Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
Meno niša

Poilsiaujantis ekspresionizmas

Vidas Poškus
Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė. „Keistas paukštis“. 2011 m.
Ekspesionizmas nemirė, jis tik laikinai poilsiauja – kaip nemirė ir kiti dalykai, kurių mirtis skelbiama ir konstatuojama jau kelis šimtus metų – poezija, romanas, teatras, tapyba, net kalba, Vakarų civilizacija ar Dievas. Tai juk taip natūralu, nes ilgainiui marinami visi ilgaamžiai. Ekspresionizmas šioje vietoje – ne išimtis. Juk jam jau, šiaip ar taip, bent koks šimtas metelių. O pasak Wilhelmo Worringerio – ir dar daugiau...

Drobių slėpiniai ir atsivėrimai

Živilė Ambrasaitė
Eugenijaus Antano Cukermano parodos ekspozicijos detalė. J. Lapienio nuotr.
Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, „Grupės 24“ nario, tapytojo ir architekto Eugenijaus Antano Cukermano personalinė paroda – ne dažnai pasikartojantis Lietuvos kultūrinio gyvenimo įvykis.

Peteliškė dar išskleis sparnus

Vidas Poškus
Jovita Aukštikalnytė. „Siena I“. 2009 m.
Niekas nesiginčys, kad Lietuvoje yra du aukštųjų tapybos studijų centrai - Vilniuje ir Kaune. Kiekvienas pats gali pasirinkti, kuris iš jų geresnis - kurį rinktųsi kaip galimą mokymosi vietą arba kurio ,,produkciją“ naudotų mieliau

Kokia gi ta situacija?

Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė
Algirdas ir Remigijus Gataveckai. „Spalio 3-ioji“. 2010 m.
Prieš maždaug penketą metų Alfonsas Andriuškevičius, kalbėdamas apie Žygimanto Augustino tapybą, pritaikė jai citatinio realizmo sąvoką. (Žinoma, čia Augustinas toli gražu nėra vienišas). Ilgą laiką Lietuvos meno pasaulėlyje naujasis realizmas ir nebuvo iškilęs, nebent kur ne kur kyštelėdavo galvą. Tačiau dabar žiūriu į Gataveckų „Situaciją“ ir spėju, kad vėl turime naują realizmo atmainą - autobiografinį realizmą.

Devyni Martino Jankaus auksiniai

Danutė Gambickaitė
Martinas Jankus. „Prie tvenkinio“. 2004 m.
„Meno niša“ - J. Basanavičiaus gatvėje esanti mažutė galerija, kurioje didelės apimties, grandiozinių užmojų parodų nepamatysi. Ji tarsi seno Basanavičiaus palto kišenėlė, kurioje kartkartėmis atrandi ir vertingų „sidabrinių“ ar „auksinių“. Šį kartą tuos „žvangančiuosius“ mums padovanojo Martinas Jankus.

Veltinis veltiniui nelygus

Elena Černiauskaitė
Miglė Lebednykaitė. „Velti sodai“
Vilniaus galerijoje „Meno niša" (Upės g. 5) trys tekstilininkės - Eglė Ganda Bogdanienė ir grupės „Baltos kandys" narės Miglė Lebednykaitė bei Laura Pavilonytė - pristato savo originalų meno projektą - siužetinių bareljefų ciklą „Velti sodai".



« Atgal

Kiti raktiniai žodžiai