Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Lietuviškas akcentas


Torunėje vyksta festivalis „Probaltica 2011“


7 MD

Share |
Gegužės 1–15 dienomis Lenkijos mieste Torunėje (Koperniko ir „piernikų“ mieste, kaip juokauja lenkai) vyko XVIII Baltijos šalių muzikos ir meno festivalis „Probaltica“ – vienas ryškiausių akcentų Lenkijos kultūriniame gyvenime.

Lietuvai šiemet atstovavo pianistas Lukas Geniušas, pastarojo Frederico Chopino pianistų konkurso II premijos laureatas, dirigentas Dainius Pavilionis, kompozitorius Anatolijus Šenderovas, styginių kvartetas „Art Vio“, fortepijoninis trio „FortVio“, perkusininkas Pavelas Giunteris.

Festivalio atidarymo koncertas vyko gražioje, modernioje, puikios akustikos koncertų salėje kukliu pavadinimu – K. Szymanowskio muzikos mokyklos koncertų salė. Kartu su ansambliu „Kremerata Baltica“ Lukas Geniušas atliko F. Chopino Koncertą fortepijonui Nr. 1. Tai buvo puiki festivalio pradžia. Atlikėjai pavergė publiką subtiliu atlikimu ir buvo apdovanoti gausiais plojimais, be to, ilgai buvo nepaleidžiami nuo scenos.

Gegužės 2-oji – antroji festivalio diena – buvo skirta kompozitoriaus, Lietuvos nacionalinės premijos laureato A. Šenderovo kūrybai, mat jis yra tapęs vienu dažniausiai atliekamų Lietuvos kompozitorių. Vien per kelis mėnesius įvyko jo autorinis vakaras Vilniuje, o kameriniai ir simfoniniai kūriniai buvo atliekami Jungtinėse Valstijose (Los Andžele), Olandijoje, Italijoje, Australijoje ir kt.

Autorinis vakaras Torunėje vyko senoviniuose rūmuose „Palac Dąmbskich“, kurie šiuo metu priklauso Torunės M. Koperniko universitetui. Kompozitoriaus kamerinius kūrinius – „Da capo al..“ perkusijai solo, Duetą smuikui ir altui, styginių Kvartetą Nr. 1, fortepijoninį trio Nr. 2 „In memoriam...“, „Giesmę ir šokį“, Sonatą violončelei ir mušamiesiems, jau tapusią autoriaus hitu „Sulamitos giesmę“ atliko Ingrida Rupaitė, Indrė Baikštytė, Kristijonas Venslovas, Tomas Petrikis, Povilas Jacunskas, P. Giunteris; jie groja kvartete „Art Vio“, fortepijoninio trio „FortVio“ sudėtyje, taip pat kaip solistai, kitų ansamblių dalyviai. Fortepijoninio trio atliktas „In memoriam...“ tą vakarą buvo skirtas palaimintajam Jonui Pauliui II atminti, jo beatifikacija Lenkijoje buvo švenčiama labai iškilmingai.

Pasak festivalio direktoriaus Henryko Gizos, visus sužavėjo aukščiausias koncerto lygis, sukuriantis tikrą muzikos šventę. Aktorės Agnės

Gregorauskaitės lenkų ir lietuvių kalbomis skaitomi fragmentai iš Czeslawo Miłoszo, Adamo Mickewicziaus kūrinių ir Senojo Testamento suteikė vakarui poetinę atmosferą.
Kompozitorius A. Šenderovas į šį festivalį buvo pakviestas neatsitiktinai. Prieš 3 metus Torunėje „Probaltica“ festivalyje skambėjo jo Koncertas
smuikui ir kameriniam orkestrui, kurį atliko Ingrida Rupaitė ir Šv. Kristoforo kamerinis orkestras. Po sėkmingo koncerto festivalio direktorius pasiūlė kompozitoriui išsamiau pristatyti jo kūrybą 2011-ųjų festivalyje.

Po šiais metais surengto autorinio vakaro festivalio direktorius H. Giza vėl pasiūlė bendradarbiauti – šį kartą sukurti naują kūrinį ansambliui „Multikamerata“ 2013-ųjų festivaliui. Beje, šiam ansambliui ir „Art Vio“ kvartetui kompozitorius aranžavo Lietuvos himną, kuris buvo atliktas centrinėje Torunės aikštėje, švenčiant Vėliavos dieną.

Festivalio „Probaltika 2011“ Jungtiniam Europos simfoniniam orkestrui vadovavo dar vienas mūsų atstovas – dirigentas Dainius Pavilionis, jau žinomas Europoje, keleto Tarptautinių dirigentų konkursų laureatas, Klaipėdos muzikinio teatro vyriausiasis dirigentas.

Gegužės 3 d. jo vadovaujamas orkestras atliko Mieczyslawo (Mojsiejaus) Weinbergo, gimusio Varšuvoje, prieš pat karą 1939 m. emigravusio į Rusiją, studijavusio pas D. Šostakovičių, vėliau tapusio jo draugu, simfoninę muziką. Orkestro muzikantai ir publika labai gerai įvertino dirigento D. Pavilionio meistriškumą, atliekamų kūrinių ryškias interpretacijas.

„7 md“


„7 meno dienos“ Nr.20 (942), 2011-05-20

Versija spausdinimui

Komentarai

IxmnAdjOMO, 2011-06-23 07:56

That's 2 clveer by half and 2x2 clever 4 me. Thanks!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti