Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Mokys kino paslapčių


Kino režisieriai „Skalvijoje“ – apie vaidybinį ir dokumentinį kiną


7 MD

Share |
Kino režisieriai „Skalvijoje“ J. Paštuko nuotr.
Vasarį „Skalvijos“ kino centras besidominčiuosius kinu kviečia į paskaitų ir diskusijų ciklus suaugusiems bei jaunimui nuo 14 metų. Iki balandžio vidurio dokumentinio bei vaidybinio kino paslaptimis su jais dalinsis dokumentinio kino režisierius Audrius Stonys ir kino režisierė Lina Lužytė. Kursuose bus galima ne tik sužinoti kino teorijos, bet ir išmokti ją taikyti žiūrint filmus ar nusprendus kurti savuosius.

Trečius metus „Skalvijos“ kino centre dokumentinio kino kursą dėstantis Audrius Stonys kartu su kursų lankytojais analizuos dokumentinio kino kūrėjų Wernerio Herzogo, Herco Franko, Jayaus Rosenblato, Artavazo Pelešiano, Chriso Markero, Jaredo Leto, Henriko Šablevičiaus filmus.

 

Kursų metu mes žiūrėsime ir kalbėsime apie tokią dokumentiką, kokios paprastai nematome, kuri mūsų dėl vienokių ar kitokių priežasčių nepasiekia, tačiau yra nepaprastai įdomi, įdomesnė ir už vaidybinį kiną. Peržiūras paįvairinsime praktinėmis užduotimis, kurios padės labiau suprasti, kaip formuojasi kino poetika, kaip iš paprastų detalių atsiranda dokumentinis kinas, tyrinėjantis žmogaus sielos gelmes, suprasime, kodėl Alfredas Hitchkockas mėgdavo sakyti, kad vaidybiniame kine režisierius yra Dievas, o dokumentiniame – Dievas yra režisierius“, – aiškino A. Stonys.

 

Kino režisūros kursų dalyviai bus supažindinti su pagrindiniais kino kūrimo elementais – idėjos atsiradimu, kūrybinės komandos formavimu, filmavimais, montažu, įgis scenarijaus rašymo pagrindus. Pagal du geriausius kursų dalyvių parengtus scenarijus bus kuriami filmai, jų peržiūra vyks „Skalvijos“ kino centre. Kurso vadovė Lina Lužytė laukia atvirų žmonių, nebijančių pasiduoti kino įtakai ir norinčių išmokti pastebėti daugiau.

 

„Kinas mane išmokė matyti istorijas visur – žmonėse, pastatuose, objektuose, visame kame, kas mus supa. Anksčiau, kai eidavau gatve ir matydavau masę žmonių, tai ir būdavo tik masė žmonių. Kinas toje masėje išmokė pastebėti atskirus individus su savomis istorijomis ir praeitimis – filmo personažus“, – sako kino režiserė.

 

Norinčius susipažinti su dokumentinio bei vaidybinio kino stilių įvairove, patyrinėti, kaip filmai sukuria tikrumo įspūdį ir išprovokuoja mus diskusijai, „Skalvija“ kviečia registruotis į minėtus paskaitų ciklus el. paštu [email protected].

 

„Skalvijos“ inf.


„7 meno dienos“ Nr.5 (973), 2012-02-03

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti