Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Itališkos liutnios menas


Kronika


7MD informacija

Share |
Rugsėjo 20 d. Vilniaus senamiestyje, prie Šv. Kotrynos bažnyčios, šurmuliavo įspūdinga minia žmonių, bandančių patekti vidun. Šioje jaukia koncertų sale virtusioje bažnyčioje vyko renesansinės muzikos vakaras „Itališkos liutnios menas ir muzika Lombardijoje“.

 

Žmonės nenustojo plūdę ir koncertui prasidėjus, bet į vidų daugelis taip ir nepateko. Šis niekur ypač nereklamuotas renginys subūrė stebėtinai daug klausytojų (dar niekada nėra tekę matyti tiek daug žmonių Šv. Kotrynos bažnyčioje - net balkonas buvo sausakimšas), tad kilo klausimas, kas tokį jaukų ir šiltą rudenišką vakarą juos viliojo: meilė senovinei muzikai, retai Lietuvoje skambantis instrumentas, tai, kad informacija daugiausia buvo skleidžiama iš lūpų į lūpas, ar vis dėlto tai, kad koncertas buvo nemokamas. Galbūt viskas kartu.

 

Liutnia, Lombardijos regiono šiaurės Italijoje instrumentas, suklestėjo XVI a., didžiųjų pasikeitimų epochos - Renesanso - metu. Šiuo metu svarbiausios liutnios mokyklos yra Kremonoje ir Milane - šie Italijos miestai savotiškai varžosi ir konkuruoja dėl nuopelnų šio instrumento raidos kelyje.

 

Liutnia yra vienas iš nedaugelio muzikos instrumentų, kuris išliko nepakitęs keletą šimtmečių. Savo išskirtinumu, senomis giliomis tradicijomis ir grojimo ypatumais liutnia suvienija Renesanso muzikos gerbėjus visame pasaulyje.

 

Vakarą pradėjęs ir įžanginį žodį taręs CNA Amatininkų konfederacijos Lombardijos regiono direktorius Fausto Cacciatori trumpai pristatė šio instrumento istoriją Lombardijos regione. Iki šiol vien Kremonoje, žymaus baroko kompozitoriaus Claudio Monteverdi gimtinėje, garsėjančioje senomis liutnių ir smuikų gaminimo tradicijomis, veikia apie 150 dirbtuvių, kuriose liutnios gamybos tradicijos ir paslaptys perduodamos iš kartos į kartą.

 

Baigdamas trumpą pristatymą, svečias pasidžiaugė tuo, kad instrumento populiarumas nemažėja ir šiuo metu Italijoje pagamintomis liutniomis grojama visame pasaulyje. Fausto Cacciatori taip pat pasidalino žinia, kad 2015 m. Milane vyks tarptautinis liutnininkų ir liutnios mėgėjų susibūrimas.

 

Vakaro metu skambėjo italų kompozitoriaus Francesco da Milano (1497-1543) ir jo amžininkų kūriniai, juos atliko Massimo Lonardi ir Maurizio Piantelli (renesansinė liutnia) bei sopranas Silvia Frigato. Šv. Kotrynos bažnyčia yra puiki erdvė subtiliai kamerinei muzikai; didinga, o kartu intymi aplinka nesugeria garsų, bet atspindi kiekvieną jų niuansą.

 

Goda Rupeikaitė

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.35 (864), 2009-10-02

Versija spausdinimui

Komentarai

mqQSzdzPyIQSNoZvp, 2011-10-23 15:30

It's spooky how celevr some ppl are. Thanks!

VRkYXosKZ, 2011-06-23 07:01

No more s***. All posts of this qulatiy from now on

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti