Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Kovo 11-ajai - nauja lietuviška opera


Anonsas


7MD informacija

Share |
Dmitrijaus Matvejevo nuotrauka
Kovo 11-osios vakarą J. Basanavičiaus g. teatre, kur 1939 m. atgavus Vilnių įsikūrė opera (dab. Rusų dramos teatras), bus parodyta Algirdo Martinaičio ir Andriaus Vaišnio 2-jų veiksmų opera „Pasaulio dangoraižis“.

Andrius Vaišnys, žinomas Vinco Kudirkos kūrybos tyrinėtojas, parašė apie jį scenos veikalą, supindamas praeities dvasines patirtis su aktualijomis ir ateities nuojautomis. „Nuo dangoraižio viršaus atsiveria įvairūs vaizdai: kas mus valdo - kaip ant delno“, libretą komentuoja autorius. Libreto pratarmėje sakoma: „Aukščiausiame miesto dangoraižyje, kuris pastatytas žydų kapinių vietoje, gyvena mirusiųjų vėlės, klajodamos aukštais, sustabdydamos liftus, trukdydamos gyviesiems. Nuomininkai, išskyrus knygyno savininkę Valeriją, iš pastato išsikraustė patirdami nuostolius, bet bijodami kaltinti miesto valdžią. Miesto viršininko nurodymu dangoraižyje priverstinai įkurdinami ligoniai, kurie ne tik turi „džiaugtis“ gyvenimu naujame pastate, bet ir... įveikti šmėklas. Jeigu išeitų iš pastato - negautų jokių vaistų, nebeturėtų kur gydytis. Vienintelė išeitis - išgyventi ir užimti visą pastatą. Ligoniai turi spręsti, kaip jiems išlikti: kuo pasitikėti, kokį gydymą pasirinkti - kūno ar sielos.“

 

Pagrindiniai operos veikėjai - Vincas ir Valerija. Daugiataučio Vilniaus reikalus tvarko skirtingų religijų šventikai (kunigas, rabinas,popas), dalyvauja nemažai realių ir mistinių personažų: Ligonių choras,Vėlių choras, Markuzonas (Juodojo daktaro vėlė), Viršininkas (I Miestelėnas) ir kt.

 

Operos dirigentas - už lietuvių šiuolaikinės muzikos premjeras Nacionalinę kultūros ir meno premiją pelnęs Robertas Šervenikas. Režisieriui Jonui Vaitkui taip pat yra tekę „bendradarbiauti“ su modernia muzika: Nacionaliniame dramos teatre režisierius buvo pastatęs Felikso Bajoro operą „Dievo avinėlis“, Kauno dramos teatre - Broniaus Kutavičiaus operą-poemą „Strazdas - žalias paukštis“, talkino kuriant jo oratorijų sceninį vyksmą. Šiai naujojo meno meistrų kompanijai priklauso ir dailininkas - „Pasaulio dangoraižio“ spektakliui scenos vaizdą kurti pakviestas Jonas Arčikauskas.

 

Vinco vaidmenį atliks Audrius Rubežius, Valerijos - Asta Krikščiūnaitė, grieš Lietuvos kamerinis orkestras, dainuos choras „Brevis“.

 

VšĮ „Cantus firmus“ inf.

„7 meno dienos“ Nr.8 (837), 2009-02-27

Versija spausdinimui

Komentarai

SpowPYcLiygqqHhlF, 2011-08-05 15:43

There's nothing like the relief of finding what you're looikng for.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti