Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Vienas nakties fone


Egidijaus Buožio kompaktinė plokštelė


Živilė Ramoškaitė

Share |
Egidijus Buožis. Vytauto Suslavičiaus nuotr.
Nauja džiazo pianisto ir kompozitoriaus Egidijaus Buožio kompaktinė plokštelė pavadinta „One“ („Vienas“). Tad vos paėmus ją į rankas aišku, kad čia įrašytą muziką E. Buožis atlieka vienas – jis ir atlikėjas, ir kompozitorius.

Talentingasis muzikantas, regis, artėjo prie jos palaipsniui, nesiblaškydamas. Nors džiazuoja ir improvizuoja vos ne tris dešimtmečius, įsiamžinti solinėje plokštelėje pasiryžo tik dabar. Matyt, Egidijaus esama nemenko perfekcionisto. Jis ir pats, kalbėdamas apie įrašų tvarkymą, išsitarė apie kruopštų ir ilgą daugybės valandų darbą.

 

Valandą su trupučiu grojančioje plokštelėje sudėti įrašai iš koncerto, įvykusio 2010 m. Vilniuje, „Piano.lt“ salėje. Šis „gyvas“ grojimas džiugina ir stebina pirmiausia technine švara ir meistriškumu. Tačiau lygiai taip pat – harmoningumu, emocijų ir intelekto darna. Žavi po truputį ryškėjantis paties muzikanto siluetas, jo romantiška, subtilių niuansų jausena, švelnus emocijų bangavimas, gyvas mąstymas.

 

Iš aštuonių kompozicijų dviejose skamba džiazo standartai, kuriuos E. Buožis į savo improvizacines vizijas įpina savitai, naudodamas mėgstamą faktūrą, harmoniją ir ritmą. Antai Dizzy Gillespie „Naktis Tunise“ suskamba po kurio laiko, o iki paties „standarto“ einama paslaptingai, išsiduodant vos viena kita jo nuotrupa ar harmoniniu sąskambiu. Visi įrašyti kūriniai puikiai skamba, vienas kitą papildo ir leidžia į autoriaus asmenybę pažvelgti skirtingais rakursais. Juntame ir puikų akademinį E. Buožio išsilavinimą bei šios muzikos pažinimą, retsykiais prasiveržiantį aliuzijomis į Sergejaus Rachmaninovo, kitų kompozitorių stilių. Dar vienas patrauklus šių opusų autoriaus bruožas – geras formos pojūtis, gebėjimas laiku ir vietoje padėti tašką.

 

Ši E. Buožio plokštelė yra penkta. Pirmoji, „Town of Love“ („Meilės miestas“), pasirodė prieš keliolika metų, 1996-aisiais. Jau tuomet jos autorius buvo žinomas džiazo pianistas, improvizuotojas, pelnęs publikos dėmesį ir puikius specialistų atsiliepimus. Dar būdamas Muzikos ir teatro akademijos studentas, 1984 m. jis laimėjo I vietą Tarptautiniame džiazo improvizacijos konkurse Vilniuje, paskatinusiame toliau intensyviai lavintis šioje srityje greta akademinių fortepijono studijų.

 

Antrąją plokštelę, „Solo ir duetai“ (2000 m.), E. Buožis įrašė su trimitininku Valerijum Ramoška, trečiojoje („At First Sight“, 2005 m.) jis groja su savo kvartetu – V. Ramoška (trimitas, fliugelhornas), Eugenijum Kanevičium (kontrabosas) ir Darium Rudžiu (mušamieji). E. Buožio rengiamų spontaniškų improvizacijų vakarus simbolizavo ketvirtoji plokštelė „Spontanica“, įrašyta improvizuojant su Petru Vyšniausku Šv. Kotrynos bažnyčioje 2007 metais.

 

Naujosios plokštelės išleidimą rėmė p. Saulius Karosas, daugelio įvairių E. Buožio projektų mecenatas. Dailininkė – autoriaus dukra Eidvilė Buožytė – sukūrė įsimenantį viršelį: nakties juodumo fone slepiasi įdėmaus žvilgsnio reikalaujantis pusiau apšviestas autoriaus veidas.


„7 meno dienos“ Nr.9 (977), 2012-03-02

Versija spausdinimui

Komentarai

PsfcOukukVKylXVi, 2012-03-16 12:39

Nav jau runa par to, ka aizstās. Kino seaizntāja teātri, televīzija seaizntāja radio, pat podkāsti seaizntāja radio. E-grāmatas papildinās parastās grāmatas, un vismaz latviešu valodai plaša e-grāmatu lietošana būtu ļoti svētīga — angļu valodā retākas grāmatas atmaksājas iespiest lielos apjomos un pārdot grāmatnīcās, latviešu valodā tām lasītāju ir daudz mazāk, un e-grāmatas gan aiztaupītu drukas izmaksas, gan padarītu tās vieglāk pieejamas.Tomēr galvenais jautājums nav tas, vai mums paliks papīrs. Galvenais jautājums ir — ko mēs ar to tekstu drīkstēsim darīt? E-grāmatas tehnoloģiski var nodrošināt, ka tās lasa tikai viens cilvēks. Vai mēs vairs nevarēsim grāmatu aizdot draugam? E-grāmatas var iekasēt naudu par katru lasīšanas reizi. Vai mums būs jārēķina, vai varam atļauties palasīt? E-grāmatas var nodrošināt, ka tās pēc kāda laika vairs nevar izlasīt. Vai mēs pēkšņi zaudēsim visu savu grāmatplauktu tādēļ, ka laikus nesamaksājām ikmēneša maksājumu?Mūsdienās autortiesības izprot arvien stingrāk un stingrāk. Piemēram, Latvijas autortiesību aģentūras uzskata, ka frizierei jāpērk licence, ja viņai frizētavā skan radio. Protams, analogā pasaulē to izkontrolēt ir ļoti grūti — digitālajā daudz vienkāršāk.Galvenā lasīšanas un bibliotēku nākotnes problēma ir tā, vai mums paliks brīvība.

Dziazui, 2012-03-04 08:55

Čia juk reklaminis tekstas, Dziazai.:)

Dziazas, 2012-03-03 23:40

Susidare ispudis, kad autore nelabai ismano dziaza...Gal palikite tai daryti profesionaliems dziazo kritikams/recenzentams...?

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti