Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Jaunųjų talentų kalvė


Prasideda Balio Dvariono konkursas


7 MD

Share |
Balandžio 29 d. Vilniuje prasideda IX tarptautinis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkursas. Keliose Lietuvos sostinės scenose bus galima paklausyti jaunųjų virtuozų iš įvairiausių pasaulio kraštų.

Šiemet konkursas itin išplėtė savo geografiją ir laukia svečių iš 17 pasaulio šalių, pradedant Latvija, Lenkija, Vokietija, Austrija, Švedija, Danija ir baigiant Ispanija, Graikija, Rusija, Baltarusija, Ukraina, Gruzija, Armėnija, tolimosiomis Pietų Korėja, Kinija, Japonija. Iš viso varžysis 86 dalyviai: 40 pianistų (21 lietuvis ir 19 užsieniečių) bei 46 smuikininkai (18 lietuvių ir 28 užsieniečiai). Konkursas vyks iki gegužės 5 dienos.

 

Pirmasis Balio Dvariono konkursas surengtas 1974 m. pavasarį. Nuo to laiko susiklostė prasminga renginio tradicija. 2002 m. konkursas pelnė tarptautinį pripažinimą ir buvo priimtas į prestižinę EMCY (European Union of Music Competition for Youth) federaciją. Jį organizuojant laikomasi visų federacijos apibrėžtų nuostatų ir taisyklių, kurios leidžia išlaikyti aukštus tarptautinio renginio kriterijus.

 

Ilgainiui susiformavo tradicija jaunuosius atlikėjus skirstyti į tris amžiaus kategorijas: A – iki 12 metų, B – iki 16 metų ir C – iki 20 metų. Todėl iš kitų keturių Lietuvoje rengiamų konkursų (M.K. Čiurlionio, S. Vainiūno, J. Heifetzo, B. Dvariono) pastarasis išsiskiria tuo, kad jame atrandami dar tik besimezgantys talentai, gyvenantys tiek centruose, tiek pakraščiuose. Neretai jie pereina visas konkurso amžiaus grupes ir ilgainiui tampa aktyviai koncertuojančiais atlikėjais.

 

Tarptautinė vertinimo komisija skirs iki 18 laureatų vardų, neskirstydama vietų. Išskirtiniams vaikams ir jaunuoliams bus įteiktas Grand Prix. Ir savo laiku maestro B. Dvarionas, ir dabartinio konkurso organizatoriai neskatina jaunųjų muzikantų konkurencijos. Konkurso dalyvių pasirodymą 1-ame ir 2-ame turuose vertina septynių narių tarptautinė vertinimo komisija. Vyriausios amžiaus kategorijos dalyvių finalinį turą su orkestru vertina visi 14 komisijos narių.

 

Konkursas A ir B amžiaus kategorijose vyks dviem, o C amžiaus kategorijoje – trimis turais (trečiasis su orkestru). Šiame, IX tarptautiniame renginyje liberalizuota programa: 1-ame ture privalomas tik baroko ar klasicizmo epochos kūrinys, o 2-ame – bent vienas Balio Dvariono kūrinys. Kita 1-ojo ir 2-ojo turų programa pasirenkama visiškai laisvai. Siekiama atskleisti bepradedančių muzikantų laisvą raišką. 3-ame ture grojama pritariant Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui (dirigentas Martynas Staškus). Todėl muzikos mėgėjų laukia labai turtinga ir dažnai netikėta programa.

 

Tai rimtas egzaminas visiems konkurso dalyviams bei jų mokytojams ir kartu džiugi muzikos šventė klausytojams. Visi maloniai kviečiami į nemokamas perklausas ir galutinius koncertus filharmonijoje: nemokamos perklausos vyks Vilniaus dešimtmetės Balio Dvariono muzikos mokyklos didžiojoje salėje (Kosciuškos g. 13, pianistai) ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos 2-ųjų rūmų kamerinėje salėje (Tilto g. 16, smuikininkai). Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje (Aušros Vartų g. 5) skambės paskutiniai renginio akordai: C amžiaus finalinis turas, iškilmingas konkurso uždarymas, laimėtojų apdovanojimas ir Grand Prix laureatų koncertas (gegužės 4–5 d.). Visur laukiami muzikos gerbėjai. Visi žiūrovai turės progą atsirinkti ir įsidėmėti savo favoritus ir sekti tolesnį jų kelią kituose muzikiniuose renginiuose. O kai kas galbūt tiesiog pasidžiaugs talentingų vaikų ir jaunuolių muzikavimu.

 

Tarptautinį Balio Dvariono konkursą organizuoja Tarptautinių kultūros programų centras, Kultūros ministerija drauge su Vilniaus dešimtmete Balio Dvariono muzikos mokykla ir Balio Dvariono fondu. Jį finansuoja LR kultūros rėmimo fondas, globoja LR prezidentė Dalia Grybauskaitė. Projekto partneriai – Lietuvos muzikos ir teatro akademija bei Lietuvos nacionalinė filharmonija. Galime patikinti, kad visų rengėjų pastangos suteiks kūrybingų bendrabūvio su muzika akimirkų.

 

Maloniai kviečiame.

 

Daugiau informacijos: www.ipmc.lt

 

Tarptautinių kultūros programų centro inf.


„7 meno dienos“ Nr.17 (985), 2012-04-27

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti