Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
DAILĖ

Gerų įspūdžių Dačiūnuose!


Justino Vienožinskio 125-osioms gimimo metinėms


Rima Blažytė

Share |
Vincas ir Aldona Vienožinskiai (Justino Vaitiekūno nuotr.)
2011 m. minimos profesionaliosios Lietuvos dailės kūrėjo Justino Vienožinskio 125-osios gimimo metinės.

Ta proga birželio 29 d. Rokiškio krašto muziejuje atidarytos trys parodos: J. Vienožinskio mokinių Roberto Antinio, Bronislavos Jacevičiūtės, Napoleono Petrulio kūrybos paroda (kuratorės Marijona Mieliauskienė, Dalia Kiukienė), Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokyklos mokytojų, tapytojų Esmeraldos Danelienės, Vytauto Dubausko, Eglės Gineitytės, Lino Liandzbergio, Juozapo Miliūno, Kristijono Miliūno, Rasos Noreikaitės-Milūnienės, Vidos Sevrukienės, Vyganto Paukštės, Jono Vaitekūno, Justino Vaitiekūno kūrybos paroda (kuratorė Kristina Stančienė) bei Vilniaus dailės akademijos Vilniaus ir Kauno fakultetų Tapybos katedrų bakalaurų Sigitos Dapkevičiūtės, Ievos Gudmonaitės, Justinos Gvazdaitytės, Kristinos Jatautaitės, Elenos Juzulėnaitės, Kotrynos Kurklietytės, Petro Lincevičiaus, Simonos Lukoševičiūtės, Stanislovo Marmoko, Agnės Martinaitienės, Kristinos Mažeikaitės, Rūtenės Merkliopaitės, Gabrielės Nekrošiūtės, Lino Podiriakos, Agnesės Politikaitės, Ievos Prūsaitės, Ievos Rojūtės, Ingos Skripkaitės, Auksės Snieškaitės, Vitalijaus Strigunkovo, Eglės Surblytės, Gabrielės Šermukšnytės, Pauliaus Šliaupos, Gabrielės Tamoliūnaitės, Vytauto Tautkevičiaus, Akvilės Valantinavičiūtės, Rasos Vilčinskaitės paroda „Jaunieji tapytojai – Justinui Vienožinskiui“ (kuratorius prof. Arvydas Šaltenis). Vyko tapybos pleneras Dusetų ir Rokiškio moksleiviams.

 

Svarbiausiu įvykiu tapo memorialinės Justino Vienožinskio sodybos-muziejaus atidarymas Dačiūnų kaime, Obelių seniūnijoje. Ta proga sodyboje atstatytas ir pašventintas kryžius, pastatytas koplytstulpis (autorius – Zarasų „Ąžuolo“ mokyklos mokytojas Raimondas Pupeikis). Dokumentinių filmų režisieriai Liudvika Pociūnienė ir Petras Savickis filmavo kadrus filmui apie Justiną Vienožinskį. Buvo pristatytas Dalios Ramonienės parengtas, Vilniaus dailės akademijos leidyklos išleistas Justino Vienožinskio jaunystės piešinių albumas.

 

Nenusakomas jausmas apima, kai paveikslas atgyja į jį žiūrint, kai atpažįsti dailininko gerai žinotą ir labai mylėtą motyvą. Tą birželio trečiadienį Dačiūnuose paveikslai atgijo, o gal priešingai, tapytojo gimtinė, anūkai ir proanūkiai virto Justinui Vienožinskiui būdingu stiliumi nutapytu paveikslu. Ypač didelį įspūdį paliko tapytojo proanūkė Elena Vienožinskytė, kurios didžiulės akys, šukuosena, laikysena maža būtų pasakyti priminė Justino Vienožinskio tapytus jo žmonos Elenos atvaizdus. Pavyzdys galėtų būti 1913 m. Elenos Vienožinskienės portretas (aliejus, drobė, 60x50 cm). O ir kitos jaunosios Vienožinskių merginos labai panašėjo jei ne į prosenelę Eleną, tai į jos dukrą Eleną Vienožinskaitę (1936 m. tapytas portretas, aliejus, drobė, 80x68 cm). Viena jų Aldona Šiaučiūnaitė, pristačiusi susirinkusiesiems koplytstulpį, vaizduojantį angelą, pasakojo, kad jo vietoje prieš sovietams Dačiūnuose įsteigiant kolūkį, stovėjo Justino Vienožinskio statytas nemažas gyvenamas namas su rūsiais, kurio nė ženklo neliko. Kalbantis su Vienožinskio anūku Justinu, padedančiu prižiūrėti Dačiūnų ūkį sesei Nijolei Šiaučiūnienei, pagrindinei memorialinio muziejaus steigimo koordinatorei, tėvams Vincui ir Aldonai Vienožinskiams – visąlaik atrodė, kad šnekuosi su Justinu Vienožinskiu, nužengusiu iš 1936 m. autoportreto su veidrodžiui, tik elegantiškai griežtą kostiumą trumpam pakeitusiu vasariškais drabužiais. Anūkas Justinas Vienožinskis kelis kartus pakartojo, kad išsipildė jo tėvo svajonė atidaryti muziejų.

 

Memorialinė ekspozicija įsikūrė dvejose pirmojo aukšto patalpose: J. Vienožinskio piešiniai, įvairių laikotarpių nuotraukos, kuklūs baldai, peizažas, būdingas Dačiūnų, Obelių, Rokiškio kraštovaizdžiui, turintis du žiūrėjimo taškus (motyvas tapytas žiūrint tiesiai ir iš aukštai?). Jos parengimu (nuotraukų, piešinių, tapybos darbų surėminimu, baldų restauracija) labiausiai rūpinosi Vilniaus dailės akademijos prof. Arvydas Šaltenis.

 

Muziejaus atidarymo metu netrūko kalbėjusiųjų: menotyrininkė, Justino Vienožinskio kūrybos žinovė Dalia Ramonienė, prof. Arvydas Šaltenis, kultūros ministras Arūnas Gelūnas, Rokiškio vicemeras Egidijus Vilimas, dailininko sūnus Vincas Vienožinskis, menotyrininkas Viktoras Liutkus, ūkininkų sąjungos Rokiškio skyriaus vadovas Vytautas Šlikas ir kt. Visi jie prisiminė dailininką, jo išskirtinį vaidmenį lietuvių dailės istorijoje, minėjo jo unikalumą ir svarbą šių dienų kultūrai, džiaugėsi, kad praėjus 61 metams po dailininko mirties pagaliau yra vieta, skirta jo atminimui.

 

Reikia tikėtis, kad žinia apie Justino Vienožinskio memorialinį muziejų pasieks meno mylėtojus ir žiūrovus, kurie čia apsilankę ne tik bent trumpam pabus dailininko paveiksluose, susipažins su jo asmenybe, bet ir tokiu būdu paminės Justino Vienožinskio vardą. Taip pat reikia tikėtis, kad ši kultūrai reikšminga vieta nebepritrauks tokių „lankytojų“, kurie birželio 17-osios naktį išniekino paveikslus, sužalojo ir apvogė sodybos šeimininkus.

 

Justino Vienožinskio 125-ųjų gimimo metinių minėjimas tęsis iki metų pabaigos. Rugsėjo 15–25 d. Vilniaus dailės akademijoje vyks tarptautinis tapybos pleneras „Vilniaus ženklai“ (kuratoriai Gintaras Palemonas Janonis, A. Šaltenis), jame dalyvaus Torunės, Rygos, Lvovo, Vilniaus dailės akademijų dėstytojai ir studentai. Prof. A. Šaltenio iniciatyva Dailės akademijoje ir ant namo Vilniuje, kuriame gyveno dailininkas, lapkričio mėnesį bus atidengtos memorialinės lentos. Gruodžio 9–31 d. VDA parodų salėse „Titanikas“ veiks paroda „Justinas Vienožinskis ir jo mokiniai“ (kuratorius V. Liutkus). Metų pabaigoje žiūrovai galės išvysti Liudvikos Pociūnienės ir Petro Savickio filmą apie J. Vienožinskį „Meistro išmintis“.


„7 meno dienos“ Nr.28 (950), 2011-07-15

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentarai

rr0LBxL95J, 2016-05-02 16:23

This "free sharing" of inrafmotion seems too good to be true. Like communism.

cPQJcCVvibaWTEwlF, 2011-12-03 05:22

Wow, your post makes mine look feelbe. More power to you!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti