Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
Latvija

„L’art de vivre” dvasia operos teatre

Beata Baublinskienė
„Mazepa“; Gunāro Janaičio nuotr.
Vasarą galima važiuoti ne tik prie jūros, bet ir į operos festivalius. 300 km nuo Vilniaus yra Klaipėda, bet lygiai toks pat atstumas iki Rygos, kur kasmet birželį vyksta operos festivalis. Nors ši Latvijos nacionalinės operos rengiama šventė trunka apie dvi savaites, nuvykusi vienam savaitgaliui birželio 15–17 d. spėjau aplankyti tris spektaklius ir įkvėpti kitokios nei Vilniuje atmosferos.

Prarastas rojus pagal Hermanį

7 MD
Aktorius Gundaras Āboliņis spektaklyje „Sonia“
Šiųmetę „Naujosios dramos akciją“ gegužės 15 d. pradės spektaklis „Sonia“, kurį Naujajame Rygos teatre režisavo Alvis Hermanis. Vaidintas daugelyje pasaulio scenų, pelnęs aibę apdovanojimų, spektaklis „Sonia“ atvėrė naujas „atminties teatro“ teritorijas ir įėjo į daugelio Europos teatro kritikų būtiniausių pamatyti spektaklių sąrašą. Būtent po „Sonios“ Hermanis pateko į šiuolaikinio teatro elitą.

„ARTscape“. Latvija

7 MD
„Įkaitas”
„ARTscape“ projektas tęsiasi. Birželio 1 – 5 d. , bendradarbiaujant su Latvijos nacionalinio kino centru „ARTscape“ pristatys kaimynų kiną. Programą sudaro penki latvių pasiūlyti pilno metražo filmai: trys vaidybiniai ir du dokumentiniai.

Flirtas be įsipareigojimų

Aistė Paulina Virbickaitė
M. Mitrēvicas, Instaliacijos „Sienų tyla“ (2009 m.) fragmentas
Nuo paauglystės žinau: jei rafinuotas „diedas“ filmo pradžioje važiuoja prabangia mašina garsiai klausydamas klasikinės muzikos – nieko gero iš jo nelauk.

„Verterio“ tranzitas: Vilnius - Ryga

Jūratė Katinaitė
Modestas Pitrėnas Michailo Raškovskio nuotrauka
2009-ieji dirigento Modesto Pitrėno karjerą ryžtingai pakreipė operos link. Iki šiol jis daugiausia rengė programas su savo vadovaujamu Kauno simfoniniu orkestru, kitais Lietuvos, Vokietijos ir Lenkijos simfoniniais ir kameriniais orkestrais. Kaip operos dirigentas, jis debiutavo 2000 m. Klaipėdos muzikiniame teatre - dirigavo Kurto Weillio „Trijų grašių operos“ pastatymą, vėliau ir Georges'o Bizet „Karmen“.

Mes ateinam į Rygą

Andromeda Venskutė
Darius Žiūra. Fragmentas iš videodarbo „Kolekcija". 2003 m. L. Anieliaus nuotr.
Lietingą penktadienio vakarą Rygos arsenale buvo atidaryta Ramintos Jurėnaitės kuruota paroda „Vilniaus meno scena po 2000-ųjų". Pusdienį sukus ratus po Rygos senamiestį ir su nekantrumu laukus atidarymo, mintyse skambėjo girdėta entuziastinga kalba apie parodos svarbumą, reikšmę Lietuvos meninei scenai. Vaizduotėje regėjau mažesnį bei „lietuviškesnį" „Documentos", Venecijos bienalės modelį. Žodinė anotacija žadėjo kokybę, svarbiausius pastarojo dešimtmečio autorius bei darbus.



« Atgal

Kiti raktiniai žodžiai