Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Iš Berlyno kino festivalio – su reikšmingais sandoriais


Kronika


7 MD

Share |
„Aurora“
Iš ką tik pasibaigusio 62-ojo Tarptautinio Berlyno kino festivalio Europos kino mugės (EFM) sugrįžę lietuvių kino profesionalai LR kultūros ministerijoje susirinko aptarti rezultatų.

Pasak Dominyko Širvinsko, „MEDIA Desk Lietuva“ biuro vadovo, šiemet buvo siekiama, kad Lietuvos nacionalinis kino stendas taptų platforma, kurioje būtų sudarytos galimybės prisistatyti ir dirbti mugėje visiems, kam tai aktualu. „Stendas buvo įrengtas taip, kad ne tik atliktų šalies kino reprezentacinę funkciją, bet jame galėtų vykti ir reikšmingi susitikimai su užsienio partneriais. Stende visas dienas virė darbas, buvo sudaromos sutartys, vyko derybos, tad panašu, kad šių metų stendo koncepcija sujungti reprezentaciją ir darbo erdves pasiteisino“, – pasakoja D. Širvinskas.

 

Nacionalinis Lietuvos kino stendas Europos kino mugėje pristatytas antrą kartą. Šiemet stende Lietuvai atstovavo 26 organizacijos: kino gamybos kompanijos, platintojai, prodiuseriai, kūrėjai ir festivalių rengėjai. Dalis jų į Lietuvą grįžo sudarę reikšmingų sandorių. Ypač „derlingas“ Berlynas šiemet buvo prodiuserėms Uljanai Kim, Ievai Norvilienei ir Rasai Miškinytei.

 

Uljana Kim, kurios vadovaujama „Uljana Kim studija“ šiuo metu prodiusuoja naujausius nacionalinės premijos laureatų Audriaus Stonio (dokumentinis filmas „Po Ąžuolo šaknimis“) ir Arūno Matelio (vaidybiniai filmai „Odisėja R. ir J.“ ir „Antigravitacija“) bei Kristijono Vildžiūno (vaidybinis filmas „Trys draugai ir kiti“) filmus, pirmą kartą Lietuvos kino istorijoje gavo MEDIA programos „Slate funding“ 105 tūkst. eurų paramą parengiamiesiems minėtų režisierių filmų darbams ir projektų plėtrai.

 

Uljanos Kim teigimu, ši parama Lietuvos kino finansavimo kontekste yra didžiulė galimybė: „Dabar mes galime tinkamai ir profesionaliai pasiruošti filmų gamybai. Atsiveria galimybė dalyvauti reikšmingiausiuose Europos koprodukcijos forumuose, pritraukti filmų koprodiuserių bei platintojų.“

 

Berlyno kino festivalyje ir Audrius Stonys, ir Arūnas Matelis pristatė savo projektus potencialiems koprodiuseriams. Jais jau susidomėjo italų kompanija „Classic Srl“ ir žinomas italų prodiuseris Amedeo Pagani, dirbęs su garsiais režisieriais Theo Angelopoulosu, Wong Kar-Wai, Liv Ullmann ar Danieliu Burmanu. Preliminarūs susitarimai įvyko ir su viena lenkų kompanijų „Opus Film“, dirbusia su Lietuvos žiūrovams jau matytu norvego Mariuso Holsto filmu „Velnių salos karalius“.

 

Ieva Norvilienė, prodiuserė ir viena UAB „Tremora“ steigėjų, Europos kino mugėje sukirto rankomis su vienais didžiausių Pietų Korėjos platintojų. Jie nusipirko Ievos Norvilienės prodiusuojamą Kristinos Buožytės vaidybinį filmą „Aurora“. Šios šalies kino platintojai lietuvišku filmu susidomėjo pirmą kartą. „Ši sėkmė labai netikėta, nes filmo premjera dar neįvyko – kolegos iš Pietų Korėjos juostą nusipirko vos pamatę filmo ištrauką. Tai – itin geras ženklas mums“, – pasakoja Norvilienė. Filmas buvo pristatytas ir svarbiausiems tarptautiniams kino festivaliams, iš kurių šiuo metu laukiama atsakymų.

 

„Aurora“ – tai mokslinės fantastikos romantinė drama, kurioje pagrindinius vaidmenis kuria Marius Jampolskis ir Jurga Jutaitė. Filmo premjera Lietuvoje planuojama šių metų rudenį. Berlinalėje Ieva Norvilienė šiemet pardavė D. Britanijos ir Airijos platintojams Sauliaus Drungos filmą „Anarchija Žirmūnuose“.

 

Rasa Miškinytė, Lietuvos nepriklausomų prodiuserių asociacijos pirmininkė, buvo pakviesta prisijungti prie Suomijos kompanijos „Stereoscape“ komandos. Ši kompanija – viena pažangiausių Europoje. Miškinytė dalyvavo ir Tarptautinės prodiuserių asociacijos (FIAPF) susitikime, kur Lietuvos nepriklausomų prodiuserių asociacija siekė tapti pirmąja Baltijos šalimi, priimta į FIAPF. Lietuvos prodiuserių narystė šioje organizacijoje bus svarstoma per artimiausią FIAPF posėdį.

 

„FIAPF yra tiesiogiai kino politiką tarptautiniu mastu formuojanti, jai atstovaujanti ir kino pramonės interesus ginanti organizacija. Tokios mažos šalys kaip mes, turinčios nedaug išteklių, negali sau leisti net menkiausių klaidų, todėl stengiamės dirbti kryptingai, išnaudoti visas politines galimybes, kad sąlygos kurti kiną būtų kuo palankesnės“, – sako Rasa Miškinytė. FIAPF veikia nuo 1933-iųjų ir šiuo metu jungia prodiuserių asociacijas iš 25 pasaulio šalių.

 

Reikšmingų pokyčių įvyko ir neseniai įsteigto Vilniaus kino biuro veikloje. Tarptautinio Berlyno kino festivalio metu Vilniaus kino biuras įstojo į Europos kino komisijos tinklą (European Film Commision Network) ir tapo Tarptautinės filmų komisijos asociacijos (Asociation of Film Commision International, AFCI), jungiančios viso pasaulio kino biurus, nariu.

 

Pasak Jūratės Pazikaitės, Vilniaus kino biuro direktorės, tapus šių organizacijų nariu, Lietuva įgys konkurencinį pranašumą prieš kaimynus:. „Mus su naryste sveikino ir Kevinas Clarkas – AFCI direktorius, nes iš Rytų Europos šalių narystė iki šiol suteikta tik Vengrijai ir Lenkijai. Iš Baltijos šalių mes pirmieji esame priimti į šią asociaciją.“

 

Tarptautinio Berlyno kino festivalio programoje „Forum Expanded“ įvyko ir Deimanto Narkevičiaus filmo „Uždrausti jausmai“ premjera. Tai vienintelis lietuvių kūrėjų darbas, šiemet patekęs į Berlinalės programą.

 

Berlyne įvyko ir dokumentinio filmo „15 jaunų apie jaunus“ („15 Young by Young“) specialusis tik kino gamintojams skirtas seansas. Šis dokumentinis filmas suvienija penkiolikos jaunų režisierių iš buvusių Sovietų Sąjungos respublikų penkiolikos minučių trukmės dokumentinius filmus. Pagrindinis visų filmų herojus – jaunas žmogus, gimęs kartu su Nepriklausomybės atgavimu. Sovietų Sąjungos žlugimo 20-mečiui skirtą trumpametražį filmą „Specialistė“ projekte pristatė ir režisierė iš Lietuvos Giedrė Beinoriūtė. Šio filmo premjera Lietuvoje įvyks kovo 21 dieną.

 

Įvertinus Europos kino mugės Berlyne rezultatus, pradėta aktyviai ruoštis Lietuvos nacionalinio kino stendo pristatymui Tarptautiniame Kanų kino festivalyje, kuris vyks gegužės 16–25 dienomis.

 

„MEDIA Desk Lietuva“ inf.


„7 meno dienos“ Nr.9 (977), 2012-03-02

Versija spausdinimui

Komentarai

yYIJkRvE, 2012-03-15 15:55

Nusirase Jurgis kaip reikiant! Kaip iglama zmones su katem lyginti, kur holokaustas, kur prudo zuvys ir kaimo kates?!O seip tai video man patiko, primine man vaikyste pas mociute Lazdiju rajone, o ir mano 4-ciui sunui patiko, pasijuokem sau is katytes. O zuvyciu ir pas mus prude budavo per daug, ir as jas gaudydavau ir nieko cia baisaus. Teisingai Mantas pasake, gamtos desniai Pilnai sutinku!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti