Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Nauji atradimai Almanto Grikevičiaus kine


Kronika


7 MD

Share |
Almantas Grikevičius. A. Ostašenkovo nuotr.
Vasario 4 d. 19 val. „Skalvijos“ kino centre pradedamas filmų ciklas „Laikas eina per kiną. Almantui Grikevičiui atminti“.

Prieš mėnesį Anapilin išėjusį režisierių vakare prisimins aktoriai Regimantas Adomaitis, Eugenija Bajorytė, režisierius Algimantas Puipa ir istorikas Aurimas Švedas. Bus parodyti ir trys Almanto Grikevičiaus dokumentiniai filmai. Tai - 1964 m. režisieriaus debiutas „Saulės pasakos“ apie lietuvių vitražą, Vilniaus portretas „Laikas eina per miestą“ (1966) ir paskutinis Grikevičiaus filmas „Bandymas išsiaiškinti“ (2003) - dailininko Vytauto Kalinausko portretas.

 

Kituose ciklo „Laikas eina per kiną. Almantui Grikevičiui atminti“ vakaruose bus parodyti filmai „Jausmai“ (pagal Vytauto Žalakevičiaus scenarijų, kurtas kartu su Algirdu Dausa). Tai pasakojimas apie Kuršmaryje gyvenančius brolius dvynius, „apie neišnaikinamą žmogaus (...) ir visos lietuvių tautos gajumą“ (Saulius Macaitis). Lietuvių kino kritikai filmą „Jausmai“ išrinko geriausiu visų laikų lietuvių vaidybiniu filmu.

 

„Nefilosofuojantis, o iš tiesų filosofinis, mąstymo procesą perteikiantis kūrinys, retas Lietuvos kino procese“, - rašė S. Macaitis apie A. Grikevičiaus filmą „Ave, vita“. Filme vaidina Bronius Babkauskas, Vytautas Paukštė, Eugenija Bajorytė, Juozas Budraitis, Monika Mironaitė. Apie filmą „Sadūto tūto“ S. Macaitis sakė, kad „tai - nepakankamai įvertintas lietuvių kino kūrinys. (...) Atvira „Sadūto tūto“ pabaiga, paremta amžinuoju žmogaus laukimu, sąmonėje pasėta neaiški abejonė dėl prioritetų: menas ar žmogus?“

 

Pasak kino kritiko, „Sodybų tuštėjimo metas“ - „pirmiausia psichologinis kūrinys, žmonių, kuriems per dvejus metus teko dviejų okupacijų šokai, kolektyvinis portretas su meistriškai išryškintais pagrindiniais personažais, jų pozicijų žmogišku pažeidžiamumu, su stropiai ištapytu fonu, režisieriaus Almanto Grikevičiaus, kaip visuomet, nepaprastai darniai sustyguotu aktorių ansambliu.“

 

Retai rodomas Grikevičiaus detektyvinis filmas „Veidas taikinyje“ sukurtas pagal Gilberto Keitho Chestertono noveles. Filme išsaugotas juodas humoras, būdingas šiam anglų rašytojui. Pagrindinis filmo herojus - tėvas Braunas, kuris taip pat yra ir detektyvas. Jis „kovoja senamadiškais būdais, pasiraitęs sutaną, kaip sijoną, braido po upę, ieškodamas įkalčių, arba atiminėja iš senbernaro dantų savo juodą lietsargį. Ką jis gali - tik pasimelsti už juodą, kaip bedugnė, kito sielą. „Veidas taikinyje“ - nepakankamai įvertintas filmas, kurį žiūrint iš naujo atsiveria ir vis nauji jo privalumai.“ (S. Macaitis)

 

„Skalvijos“ inf.


„7 meno dienos“ Nr.5 (927), 2011-02-04

Versija spausdinimui

Komentarai

VyqOXnFcNeBG, 2017-03-22 14:08

Han Din ungarische Blog erscht jetzt gseh. Machsch Dir viel Arbeit mit 2 Sprache, han es wieli au mit Engl und Dtsch gmacht, aber isch e chli müesam. Super Rande, so venrshiedeci Sorte, alti au. Try once a salad with uncooked beetroot, small cubes or grated, it's great, different.

szoRTvYJPGRaznBcow, 2012-03-17 00:15

o kokia nostalgija!!! labai miela! tačiau manau, kad ir dabar pkaatsiio visai nieko gražių, mielų, jaukių, netradicinių filmukų tik jie gal ne tokie populiarūs kaip holivudiniai tačiau tai gerai. kam reikia, tas atsirenka

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti