Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
Pabedinskas

Tranzitinių erdvių poezija

Tomas Pabedinskas
Juliuszas Sokolowskis. Iš ciklo „Dangus”
Kaip viena iš šiuolaikinio meno festivalio „Kaunas mene. Kalbėjimasis“ parodų Kauno fotografijos galerijoje pristatoma Juliuszo Sokolowskio fotografijų ekspozicija „Dangus virš Varšuvos“.

Kartos fikcija

Tomas Pabedinskas
Tadas Šarūnas. „Stormtrooper“. 2007–2011 m.
Kauno fotografijos galerija kuriam laikui tapo vienos kartos susitikimo vieta. Kovo 2 d. jaunieji Baltijos šalių menininkai čia susirinko atidaryti parodos „Vietos karta: atvaizdas, atmintis ir fikcija“ („Generation of the Place: Image, Memory and Fiction in the Baltics“). Tai buvo praėjusių metų pabaigoje Talino parodų rūmuose pirmą kartą rodytos parodos premjera Lietuvoje.

Atvirai asmeniškai

Tomas Pabedinskas
Ką tik pasibaigusiais 2011 metais šį pasaulį paliko fotografijos, kino ir televizijos kritikas Skirmantas Valiulis. Tačiau, kaip dažnai nutinka, netektis išprovokavo ir didesnį kolegų bei skaitytojų dėmesį šio autoriaus darbams. Todėl praėjusieji metai buvo pažymėti ne tik praradimu, bet taip pat ne vieno specialiai S. Valiuliui skirto leidinio pasirodymu. Vienas iš tokių leidinių – knyga „Apie fotografiją“, kurioje publikuojami 1968–2010 m. S. Valiulio parašyti įvairaus pobūdžio tekstai fotografijos tema.

Naujos istorijos

Tomas Pabedinskas
Arturas Valiauga. Iš serijos „Kupiškio angaras“. 2008 m.
Metų virsmas yra tas riboženklis, kurį peržengus, dar vienas mūsų gyvenimo tarpsnis tampa praeitimi. Net ir visai nesena patirtis staiga virsta istorija, panašiai kaip dabarties momentas, ką tik užfiksuotas nuotraukoje, tą pat akimirką nugarma į būtąjį laiką. Ko gero, lėčiau, bet iš esmės taip pat, mūsų santykį su kintančia tikrove veikia ir rašymas – tai, apie ką pasakoja tekstas, taip pat tampa vienu iš istorijos naratyvų.

Tarptautinio renginio veide ir Lietuvos kaimo grimasos

Tomas Pabedinskas
Rimaldas Vikšraitis. Iš serijos „Pavargusio kaimo grimasos“. 1998 m.
Birželio pradžioje prasidėjusiame tarptautiniame fotografijos ir vizualiųjų menų festivalyje „PhotoEspaña 2011“ (pagrindinė dalis – Madride, kiti renginiai Lisabonoje ir Kuenkoje) savo kūrybą pristato ir fotografas Rimaldas Vikšraitis. Jo fotografijų paroda surengta Kuenkos (Cuenca) mieste, kuriame penktus metus iš eilės įgyvendinamas „OpenPhoto“ projektas – parodas siūlo įvairių šalių ambasados ir kultūros institucijos. Šiemet „OpenPhoto“ pakvietė į Austrijos, Prancūzijos, Portugalijos, Rumunijos ir Lietuvos autorių darbų ekspozicijas.

Kas išlieka

Tomas Pabedinskas
Vitas Luckus. Iš serijos „Baltame fone “. 1987 m.
Paskutinę gegužės dieną Vilniuje atidaryta Vito Luckaus (1943–1987) fotografijų paroda „Baltame fone“, ji praėjusių metų pabaigoje buvo rodyta ir Kauno fotografijos galerijoje. Abi šios parodos – svarbus Lietuvos fotografijai įvykis, leidžiantis pristatyti vieno originaliausių, bet iki šiol daugeliui žiūrovų palyginti mažai žinomo autoriaus darbus, juolab kad dalis jų anksčiau niekur nebuvo eksponuoti.

Literatūra ir teatrališkumas

Tomas Pabedinskas
Ramunė Pigagaitė. „Martino Gozzi“. 2010 m.

Intelekto raibuliai

Tomas Pabedinskas
Ileana Florescu. Iš serijos „Čiurlionis. Ezoterinė kelionė. 1875-1911 m.“
Italų menininkės Ileanos Florescu darbai apibūdinami „kaip labai intelektualūs ir meniški“. Tokia šios autorės kūrybos charakteristika baigiamas oficialus informacinis pranešimas, kviečiantis į parodą „Panardinta biblioteka. Simfonija tolimam kraštui“. Sąvokų „intelektualūs“ ir „meniški“ abstraktumas verčia pasidomėti, ką konkrečiai jos reiškia Florescu kūrybos kontekste.

Kieno nuotraukos?

Erika Grigoravičienė
Tomo Pabedinsko knyga (išleido Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2010 m.) - iš tų, kurios užduoda daugiau klausimų, nei pateikia atsakymų.

Du požiūriai į pasaulį ir fotografiją

Tomas Pabedinskas
Martin Parr. Didžioji Britanija, Anglija, Naujasis Braitonas. Iš serijos „Paskutinis apsilankymas“. 1985 m.
Daugelį laikinosios sostinės parodinių erdvių vėl užpildė Lietuvos ir užsienio fotografų darbų ekspozicijos. Tačiau net ir šios šventės fone išsiskyrė dvi parodos: Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriaus salėje rugsėjo 10 d. atidaryta lietuvių fotografo Rimaldo Vikšraičio kūrybos paroda ir Kauno fotografijos galerijoje duris atvėrusi garsaus britų fotografo Martino Parro darbų ekspozicija.



« Atgal

Kiti raktiniai žodžiai