Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Drąsa būti savimi


Tarptautinis vaikų ir jaunimo filmų festivalis Vilniuje


7 MD

Share |
„Kitas krantas“
Spalio 1–7 d. „Skalvijoje“ ir „Pasakoje“ vyks Tarptautinis vaikų ir jaunimo filmų festivalis. Jame rodomi filmai skirti 6–16 metų vaikams ir paaugliams.



 

Festivalis jau šeštus metus tęsia kokybiškos vaikų kino kultūros tradiciją Lietuvoje ir kviečia visus – ir tėvus, ir politikus, ir mokytojus – atkreipti dėmesį į edukacines kino kultūros galimybes. Šiemet festivalio šūkis „Drąsa būti savimi“. Bus parodyta 40 filmų iš Suomijos, Švedijos, Olandijos, Italijos, Rusijos, Gruzijos, Vokietijos, Prancūzijos, JAV, Lenkijos ir Indijos, pelniusių pripažinimą ir ne vieną apdovanojimą įvairiuose tarptautiniuose vaikų ir jaunimo filmų festivaliuose. Iš jų sudarytos keturios programos: „Pasaulio pasakos“, „Lietuviški filmai“, „Panorama“ (2006–2009 m. sukurti, tarptautinius apdovanojimus laimėję filmai), konkursinė. Filmai kalbės apie aktualias jaunuolių problemas – tapatybės paiešką, draugystę, brendimą, šiuolaikines pagundas ir pavojus bei meilę. Beveik visus festivalio filmus jungia mintis, kad didžiausias jauno žmogaus turtas bei iššūkis yra būti savimi, t.y. susitaikyti su savo kitoniškumu, priimti save tokį, koks esi. Po filmų vyks diskusijos, aptarimai ir pokalbiai.

Iš 14 konkursinės programos filmų – „Krokodilai“ (Vokietija), „Indėnas“ (Olandija), „Eleonoros paslaptis“ (Prancūzija, Italija), „Meistrų knyga“ (Rusija), „Aš esu Kalamas“ (Indija), „Brangus dienorašti“ (JAV), „Uždraustas vaisius“ (Suomija, Švedija), „Svajonės“ (Švedija), „Sebė“ (Švedija), „Dienoraščiai“ (Italija), „Khamsa“ (Prancūzija) – išsiskiria du pasaulyje itin nuskambėję filmai. Lenko Andrzejaus Maleszkos „Stebuklingas medis“ apdovanotas JAV, Suomijos, Taivano, Norvegijos, Vokietijos, Čekijos, Ukrainos kino festivalių prizais. Jis pasakoja apie šeimą, kurios namuose atsidūrė magiškas raudonas krėslas, tenkinantis kiekvieno ant jo sėdinčiojo troškimus. Svarbus festivalio įvykis – pirmąkart Lietuvoje rodomas gruzinų režisieriaus George’s Ovashvilio filmas „Kitas krantas“. Filmas sulaukė pripažinimo ne tik vaikų ir jaunimo filmų festivaliuose. Jo herojus – per Gruzijos ir Abchazijos karą su tėvu išskirtas dvylikametis berniukas Tedo. Jis pavargo nuo pabėgėlio gyvenimo sunkumų. Berniukas dirba automobilių taisykloje, jo mama – pardavėja. Negalėdama sudurti galo su galu, mama pradeda užsiiminėti prostitucija. Berniukas to negali pakelti ir nusprendžia surasti tėvą, nors Abchazijoje vis dar vyksta karas. Keliaudamas po karo sunaikintą kraštą berniukas apsimeta nebyliu. Ši odisėja neišvengiamai atsilieps berniuko psichikai. Lietuvai konkursinėje programoje atstovaus Sauliaus Drungos „Anarchija Žirmūnuose“.

Geriausius konkursinės programos filmus rinks speciali vaikų ir tėvelių žiuri. Kartu su vaikais žiuri dirbs aktorė Aldona Vilutytė, kino ir teatro aktorius Marius Jampolskis ir grupės „G&G sindikatas“ narys Gabrielius Liaudanskas-Svaras. Tėvų žiuri sudarys organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė Rasa Dičpetrienė ir aktyvios mamos Greta Jansonaitė bei Liepa Rimkevičienė.

Lietuvių filmai sudėti į dvi programas – „Trys kapeikos“ ir „Slėpynės su savimi“. Pirmąją sudarys trys filmai, jie nukels į sovietmetį. Tai – Giedrės Beinoriūtės „Balkonas“, Dovilės Šarutytės „VLD-N11“, Linos Lužytės „Jau puiku, tik dar šiek tiek“. Antroji programa skatins atrasti tai, kas paslėpta. Ją sudarys Lietuvos muzikos, teatro ir kino akademijos absolventų filmai – Marato Sargsyano „Lernavan“, Dovilės Šarutytės „Aš tave žinau“, Jūratės Samulionytės „Nerutina“.

Festivalis pristatys Gruzijos ir Lenkijos animacinių trumpametražių filmų programą „Pasaulio pasakos“. Gruzijos animacijos kūrėjai, pasitelkę paprasčiausias priemones – popierių ir pieštukus – iliustruoja įvairių pasaulio tautų senąsias sakmes apie pasaulio sukūrimą.

Animacinės lenkų pasakos „Ožka melagė“, „Siuzana ir Vandenis“ bei „Auksinė obelis“ rodys pasaulį, kuriame kalba žvėrys, vyksta stebuklai, bet svarbiausi jame žmonės, kurių sprendimai ir poelgiai nulems, kas laimės – gėris ar blogis.

Pagal festivalio inf.

„7 meno dienos“ Nr.33 (909), 2010-09-24

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentarai

TMZbcTwKQooN, 2011-10-23 08:34

Please keep throinwg these posts up they help tons.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti