai prasidėjęs trečiasis kasmetinis debiutų festivalis „Tylos!“ keliasi į sostinę. Gegužės 20 d. vilnietišką festivalio programos dalį pradėjo Simono Stephenso „Pornografija“.

Nepaliaujamai augantis, kaskart vis daugiau dėmesio sulaukiantis festivalis šįmet teatro mėgėjams pristato daugiau nei dvi dešimtis jaunų kūrėjų darbų, pasklidusių po įvairiausius sostinės teatrus ir kitas menines erdves. Festivalio spektakliai bus rodomi ne vien puikiai pažįstamose teatro „Lėlė“, „Menų spaustuvės“, Vilniaus mažojo, Jaunimo, Rusų dramos teatrų salėse, bet ir daugelio dar neatrastoje „Kvadrato“ scenoje bei Energetikos ir technikos muziejuje.

 

Debiutų festivalis „Tylos!“, pamažu, bet užtikrintai tampantis solidžia platforma ir atspirties tašku pačiai jauniausiai Lietuvos teatro kūrėjų kartai, per trumpą laiką gerokai ūgtelėjo. „Tylos!“ organizatoriai – R. Tumino vadovaujamas aktorių ir režisierių kursas, patys savo darbus pristatę dar pirmame festivalyje, netruko šia iniciatyva užkrėsti ir kitus. Antraisiais metais renginyje dalyvauti panoro ne tik G. Varno vadovaujamo teatro „Utopia“ trupė, bet ir būrys bakalauro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigusių kino režisierių. O šiemetinis festivalis ypatingas tuo, kad jame žiūrovai pirmą kartą išvys visų scenos meno specialistus rengiančių Lietuvos aukštųjų mokyklų absolventų darbus.

 

Kaune apsilankiusieji jau turėjo progos išvysti Klaipėdos bei Šiaulių universitetų parengtų jaunųjų scenos menininkų kūrybą. Sostinės žiūrovų dėmesio paprašys trys studijas LMTA šįmet baigiantys kursai. Be baigiamuosius magistro darbus parodysiančių R. Tumino kurso režisierių ir aktorių, akistaton su festivalio publika stos V. Bagdono ir S. Bareikio studentai, geriau žinomi „Trupės Liūdi“ vardu, ir trupe „Lėlės gėlės“ pasivadinęs, Vilniaus bei Kauno lėlių teatrų kolektyvus papildysiantis aktorių lėlininkų kursas (vad. A. Latėnas).

 

„Tikime, kad lėlių teatras – viena įdomiausių teatro formų, neapsiribojanti vien vaikiškais žaidimais. Veikimas objektais dažnai gali sužadinti stipresnes emocijas įvairaus amžiaus publikai, nei dramine vaidyba grįstas teatrinis vyksmas“, – sako po netrumpos pertraukos vėl LMTA parengtas lėlių teatro aktorių kursas, šiųmetiniame „Tylos!“ festivalyje parodysiantis net 8 įvairių formų, žanrų bei stilistinių ypatybių spektaklius. Tarp jų – ne tik teatro „Lėlė“ scenoje jau apsigyvenęs šešėlių erotikos seansas suaugusiems, pavadintas „Žaliojo žąsinėlio teatru“, ar visai neseniai premjerą atšventusi V. Mazūro „Privati valda“, bet ir šiuolaikinės amerikiečių dramaturgijos pastatymas, K. Borutos „Jurgio Paketurio...“ sceninė interpretacija, mėginimas su jauniausiais žiūrovais pabendrauti paslaptingąja uma-uma kalba ir dvi W. Shakespeare’o kūrinių sceninės versijos. Spektaklyje „Šeksrysap“ skambės anglų rašytojo sonetai, o garsiąją Romeo ir Džuljetos istoriją spektaklyje „Vardan Tos“ jaunieji bandys papasakoti šokio ir judesio kalba. Būsimuosius lėlininkus domina ne vien klasikinės lėlių ir dramos teatrų formos – naujų sceninės raiškos galimybių debiutantai ieškos neregiams ir matantiesiems skirtame vaidinime-performanse „Bitinėlio pasakos šešiems pojūčiams“.

 

„Trupė Liūdi“ į pasaulį žvelgia tarsi vaiko akimis – su subtiliu, paradoksaliai žaismingu, tik jiems vieniems būdingu humoru. Liūdesio sėklą jaunieji debiutantai sėja ir pirmajame savo spektaklyje „Išvažiuoju“, kurio pavadinimas užkabina bene didžiausius mūsų visuomenės skaudulius. LMTA absolventai „Tylos!“ publikai pateiks ir kelis naujus pasirodymus: poezijos spektaklį pagal H. Radausko ir J. Marcinkevičiaus eiles „Kokia čia teisybė?“, absurdo dramaturgijos klasiko E. Ionesco „Plikagalvės dainininkės“ ir šiandienio žmogaus gyvenimo beprasmybę atskleidžiančio M. Valiuko pjesės „Trintukas“ pastatymus. Šio kurso vadovai V. Bagdonas ir S. Bareikis – ne tik scenos meistrai, bet ir puikūs bardai. Todėl neturėtų stebinti išskirtiniai „Trupės Liūdi“ narių muzikiniai gabumai, gebėjimas prikaustyti ne tik žiūrovų žvilgsnius, bet ir ausis. Tuo įtikins muzikinė veiksmo drama „su kanopomis“ „Baltoji stirna“ ir muzikos mėgėjų pamiltos grupės „Liūdni slibinai“ teatralizuotas koncertas.

 

Finalinis festivalio akordas – magistro studijas LMTA bebaigiąs teatro režisierių kursas (vad. R. Tuminas), kuris „debiutuoja“ antrą kartą. 2008 m. įvykusio pirmojo festivalio koncepciją sumanę ir sėkmingai ją įgyvendinę, jauni režisieriai per dvejus magistro studijų metus ne tik toliau mokėsi režisūros subtilybių, bet ir kūrė spektaklius. Apie jaunųjų teatro kūrėjų pasiektą meninį lygį išraiškingai kalba faktai: Pauliaus Ignatavičiaus (spektaklis „Kova“ pagal F. Kafkos kūrybą, ŠDT) ir Artūro Areimos (spektaklis „Laimingi“ pagal F. Schillerio „Meilę ir Klastą“, KVDT) pavardės mirgėjo šių metų „Auksinių scenos kryžių“ nominantų ir prizininkų sąrašuose, pernykščiuose apdovanojimuose keletą nominacijų ir prizą pelnė spektaklis „Bjaurusis“, kurį KVDT pastatė Vilius Malinauskas. Beje, Malinauskas kartu su Kirilu Glušajevu ir Gabriele Tuminaite savo debiutinius spektaklius spėjo pristatyti ir specialioje Sankt Peterburgo teatro festivalio „Baltiskij Dom“ programoje.

 

Be jau minėtų pastatymų, festivalio „Tylos!“ žiūrovai išvys ir tris VMT repertuarą papildžiusius spektaklius: T. Lettso „Vestonus“ (rež. V. Malinauskas), A. Strindbergo „Freken Juliją“ (rež. A. Areima) bei Agnės Sunklodaitės režisuotą spektaklį vaikams pagal italų liaudies pasakas „Karalaitė ir princas Krabas“. Birželio 9 d. vakarą Vilniaus mažajame teatre bus rengiami dviejų naujų pjesių skaitymai: V. Malinauskas pristatys amerikiečio Davido Lindsay-Abaire’o pjesę „Triušio ola“, už kurią autorius pelnė Pulitzerio premiją, o K. Glušajevas parengs prieštaringai vertinamos baltarusių dramaturgo Pavelo Priažko pjesės „Trusы“ skaitymą, rekomenduojamą tik brandesnio amžiaus ir stipresnių nervų publikai.

 

Daugiau informacijos apie festivalį – www.tylos.lt


„7 meno dienos“ Nr.20 (896), 2010-05-21

Versija spausdinimui

Komentarai

DAOqKfSn, 2012-02-15 22:21

You have the monopoly on ufseul information-aren't monopolies illegal? ;)

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti