Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Solinis pianisto Chicko Coreos koncertas


Anonsas


7 MD

Share |
Chick Corea
Jau kitą šeštadienį, balandžio 9 d., Vilniaus Kongresų rūmuose vyks legendinio pianisto iš JAV Chicko Corea pasirodymas. Su įvairių sudėčių grupėmis paprastai koncertuojantis gyvasis džiazo klasikas, kolekcijoje turintis net 16 „Grammy“ apdovanojimų, šįkart gros vienas.

70-ąjį gimtadienį šįmet švęsiantis amerikiečių pianistas šią progą nusprendė paminėti sugrįždamas prie savo muzikos šaknų. Jokių garso efektų ar svečių - kelis dešimtmečius visą pasaulį kerinčios melodijos liesis iš „Steinway“ fortepijono, kurio klavišus lies šio pripažinto džiazo virtuozo pirštai. Kol kas paskelbta tik apie keletą šįmet vyksiančių tokių solinių Chicko Coreos koncertų, du iš jų vyks Europoje.

 

„Šios Chicko solinės gastrolės kelia didžiulį susidomėjimą. Tokia koncerto idėja išryškina kiekvieną smulkmeną, leidžia visą dėmesį sutelkti į pianisto sugebėjimus. Keliami ypatingi reikalavimai akustikai, salėms, kuriose pasirodys muzikantas. Mums ypač džiugu, kad jis priėmė kvietimą atvykti į Lietuvą - dėl šių koncertų varžosi daugelis Europos miestų, tačiau Chickas Corea žino, kad šioje šalyje turi daug ištikimų gerbėjų“, - sakė muzikantą pakvietusios agentūros „Baltic Concert Group“ vadovas Deividas Afarjancas.

 

Prieš penkis dešimtmečius karjerą pradėjęs pianistas pirmąjį albumą išleido dar 1966-aisiais. Po dvejų metų jis prisijungė prie garsiojo trimitininko Mileso Daviso grupės, džiazo istorikų vadinamos ryškiausių talentų kalve.

 

1970-aisiais palikęs M. Davisą, Chickas Corea įsuko įspūdingą įvairaus skambesio projektų karuselę - nuo avangardinio džiazo grupės „Circle“ iki džiazą ir roką į melodingą kokteilį suplakusio kolektyvo „Return To Forever“. Tačiau jau 8-ojo dešimtmečio viduryje jo kūryba vis dažniau buvo siejama ne su grupių, o su paties Chicko Coreos vardu - pianistas tapo didelio ryškumo žvaigžde, tapusia įkvėpimo šaltiniu tūkstančiams jaunų muzikantų.

 

Pianisto sėkmės paslaptis - įvairialypė, į rėmus netelpanti kūryba. Vieniems labiausiai patinka grupės „Elektric Band“ grojamas roko ir džiazo derinys, kitiems - kito jo projekto „Akoustic Band“ sugrįžimas prie tradicinio džiazo, tretiems - pastaraisiais metais juntamas susidomėjimas šiuolaikine klasikine muzika.

 

Ypač patrauklus Chicko Coreos bruožas - nuolatinis naujovių ieškojimas. Nemažai kitų jo amžiaus muzikantų koncertuose atlieka vien seną kūrybą. Chickas Corea išlieka aktualus ir XXI a. - prieš dvejus metus įkūrė naują grupę „5 Peace Band“, su kuria pelnė prestižinį „Grammy“ apdovanojimą. Negana to, 2010-aisiais JAV žurnalas „Downbeat“ būtent šį pianistą paskelbė metų atlikėju.

 

„Rašau muziką tam, kad šlovinčiau gyvenimą. Esu tikras, kad tikras menininkas turi elgtis tik taip. Tai - daugiau nei darbas. Tai - gyvenimo būdas“, - apie savo kūrybą sako Chickas Corea. Muzikos kritikai jį vadina mąstytoju ir pionieriumi, o bene taikliausiai pianisto sugebėjimus apibūdino legendinis M. Davisas. „Ak, tu bjaurybe“, - išsprūdo trimitininkui, kai jis daugiau nei prieš keturis dešimtmečius išgirdo grojantį Chicką.

 

„Baltic Concert Group“ inf.



„7 meno dienos“ Nr.13 (935), 2011-04-01

Versija spausdinimui

Komentarai

MFQBNRGBxr, 2011-08-05 13:35

No more s***. All posts of this qultaiy from now on

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti