Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
DAILĖ

Apie alėjų alėją


Projektas „Atminties sapnai“ Kaune


Danutė Gambickaitė

Share |
Tautvydas Bajarkevičius. „Audiopasivaikščiojimas Laisvės alėjoje“. Nuotrauka iš galerijos archyvo.
Neseniai skaičiau legendą apie Kauno vardo kilmę. Ją XIX a. greičiausiai susapnavo istorikas Teodoras Narbutas. Tikėta, kad lietuviai kadais garbino dievaitį Kaunį, graikų Apolono atitikmenį. Jam prie Nemuno statė statulas ir aukojo aukas. Neva nuo jo vardo ir kilo Kauno pavadinimas.

Tokių skaitinėjimų laikotarpiu ir išgirdau apie „Atminties sapnus“ – projektą-dedikaciją, skirtą Laisvės alėjai. Turbūt tai bus tikrų tikriausia mitogeografija arba mitografija, pamaniau. Juk Laisvės alėja – istorijų ir metaistorijų prisodrinta erdvė. Įvairiausios: ir susapnuotos, ir realios mizanscenos sunkiasi ir srūva alėjos grindiniu, tad sutarti su jomis išties nelengva.  

 

Vienas įdomesnių projekto dalių – Tautvydo Bajarkevičiaus garso takelis „Alėjų alėja“ skirtas audiopasivaikščiojimui Laisvės alėja. Nors garso takelis skirtas vaikščiojimui, puikiai tinka ir rašymui. Galų gale juk tekstas taip pat gali būti pavadintas pasivaikščiojimu, o klaviatūros mygtukų klaksėjimas galėtų pritarti „Alėjų alėjos“ garsams ir ritmams.  

 

Ėjimas, pasivaikščiojimas alėjomis būna kitoks nei ėjimas kuria nors kita miesto erdve. XIX a. viduryje prasidėjęs gatvių tiesinimo bumas nuo Georges’o-Eugene’o Haussmanno Paryžiaus pertvarkymo nusirito per visą Europą. Nubrėžtos plačios alėjų ir prospektų vertikalės praplėšė siaurų ir kreivų viduramžiškų gatvelių raizginį, atvėrė horizontą ir radikaliai pakeitė pasivaikščiojimo įpročius.

 

Eidamas alėja labiau susitelki į patį ėjimo, pasivaikščiojimo procesą, stebi ir analizuoji aplinką kitaip. Einant kitomis miesto erdvėmis irgi stebima, tačiau „alėjiniam“ stebėjimui yra daugiau erdvės, jis tampa labiau periferiniu. Alėjose yra tiesiog ėjimas dėl ėjimo, žiūrėjimas dėl žiūrėjimo, klausymas dėl klausymo. Regis, alėjoje ir alėjos garsus girdi kitaip. Toks klausymasis labiau savitikslis.

 

Tautvydo sudėliotas garsų iš įvairių pasaulio alėjų koliažas įsiterpia į realios dabarties erdvės garsyną ir užtikrina heterochroniškas (vienoje vietoje sutelktos kelios laiko atkarpos) ir sapniškas klausančiojo patirtis. Viskas tarsi susiaudžia į raštų ir ornamentų mirgėjimų tirštą persišką kilimą. O vienur kitur išnyrantys elektroniniai efektai mesteli į psichodelinę būseną, tad kartais verta prisėsti ar įsikibti į vieną iš 567 Laisvės alėjos liepų ir stebėti erdvėgarsio kismą ant stabilaus, neliulančio ir nesrūvančio paviršiaus.

 

Jeigu jau audiovaikščiojimas Laisvės alėja reikalauja įsikibti, įdomu, kaip turėjo jaustis audiovaikštūnai šią vasarą vykusiame festivalyje „Tuned City“, kai Maksimas Shentelevas kvietė vaikštinėti po Talino turgų klausantis kitų pasaulio turgų garsų? O juk turgaus garsuotė mieste turbūt viena tirščiausių. Internete (artnews.lt, 2011-08-18) iškloti Tautvydo festivalio įspūdžiai skamba taip: „Vaikščiojimas ta erdve, kurioje įrašyti garsai, kitu metu ir tų garsų klausymasis sukelia kone haliucinacinius efektus – atsiranda ir išnyksta daiktai, balsai, žmonės; regą klaidina klausa ir atvirkščiai; ausinėse girdimi, tačiau realiai nesantys objektai tampa labai ryškiai įsivaizduojami ir kone realūs.“ Žinoma, Laisvės alėjoje tirštumos turbūt mažiau, bet prisėsti ar įsikibti kartais vis dėlto norisi. Psichodelika sustiprinta palengva nyrančiais elektroniniais efektais, įtraukiančiais į dar kitokias būsenas, tad prisėdimas nebūtinai reiškia nuovargį.  

 

Žvilgsnis susitaiko su pastumdėliška padėtimi. Pastumdėliška, nes įvairių vietų garsynas su klegančiais vaikais, gatvių muzikos motyvais, varpų dūžiais, stalo įrankių skimbčiojimais, mašinų sirenomis, muzikinių dėžučių muzikėlėmis ar fortepijonu skambinamomis J.S. Bacho melodijomis stumdo žvilgsnį ir verčia ieškoti, apsidžiaugti radus.

 

„Alėjų alėja“ įprastą Laisvės alėją sujudina istorijomis, papildo šios vietos įsivaizdavimą ir puikiausiai prasitęsia už projekto „Atminties sapnai“ ribų. Tad pasitaikius progai linkiu pasiklausyti šio garso takelio vaikštinėjant plačiais alėjų takais.

 

VDU menų galerijos „101“ projektas „Atminties sapnai“ vyko rugsėjo 29 – spalio 1 d. Kaune, Laisvės alėjoje.
 

Projekto tinklalapis: http://projectaleja.wordpress.com


 

 

„7 meno dienos“ Nr.35 (957), 2011-10-07

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentarai

tpiuhqrqyfPb, 2012-01-09 03:00

That's the best anwser by far! Thanks for contributing.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti