Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
DAILĖ

Antipodų panašumai


Nomedos Saukienės naujų tapybos darbų paroda Dailininkų sąjungos galerijoje


Monika Krikštopaitytė

Share |
Nomeda Saukienė. „Gimtadienis“. 2010 m.
Neužilgo po Šarūno Saukos vernisažo Dusetose pasirodžiusi Nomedos Saukienės paroda Vilniuje masina jų kūrinius palyginti. Nomeda teigia, esą kūryboje stengiasi eiti ten, kur Šarūnas nebuvo įžengęs. Ir iš tiesų, Saukos drobėse viskas pūva, pūliuoja, išsikreipia ir vysta, o Saukienės – kuo gajausiai (at)auga, plečiasi ir žydi. Tačiau ar tikrai jie tokie skirtingi?

Būtų visiškai neįdomu, jei Saukos nutapyti pūliai, krešuliai ir mėsgaliai nežibėtų perlais ar neįgautų aukso švytėjimo, kaip iš šventųjų paveikslų, t.y. neturėtų bjaurumo grožio. Taip pat ir Saukienė – ko būtų verti tie gražūs sodai, vaikai ir gyvūnija, jei juose netvyrotų grėsmės ir mirties nuojauta? Jos augalija tokia nevaldoma, jog baisu, kad kaip ryjantis gyvis ims ir užžels ne tik paveikslo erdvę, bet ir neatsargiai per arti priėjusį žiūrovą. O gyvų gyviausios laputės prašmatniomis pozomis (2005 m. darbuose) vis dėlto tokiomis tik dedasi. Kitaip tariant, Saukienės darbų gražume yra rimto pavojaus bei nepataisomų pasekmių. Vadinasi, abu, vienoje šeimoje gyvenantys, tapytojai turi po atvirkščią pusę. Ir tuo jie yra kaip vieno fotokadro pozityvas ir negatyvas. Todėl dabar įdomiau klausti, ar negatyvas ir pozityvas labiau skirtingi ar panašūs? Arba dar kitaip – kur yra intensyvesnis ryšys: ar sinonimuose (kurie gali vesti visai kitais keliais), ar antonimuose (kurie vienas kitą apibrėžia)?

 

Be prasmės struktūros panašumo yra dar vienas, akivaizdžiai matomas. Abu tapytojai mėgaujasi, o gal net piktnaudžiauja pertekliumi: nusmailintais teptukais knebinėja smulkiausias detales ir taip užpildo visą drobės plotą. Sauka detales šiek tiek paskirsto, susieja spiečiais ir taiko teatrališkesnes kompozicijas. Tuo tarpu Saukienė dažniausiai veikia vien pirmame plane. Ji užtapo drobę nuo krašto iki krašto, o neretai ir neišsitenka – augalinę ažūrinę gelmę pratęsia kitame ir dar kitame paveiksle. Tačiau abiejų darbai kupini knibždėjimo, kad ir kaip žiūrėtum. Beveik net galima išgirsti šnarėjimą, murmėjimą ar bruzdėjimą. Saukos darbuose – zombiška minia ir jų kūnų byrėjimas, o Saukienės – daug augalų, po jais slenkančios žemės ir gyvūnijos (ar iškamšų, kurias stumdo besiraizgantys stiebai ir lapija).

 

Be dar kelių akivaizdžių skirtumų, kurių neminėsiu, nes net vaikas juos išvardytų, yra ir panašumų – abiejų tapytojų veikimo zonos yra sapnų ir pasąmonės pasauliai, kurių pagrindas yra labiau jausminis nei racionalus. Tik Sauka „sapnuoja“ košmarus, o Saukienė – palyginti malonesnius dalykus, tačiau pritvinkusius nerimo. Apie sapnus primena ir tai, kad tapytoja gan dažnai šiame liulančiame knibždėlyne vaizduoja miegantį ar į savo mintis nugrimzdusį vaiką. Pastarojoje parodoje tokių ypač daug. Pasyvia būsena vaikas tarsi ginasi (ar yra saugomas) nuo nevaldomos, aktyvios aplinkos. Šis saugojimas ir nekaltumas Saukienės kūrybą tarsi įtvirtina pozityviojoje pusėje ir sukuria tą antipodišką panašumą Saukos griaunamajai galiai. Galiausiai prieinu išvadą, kad kiekvienas atskirai jie yra ne tokie įdomūs kaip drauge.

 

Paroda veikia iki birželio 6 d.

 

Dailininkų sąjungos galerija (Vokiečių g. 2, Vilnius)

 

Dirba pirmadienį–penktadienį 11–19 val., šeštadienį 11–17 val.



„7 meno dienos“ Nr.21 (943), 2011-05-27

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentarai

BEWqmUkyP1C, 2016-05-02 15:32

I lilreatly jumped out of my chair and danced after reading this!

VAiUvcKPriSsXVZBqY, 2013-06-12 10:22

That saves me. Thanks for being so sesnbile!

Tomateo K., 2011-05-29 15:41

sutinku, man irgi visuomet atrodė, kad Saukos paveikslai yra aversas, o Saukienės – reversas

mk, 2011-05-28 13:56

Monika, įdomiai parašei, ačiū

penzeliukas, 2011-05-28 10:34

o ka apie komercija uzpildyta tapyma daugiau beparasysi...

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti