Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
Jazz

Vienas nakties fone

Živilė Ramoškaitė
Egidijus Buožis. Vytauto Suslavičiaus nuotr.
Nauja džiazo pianisto ir kompozitoriaus Egidijaus Buožio kompaktinė plokštelė pavadinta „One“ („Vienas“). Tad vos paėmus ją į rankas aišku, kad čia įrašytą muziką E. Buožis atlieka vienas – jis ir atlikėjas, ir kompozitorius.

„Vilnius Jazz“ manifestas

7 MD
Mąstydami apie ryškiausius naujesniųjų laikų meno, muzikos novatorius ir vizionierius, rečiau prisimename, koks buvo jų kelias iki kol jie tapo pastebėti, suprasti, pripažinti bei apsupti būrio sekėjų. Antai pirmasis iš minėtųjų prieš pusę šimtmečio iškentė nemaža patyčių, tuo tarpu antrajam jau buvo lengviau, juk savųjų muzikinių perversmų link jis pasuko kiek vėliau, jau pritraukęs minias gerbėjų.

Trys drambliai ir daugybė drambliukų

Algirdas Klova
Bobby McFerrinas
Galima drąsiai teigti, kad XXI festivalis „Kaunas jazz“ laikėsi ant trijų „dramblių“. Ir visi jie juodaodžiai amerikiečiai

Lietuva kviečiasi bliuzo grynuolį Sugaray

7 MD
Caronas „Sugaray“ Rayfordas
Netrukus Vilniuje prasidės Amerikos kultūros pavasaris – renginių ciklas, kurio metu turėsime progą prisiliesti prie JAV kultūros: nuo poezijos, šokio ir vizualiųjų menų iki klasikinės ar bliuzo muzikos. Šių metų Amerikos kultūros pavasario „smogiamoji jėga“ – Caronas „Sugaray“ Rayfordas kartu su grupe. Koncertais Vilniuje (gegužės 9 d. klube „New York“, Kalvarijų g. 85) ir Kaune (gegužės 10 d. „Girtučio“ kultūros ir sporto centre, Kovo 11-osios g. 26) jis užbaigs savo turą po Europą.

Penkių balsų dermė

Kamilė Rupeikaitė
Janas Garbarekas. „Vilniaus festivalių” nuotrauka
Sužinojus, kad į Vilnių koncertuoti atvyks saksofonininkas Janas Garbarekas ir Hilliardo ansamblis su savo naująja programa „Officium novum“, apėmė euforija – negalėjau patikėti, kad tikrai pas mus, į Europos kultūros paribį, atvyksta šie paties aukščiausio lygio muzikos meistrai pačiame kūrybinių jėgų žydėjime.

Solinis pianisto Chicko Coreos koncertas

7 MD
Chick Corea
Jau kitą šeštadienį, balandžio 9 d., Vilniaus Kongresų rūmuose vyks legendinio pianisto iš JAV Chicko Corea pasirodymas. Su įvairių sudėčių grupėmis paprastai koncertuojantis gyvasis džiazo klasikas, kolekcijoje turintis net 16 „Grammy“ apdovanojimų, šįkart gros vienas.

Keliaujantis po džiazo labirintus

Algirdas Klova
Al Jarreau. D. Jadevičienės nuotr.
Al Jarreau dažniausiai pristatomas kaip džiazo dainininkas, bet tai nėra išsamus, aiškus jo meninės veiklos apibūdinimas.

Janas Garbarekas Vilniuje su Hilliardo ansambliu

7 MD
Janas Garbarekas
Balandžio 15 d. „Vilniaus festivaliai“ rengia Šv. Kotrynos bažnyčioje koncertą, kuriame pasirodys visame pasaulyje žinomi muzikos atlikėjai - džiazo žvaigždė Janas Garbarekas ir vyrų vokalinis ansamblis iš Didžiosios Britanijos „The Hilliard Ensemble“.

Lenkų džiazo legenda – Kalėdų dovana

Algirdas Klova
Adam Makowicz. Daivos Jadevičienės nuotr.
Šiemet Lenkijos institutas Vilniuje minėjo žymaus kompozitoriaus Frederiko Chopino 200-ąsias gimimo metines. Ta proga buvo suorganizuota daugybė puikių renginių, bet tikra kulminacija tapo lenkų džiazo grando Adamo Makowicziaus ir pianisto Krzysztofo Trzaskowskio koncertas Vilniuje gruodžio 7 d., festivalyje „Kristupo Kalėdos“ Šv. Kotrynos bažnyčioje. Koncertas išsiskyrė ypatinga koncepcija ir vadinosi „F. Chopinas: tarp klasikos ir džiazo“.

Keli žvilgsniai į devintąjį „Mama jazz“

Algirdas Klova
Eivindo Aarseto grupės nariai. Daivos Jadevičienės nuotrauka
Tiesą sakant, sekti visą festivalio „Mama jazz“, vykusio Vilniuje lapkričio 17–21 d., eigą net ir akredituotam, rašančiam apie renginį žmogui buvo labai sudėtinga ne tiek dėl dalyvių gausos, kiek dėl nepaprasto anšlago, itin gausiai susirinkusių žiūrovų. Ne tik „Tamstos“ klubas, bet ir Rusų dramos teatras buvo perpildyti. Pasirodo, Vilniuje esančios salės tokiai madingai muzikai kaip džiazas jau yra per ankštos.

Briuselio džiazo garsai Vilniaus festivalyje

Algirdas Klova
Briuselio džiazo orkestras J. L. Knaepen nuotr.
Jau senokai praūžė bigbendų eros banga, užgimusi Amerikoje ir klestėjusi XX amžiaus ketvirtuoju ir penktuoju dešimtmečiais, atnešusi pasauliui svingą muzikoje ir lindihopo šokį. Praūžė tai praūžė, bet ne be pėdsako.

Kaunas, džiazas ir metai

Algirdas Klova
Stanley Jordan
Dvidešimtasis festivalis „Kaunas Jazz“ baigėsi prieš daugiau nei savaitę, tad šis mano pamąstymas gal kiek pavėluotas, bet už tai subrandintas kaip ir pats renginys.

Dainiaus Pulausko jubiliejinis vakaras „Piano.lt“ salėje

Goda Rupeikaitė
Dainius Pulauskas. J. Kalinauskaitės nuotr.
Balandžio 15 d. Vilniuje, „Piano.lt“ salėje, buvo minimas vieno ryškiausių Lietuvos džiazo kūrėjų, klavišininko ir kompozitoriaus Dainiaus Pulausko penkiasdešimties metų jubiliejus.

Džiazo vakaras „Piano.lt“ salėje

Goda Rupeikaitė
Kęstutis Vaiginis
Jaukiai pavasarišką kovo 30-osios vakarą „Piano.lt“ salėje džiazo muzikos mėgėjai susibūrė pasiklausyti saksofonininko Kęstučio Vaiginio ir jo bendraminčių iš Turkijos – Ferito Odmano (mušamieji), Burako Bedikyano (fortepijonas), Canero Kaptano (kontrabosas) – kvarteto muzikavimo.

Birštono džiazo festivalis

7MD informacija
Kovo pabaigoje džiazo keliai subėgta į Birštoną, kur jau tris dešimtmečius rengiamas džiazo festivalis, šiemet – dvidešimt šeštasis.

Spontaniškai intymus džiazas

Goda Rupeikaitė
„Jef Neve Trio“ J.L. Knaepen nuotr.
Lapkričio 25 d. „Piano.lt“ salėje vėl skambėjo džiazas. Europos kultūros sostinės projektas „Artscape“ tęsiasi: lapkričio mėnesį lietuviai galėjo susipažinti su Belgijos šiuolaikiniu menu. Muzikinę projekto dalį pristatė bene labiausiai šiuo metu pripažintas džiazo kolektyvas iš Briuselio „Jef Neve Trio“, aukštai vertinamas ir muzikos kritikų, ir klausytojų.

Intriguojantis Vokietijos džiazo koncertas

7MD informacija
„Norbert Stein Pata Generators“. V. Suslavičiaus nuotr.
Vokietijos džiazas garsėja savitu modernumu, todėl birželio 11 d. Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre vykęs penktasis „ARTscape“ šiuolaikinio Europos meno projekto džiazo koncertas, skirtas Vokietijos kultūrai, buvo įdomus ir intriguojantis. Modernųjį Vokietijos džiazą reprezentavo saksofonininkas ir kompozitorius Norbertas Steinas ir jo grupė „Norbert Stein Pata Generators“, atlikę itin šiuolaikiškai skambančias, drąsias ir įdomia filosofija grįstas kompozicijas.

„ARTscape“ džiazo spalvos

Goda Rupeikaitė
Yuri Honing, Wolfert Brederode ir Mats Eilertsen. S. Suriadigdjaja nuotr.
Susiklostė graži tradicija, kad kartą per mėnesį Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre skamba džiazo garsai. Šioje kamerinėje, bet jaukioje teatrališkoje erdvėje gimsta ne tik vizualūs, bet ir garso improvizaciniai spektakliai, pamažu kuriantys (formuojantys) intriguojančią kelionę skirtingų šalių muzikinės kultūros pažinimo link. Šiemet šioje jaukioje salėje jau muzikavo Suomijos ir Austrijos menininkai, atvėrę duris į savo šalių džiazo pasaulį.

Senų laikų nostalgija

Algirdas Klova
„The Swingle Singers" V. Jaručio nuotr
Vardas „The Swingle Singers" ne tik vokalinio džiazo gerbėjui, bet ir bet kuriam žmogui, bent šį tą girdėjusiam apie kokybišką vokalą, žinomas jau nuo 1962 metų. Būtent tuo metu Paryžiuje grupę šiuo pavadinimu įkūrė amerikiečių kilmės muzikantas Wardas Swingle'as.

Naujas džiazas iš Europos

Algirdas Klova
Barry Guy. Dmitrijaus Matvejevo nuotrauka
Jau ne pirmą kartą viešoji įstaiga „Thelonious" džiugina labai modernaus džiazo projektais. Jos dėka girdėjome Matthew Shippą ir Williamą Parkerį, Roy Campbellą, Jemeelą Moondocą, Davidą S. Ware'ą ir daugelį kitų Niujorko ir Europos avangardinio džiazo garsenybių. Sekmadienio vakarą (sausio 11 d.) Šv. Kotrynos bažnyčioje galėjome išgirsti vieną iškiliausių anglų avangardo muzikų, britų improvizacinio džiazo maestro ir „London Jazz Composers Orchestra" ilgametį lyderį, kontraboso virtuozą Barry Guy.



« Atgal

Kiti raktiniai žodžiai