Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Audriaus Stonio paskaitos apie dokumentiką


Anonsas


7 MD

Share |
Audrius Stonys
Pakeisti stereotipišką požiūrį į dokumentinį kiną pasiryžęs vienas garsiausių lietuvių dokumentikos kūrėjų režisierius Audrius Stonys nuo vasario 1 d. antradieniais „Skalvijos“ kino centre veda 12-os paskaitų-diskusijų ciklą „Kitoks dokumentinis kinas“.

Suaugusiems ir jaunimui nuo 14 metų skirtose paskaitose bus parodyti Wernerio Herzogo, Hertzo Franko, Jay'aus Rosenblatto, Artavazo Pelešiano, Chriso Markero, Jorgeno Letho, Henriko Šablevičius ir Audriaus Stonio filmai, vyks jų aptarimai ir paveikumo paieškos.

 

Šias diskusijas paįvairins praktinės užduotys, padedančios pajusti, kaip formuojasi kino poetika, kaip iš paprastų detalių, kasdienybės akimirkų atsiranda dokumentinis kinas, tyrinėjantis žmogaus sielos gelmes.

 

„Dokumentinis kinas apaugo stereotipais ir klišėmis, jis suvokiamas kaip laikraščio ar televizijos žinių programos priedas. Gal taip atsitiko todėl, kad tik mažai žiūrovų pažįsta meninę dokumentikos pusę, pasižyminčią poetika ir vizualumu. Todėl šiame paskaitų cikle žiūrėsime ir aptarinėsime tokią dokumentiką, kokios paprastai nematome, kuri mūsų dėl vienokių ar kitokių priežasčių nepasiekia, tačiau yra nepaprastai įdomi, įdomesnė už vaidybinį kiną“, - sakė dokumentinio kino režisierius A. Stonys.

 

Kad tokios paskaitos reikalingos, A. Stonys įsitikino praėjusių metų pavasarį, kai pirmą kartą vedė panašų paskaitų ciklą. Dokumentiniu kinu susidomėję paskaitų lankytojai vėliau įkūrė neformalų dokumentinio kino klubą, kuriame kartu žiūri ir aptarinėja filmus.

 

„Dokumentikos tyrinėjimas su režisieriumi Audrium Stoniu yra tas gražusis laikas, kai mane „ištiko“ kinas - toks, kurio neįtariau esant, su visa gelme. Įspūdį paliko tikras patyrimas, kad dokumentikos formai ir kalbai nėra ribų, kad ji gali sujaudinti širdį, sujaukti ir išgryninti, todėl tyrinėdamas filmą išties nuolat kuri savo santykį su pasauliu, gyvenimu“, - sakė A. Stonio paskaitas pernai lankiusi Rūta Ambrasūnienė, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos atstovė.

 

Kino edukacijos kursus suaugusiems rengianti „Skalvija“ taip pat kviečia kino mėgėjus lankyti kino kritikės Rasos Paukštytės vedamą kino analizės paskaitų ciklą „Kaip žiūrėti kiną?“. Jo dalyviai susipažins su kino teorija ir istorija, analizuos kertinius kino istorijos reiškinius, aptars šiuolaikines kino realijas. Šios paskaitos vyks pirmadieniais nuo vasario 7 d. iki balandžio 11 dienos.

 

Kursų dalyviai jų metu „Skalvijos“ filmus galės žiūrėti su 50 proc. nuolaida.

 

„Skalvijos“ inf.


 

 

„7 meno dienos“ Nr.5 (927), 2011-02-04

Versija spausdinimui

Komentarai

išvada, 2011-02-10 16:45

už tokio lygio reklaminį tekstuką redaktoriui reiktų subinę gerai suspardyt.:)))

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti