Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
Jansas

Slemeriai apie slemą

7 MD
D.Jurevičiaus nuotr.
Leidykla „Kitos knygos“ išleido turbūt tarpdiscipliniškiausią knygą – „Slemas Lietuvoje!“. Sudarytojas Darius Jurevičius, videofilmo autorius – Evaldas Jansas. Perskaičiusi ir su malonumu pažiūrėjusi fotografijas, videomedžiagą, paprašiau slemerių atsakyti į kilusius klausimus.

Reportažai subjektyviai

Danutė Gambickaitė
Janso TV: Andrius Kviliūnas
Daugiau nei prieš mėnesį Jono Meko vizualiųjų menų centre atidarytą parodą „Jansas TV“ verta aprašyti ir parekomenduoti. Parodoje per 12 monitorių rodomi 2010–2011 m. E. Janso sukurti reportažai apie menininkus, pasakojimai iš parodų atidarymų, interviu su šiuolaikinio meno kūrėjais.

Istorija apie auksinį raktelį

Aistė Paulina Virbickaitė
„Laisvė kurti“
Kartą vienas bičiulis pakliuvo į Lukiškes. Neužilgo gavau laišką: „Čia kameros lyg celės, o centre stovi senovinė bažnyčia. Gal tu žinai, kada ir kas pastatė šį vienuolyną ir kas vietoj jo įrengė kalėjimą?“

Ar kuriantis kalinys tampa ypatingas?

7 MD
„Laisvė kurti“
Gegužės 13 d. 19 val. sostinės kino centre „Skalvija” filmą „Laisvė kurti“ pristatys jo autorius Evaldas Jansas

Kentauras renkasi

Erika Grigoravičienė
Evaldas Jansas. „Graužk morką“. 2007 m
Kuruojant naujausią Evaldo Janso parodą, mano užduotis tebuvo išklausyti menininką, ką jis norėtų rodyti, ir parašyti parodos komentarą: „Evaldas Jansas (g. 1969) studijavęs (VDA 1988-1995) tapybą ir nuo jos pradėjęs, vėliau kūręs objektus (Puokštė mylimai, 1995), instaliacijas (Užkulisiai ir scenos 1998), performansus (Savo sultyse 1998) ir literatūrą (Odė rutinai 2000), priklauso pirmajai kartai šiuolaikinių Lietuvos menininkų, tradicines dailės rūšis iškeitusių į vaizdo kamerą, kitaip tariant, meną - į gyvenimą. Tarp jo performansų dokumentavimo (Tramdymas 1997, Suklastotos dokumentacijos antropologija: smurtas 2004), videomeno ir eseistinės dokumentikos filmų (Manija: linkėjimai 1997/98, Kūnas ir siela 2000, Dūjis 2001, Būti išstatytam 2006) nėra aiškios skirties. Pastarąjį dešimtmetį menininkas garsėjo būtent savo filmais, dažnai pristatomais tarptautiniuose trumpų filmų festivaliuose. Po ilgokos pertraukos Evaldas Jansas sugrįžta prie tapybos - nepamainomos vaizduotės procesų įkūnijimo priemonės...“ Čia galėjau ir sustoti, nes manau, kad tapybos vaizdų iš esmės neįmanoma aprašyti, jie neišverčiami į žodžius, tegalima tik priartėti prie jų užuolankomis, kurios visada glaudžiau susijusios su kitais tekstais, o ne paveikslais.

Sirupas ar rūgštis?

Kęstutis Šapoka
Kadras iš filmo „Garso takelis“. 2009 m.



« Atgal

Kiti raktiniai žodžiai