Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
DAILĖ

Čiurlionis Vilniuje ir Kaune


Kronika


7MD informacija

Share |
Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. „Saulės pasveikinimas“. 1906-1908 m.
M.K. Čiurlionio darbai, apkeliavę žymiausius pasaulio muziejus, bus pristatomi Vilniaus - Europos kultūros sostinės žiūrovams. Dalis iš muziejaus pasiskolintų darbų taps parodos „Spalvų ir garsų dialogai. M.K. Čiurlionio ir amžininkų kūryba“ ašimi. Ši paroda - pagrindinis akcentas, birželio 20 d. atidarant Nacionalinę dailės galeriją. Parodoje bus eksponuojama ir naujai atrasta, jau restauruota Čiurlionio „Piramidžių“ sonatos dalis.


Pristatant Čiurlionio kūrybą svetur, paprastai keliauja apie 60 tapybos darbų kolekcija. Toks kūriniųskaičius reprezentavo Čiurlionį Tokijuje 1992 m., Kelne - 1998 m., Varšuvoje - 2001 metais. Išimties tvarka daugiau kūrinių buvo parodyta Paryžiaus d'Orsė muziejuje ir Grenoblyje. Į šias parodas buvo išvežti 90 kūriniai.

 

Tačiau visi darbai į Vilnių neiškeliauja - muziejus neužsidaro, o turi progą pasiūlyti miesto svečiams, turistams, kauniečiams atnaujintą Čiurlionio ekspoziciją, kurioje bus parodyti labai retai rodomi arba seniai matyti kūriniai. Čiurlionio vitražų eskizai „Jehova“ ir „Mozė“ bus rodomi pirmą kartą. Po rekonstrukcijos Čiurlionio galerijoje eksponuota 113 tapybos darbų. Išvežus kūrinius į Vilnių, Kaune bus galima pamatyti 111 kūrinių.

 

Į ekspoziciją sugrįžta visų pasiilgta „Tyla“, „Pilies pasaka“, „Angelo preliudas“, tapybos darbas „Praeitis“, kurį Kauno miesto muziejui padovanojo pats Čiurlionis, ankstyvas, simbolistinis ciklas „Tvanas“, po rekonstrukcijos ekspozicijoje nematyta „Žalčio sonata“ ir daugelis kitų.

 

Taigi vasarą yra proga naujai pažvelgti į Čiurlionio kūrybą: Vilniuje palyginti jo kūrinius su tarptautiniu Europos „sidabro amžiaus“ menininkų, Kaune - prisiminti seniai matytus, net chrestomatinius darbus. Atnaujinta ekspozicija M.K. Čiurlionio galerijoje pradeda veikti birželio 2 dieną.

 

Čiurlionio dailės muziejaus inf.

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.22 (851), 2009-06-05

Versija spausdinimui

Komentarai

taMADnvtB, 2011-08-05 12:56

Very valid, pithy, sucicnct, and on point. WD.

degtukas , 2009-06-22 11:31

tai stai kaip matyt kontekste p. budrio dramblys ir kiti dinozaurai iskeliauja i fantasmagorini sviesu saulelydy, atia, atia! tik baisiai liudna, kad sia proga taip arogantiskai numine lolitai kojele tusciagarbis ldm direktorius.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti