Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
Coolturistės

Žvilgsnio montažas

7 MD
Cooltūristės. Iš serijos „Kitas žvilgsnis”. 2012 m.

Kontaminacijos: tarp mūsų turisčių

Laima Kreivytė
Cooltūrisčių autografas anoniminės menininkų grupės Norma Jean plastilino salėje „Kas bijo laisvos raiškos?“ Centriniame paviljone, Giardini.
Prieš prasidedant 54–ajai Venecijos bienalei „ILLUMInations“ kuratorė Bice Curiger uždavė penkis klausimus pasaulio menininkams: „Kur tu jautiesi kaip namie? Ar ateitis kalbės angliškai, ar kita kalba? Ar menininkų bendruomenė yra nacija? Kiek nacijų (tautų) yra tavyje? Jei menas būtų nacija, kokia būtų jos konstitucija?“ Prie jų pridėjome šeštą, Lietuvai aktualų klausimą: „Kas slepiasi už baltos užuolaidos?“ Į klausimus atsako menininkių ir kritikių grupė Cooltūristės.

Didvyriai ir jų dezinfekcija

Monika Krikštopaitytė
Cooltūristė apžiūri Aistės Kirvelytės „Moters istoriją“. 2009 m. A. Kasilovskos nuotr.
Yra daug gerų naujienų ir vos kelios blogos. Pirmoji gera naujiena, kad Kęstutis Šapoka susidėjo su tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga ir ėmėsi kuratoriauti. Gerai ir įdomiems, ŠMC „Emisijos“ standartų neatitinkantiems menininkams (nors kai kurie įpaišomi ir ten, ir čia, kaip Dainius Liškevičius), gerai ir žiūrovams, kurie gali pamatyti tuos įdomius menininkus, ir pačiam Šapokai gerai, nes jis akivaizdžiai turi ne tik poziciją šiuolaikinio meno atžvilgiu, bet ir visus reikalingus duomenis ją išreikšti. Todėl ir atsirado „Mūsų laikų herojų“ paroda, siūlanti permąstyti didvyrio supratimą. Mažutė bloga naujiena (kokia čia naujiena, žinoma), kad net iš marginalumo pozicijų kaip alternatyva formuotoje parodoje moterų menininkių vos dvi, o vyrų - trylika. Taip jau „atsitinka“ ir laikas tai pastebėti, nes rinktis tikrai yra iš ko.



« Atgal

Kiti raktiniai žodžiai