Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
DAILĖ

Veltinis veltiniui nelygus


Apie „Veltus sodus" galerijoje „Meno niša"


Elena Černiauskaitė

Share |
Miglė Lebednykaitė. „Velti sodai“
Vilniaus galerijoje „Meno niša" (Upės g. 5) trys tekstilininkės - Eglė Ganda Bogdanienė ir grupės „Baltos kandys" narės Miglė Lebednykaitė bei Laura Pavilonytė - pristato savo originalų meno projektą - siužetinių bareljefų ciklą „Velti sodai".

Prieš kelerius metus art nouveau bei art deco artima stilistika sukurti pano turėjo puošti viešbučio „Panorama" restorano interjerą, bet kitaip susiklosčiusios aplinkybės leidžia menininkėms eksponuoti jų kūrinį vis kitose erdvėse.

Iš natūralios vilnos sukurti itin moteriškai jaukūs ir žaismingi, kartu erotiškai gaivališki (vargu ar patrauklūs ekstremalios antiestetikos gerbėjams) „Velti sodai" originalūs ne tik kaip interjero puošybos elementas, bet ir kaip šiuolaikinio meno (ne tik tekstilės) kūrinys, sakyčiau, net vertas atsirasti šiuolaikinės dailės istorijos vadovėliuose. Tik ne kaip konceptualus, o atvirkščiai, paprasčiausiai „įsitenkantis" į dekoratyvaus, vizualiai patrauklaus meno kūrinio rėmus. Ir „Veltų sodų" originalumas, be abejo, yra ne barokinės puotos motyvai - vaisių, uogų ir gėlių bei gyvūnų ornamentuose besilinksminančių moterų ir angelų siautulys, - bet siužetui įgyvendinti pasirinkta medžiaga, atskleidžianti šiuolaikinio tekstilės meno galimybes. Tobulai įvaldžiusios vėlimo rankomis bei adatomis technikas, tekstilininkės savo menines idėjas įgyvendina išnaudodamos techninius įgūdžius subtiliausiuose dinamiškos kompozicijos niuansuose, ir meistriškai apdirbtam marmurui būdinga gyvybės, minkštumo, aptakumo iliuzija atgyja išties minkštoje vilnoje.

Nuo seniausių laikų žinoma veltinio technika į Lietuvos meno pasaulį įsiliejo būtent Eglės Gandos Bogdanienės iniciatyva paskutiniame XX a. dešimtmetyje. Ši menininkė ir „Baltų kandžių" grupės narės yra žymiausios šiuo metu „veliančios" kūrėjos, gebančios profesionaliai ir įtikinamai atskleisti savo neišsenkančią kūrybinę potenciją per veltinį - ši technika Lietuvoje ir pasaulyje tapo itin populiari dėl savo apgaulingo paprastumo, bet, deja, nedaugelis suvokia, kad bet koks amatas reikalauja įgūdžių, o juos ištobulinus dar netampama profesionaliais menininkais. Karolių ar rankinių vėlimas dažniausiai tėra tik namų šeimininkių laisvalaikio praleidimo būdas, nes „nusižiūrėtos" detalės nesuauga į originalią kompozicinę dermę nei formos, nei spalvos prasme. Todėl Bogdanienės, Lebednykaitės ir Pavilonytės „Velti sodai" yra atgaiva vizualaus veltinio meno mėgėjams, persisotinusiems „pigių", nekokybiškų ir neskoningų aksesuarų.

Kita vertus, šie bareljefai yra poilsis ir pavargusiems nuo prasmių ieškojimų konceptualiuose menuose. O vien tik vizualus estetinis poveikis nėra būdingas Bogdanienės, Pavilonytės ir Lebednykaitės darbams. Pastarųjų dviejų, ypač Pavilonytės, kūryba išsiskiria stipriu idėjiniu pagrindu, Lebednykaitės darbai persmelkti rytietiškų, per save transformuotų simbolių. Todėl „Velti sodai" toli gražu nėra svarbiausias tekstilininkių projektas, galintis reprezentuoti jų kūrybą. Tačiau aptariamieji darbai yra aktualūs ir svarbūs šiuolaikiniam tekstilės menui: tai pavyzdys, kaip vynuogės ar angelai, atsidūrę tam tikrame kompoziciniame sumanyme, virsta menu.

„7 meno dienos“ Nr.42 (824), 2008-11-21

Versija spausdinimui

Komentarai

KdsYTHdOBizXHWfTxhc, 2012-03-16 09:58

Jei tau patinka agslinka muzika. Siulau boney m, abba (legendines grupes), mbrothers,bomfunk, good charlote, daddy dj,fatboy slim,sugababes,maroon,infernal,will i am, simple plan, ludo,avril,atb.Linksmuciu paklausyk tokiu dainu( tik alus ir merginos,jok)-turetu patikti, 16hz(gera grupe, patinka visiem kas nori girdet gan legendine grupe), rondo da siulau, paberzhe.va rinkis.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti