Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Labai rusiška opera „Eugenijus Oneginas“


Anonsas


7 MD

Share |
Eugenijus Oneginas
„Ieškau intymios, bet stiprios dramos“, – rašė Piotras Čaikovskis, imdamasis operos „Eugenijus Oneginas“ pagal Aleksandro Puškino eiliuotą romaną. „Tai ne dostojevščina, ne „černucha“, ši istorija – labiau Čechovo dvasios“, – naują spektaklį pristato jaunas operos režisierius Vasilijus Barchatovas (g. 1983).

„Nepadoriai“ jauno amžiaus, diplomuotas operos režisierius (baigė prestižinį Maskvos teatro institutą GITIS) neketina šiuolaikinti istorijos, nors, tiesą sakant, pats puikiausiai galėtų įkūnyti mūsų laikų atsainiai stilingą Oneginą. Maskvoje gimęs ir augęs, čia baigęs D. Šostakovičiaus muzikos mokyklą ir minėtą GITIS, stažavęsis Berlyno „Komische Oper“ teatre ir jau sukūręs 15 spektaklių tokiose scenose kaip Peterburgo Marijos ir Maskvos didysis teatrai, o 2011 m. tapęs Rusijos prezidento globojamos Kultūros ir meno tarybos nariu, V. Barchatovas teigia labiausiai atsižvelgiantis į tai, ką pats P. Čaikovskis užrašė operos partitūroje.

 

Režisieriaus traktuotėje „Eugenijus Oneginas“ yra „belaikė“ istorija. Ir nors kostiumai išduos truputį konkretesnį laikotarpį – praėjusio amžiaus pradžią, visos operoje vykstančios dramos – susitikimai, išsiskyrimai, neišvengiama gyvenimo kaita – vyko ir tuomet, ir dabar. Juk išties, net ir, regis, toks atgyvenęs įprotis kaip rašyti laiškus mylimiesiems, mūsų dienomis atgyja jaunimo spaudomų SMS žinučių pavidalu... (prisiminkime, Oneginui ir Tatjanai tebuvo apie dvidešimt metų).

 

Kodėl P. Čaikovskio „Eugenijus Oneginas“ kaskart sudomina, patraukia ir yra viena iš dažniausiai pasaulyje statomų rusiškų operų? Gal todėl, kad kompozitorius norėjo operoje perteikti „situacijų konfliktą“, anot jo, „situacijų, mano paties patirtų arba matytų, kurios galėtų mane jautriai paveikti“.

 

Režisierius vienu iš svarbiausių spektaklio scenografijos vaizdinių pasirenka stoties peroną. Čia Oneginas atvyksta iš savo kelionių, čia netikėtai aukštuomenės puotoje sutinka rafinuota dama tapusią Tatjaną ir čia jai išvykus lieka vienas kažkur skubančių, išvykstančių ir atvykstančių, savo reikalais besirūpinančių žmonių minioje... „Štai tokia negudri Onegino istorija“, – spektaklio pristatymą baigia režisierius.

 

O kodėl statyti operą buvo pakviestas rusų režisierius V. Barchatovas? „Nemanau, kad rusų muziką būtinai turi statyti režisierius iš Rusijos ar prancūzų – iš Prancūzijos, tačiau šį kartą, kitaip nei statant „Borisą Godunovą“ (rež. Mariuszas Trelińskis), norėjosi, kad Čaikovskio operą pagal klasikinį Puškino siužetą statytų autorių tėvynainis“, – sako LNOBT generalinis direktorius Gintautas Kėvišas.

 

Piotro Čaikovskio operos „Eugenijus Oneginas“ premjera Nacionaliniame operos ir baleto teatre – gegužės 18, 19, 20 d. Dainuos LNOBT solistai, diriguos Robertas Šervenikas.

 

LNOBT inf.


„7 meno dienos“ Nr.14 (982), 2012-04-06

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti