Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Filharmonija nelėtina tempo


Anonsas


7 MD

Share |
Lieyuvos nacionalinė filharmonija
Jubiliejiniam, 70-ajam 2010–2011 m. koncertų sezonui pasirinkusi moto „perpetuum mobile” Lietuvos nacionalinė filharmonija nuosekliai juo seka ir nelėtina koncertinio gyvenimo tempo.

Šį pusmetį, sausio–gegužės mėn. vien Vilniuje klausytojams ketinama pristatyti 57 originalias koncertines programas, dar šešios originalios programos skambės tradiciniame Trakų koncertų cikle „Muzika Trakų pilyje“, nemažai programų bus pakartota ar specialiai parengta įvairiems Lietuvos miestams ir miesteliams. Filharmonijos kolektyvų tradiciškai laukia ir gastrolės į svečias šalis.

 

Sausio 12 d. Lietuvos pirmininkavimo ESBO pradžios proga Vienoje koncertavęs ir itin šiltų atsiliepimų sulaukęs Lietuvos kamerinis orkestras, LR užsienio reikalų ministerijos siūlymu sausio 19 d. proginį koncertą surengė Filharmonijos salėje. Solo su orkestru grojo obojininkas Robertas Beinaris, skambėjo B. Kutavičiaus, W.A. Mozarto, P. Čaikovskio kūriniai.

 

Šį mėnesį publikos laukia dar du solidūs šeštadieniniai orkestro muzikos koncertai. Sausio 22 d. 19 val. Filharmonijos salėje su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru koncertuos į Filharmonijos sceną sugrįžtantis svečias iš Prancūzijos Olivier Grangeanas, mūsų klausytojus 2010 m. pradžioje nustebinęs įspūdinga I. Stravinskio „Šventojo pavasario“ interpretacija. Šį kartą dirigento mostai atskleis vieną rafinuočiausių jo tėvynainio C. Debussy simfoninių partitūrų „Fauno popietė“ ir į filosofinius išėjimo amžinybėn slėpinius panirusią R. Strausso simfoninę poemą „Mirtis ir pragiedrėjimas“. O nepaprastai spalvingą K. Szymanowskio Pirmąjį koncertą smuikui su orkestru atliks Rusnė Mataitytė, koncertavusi tokiose prestižinėse salėse kaip Niujorko „Carnegie Hall“, „Wiener Konzerthaus“ ar Londono „St. John’s Smith Square“ ir puikiai įvertinta kritikų. Smuiko solo skambės ir sausio 29 d. 19 val. Lietuvos kamerinio orkestro koncerte.  Su šiuo orkestru grieš jau ne pirmą kartą pas mus koncertuojanti Susanna Yoko Henkel, iš japonų ir vokiečių muzikų šeimos kilusi garsi jaunosios kartos smuikininkė. Koncerte skambės dviejų menamų (o gal ir tikrų?) varžovų – A. Salieri ir W.A. Mozarto – kūriniai.

 

Paskutinį sausio sekmadienį (30 d. 12 val.) Filharmonija kviečia burtis šeimas ir kartu leistis į muzikinę kelionę po stebuklų pasaulį. Koncerte visai šeimai pasakas klasikinės muzikos garsais seks broliai Dainius ir Aidas Puodžiukai (smuikas ir fortepijonas), Rūta Tamutytė (violončelė), šoks Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos jaunosios balerinos, koncertą ves Reda Puodžiukė.

Tai tik keli, artimiausi Filharmonijos rengiami koncertai. Ir šios, ir kitos šį sezoną pristatomos programos publikai leis gėrėtis mūsų šalies ir užsienio atlikėjų kuriamomis profesionaliomis muzikos interpretacijomis, amžių patikrinta klasika ir nūdienos kompozitorių kūryba. Ištikimai puoselėjamos ir nacionalinio repertuaro atlikimo tradicijos: nuo chrestomatinių M.K. Čiurlionio ar B. Dvariono opusų iki A. Martinaičio, G. Kuprevičiaus ar V. Barkausko kūrinių premjerų – per 30 įvairių lietuvių kompozitorių kūrinių įsilies į Lietuvos kolektyvų rengiamas programas.

 

Šiuo požiūriu ypač išsiskirs vasario 16 d. (18.45 val.) Filharmonijoje rengiamas koncertas. Lietuvos Valstybės atkūrimo dienos proga numatyta intriguojanti išskirtinai nacionalinės muzikos programa – M.K. Čiurlionio, V. Augustino, F. Latėno, O. Balakausko, V. Jakubėno, Z. Bružaitės, B. Kutavičiaus kūriniai.

 

Laukia ir pora savito muzikinės monografijos žanro koncertų. Kovo 19 d. 19 val. 80-metį švenčiančio kompozitoriaus Vytauto Barkausko jubiliejiniame koncerte skambės ir ankstesni šio kūrėjo opusai, ir Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro 70-mečiui dedikuotos Septintosios simfonijos premjera. O balandžio 9 d. 19 val. Filharmonija minės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio mirties 100-ąsias metines. Šia proga skambės simfoninė poema „Miške“ bei Triptikas fortepijonui ir orkestrui, taip pat A. Šenderovo muzikinė dedikacija „Skambi naktis... Ir žalios pušys skrenda...“. Programą atliks Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, dirigentas Juozas Domarkas, dainininkė Irena Milkevičiūtė ir pianistas Vytautas Landsbergis.

 

Didžiąją šį pusmetį pristatomų programų dalį, kaip ir dera, atliks Lietuvos nacionalinės filharmonijos kolektyvai: 16 programų numato atlikti Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (meno vad. ir vyr. dirigentas Juozas Domarkas), 10 programų rengia Lietuvos kamerinis orkestras (meno vad. ir dirigentas Sergejus Krylovas), 4 programas atliks Valstybinis Vilniaus kvartetas (Audronė Vainiūnaitė, Artūras Šilalė, Girdutis Jakaitis, Augustinas Vasiliauskas), 5 programas – Čiurlionio kvartetas (Jonas Tankevičius, Darius Dikšaitis, Gediminas Dačinskas, Saulius Lipčius), 7 programas rengia kamerinis ansamblis „Musica humana“ (meno vad. ir dirigentas Algirdas Vizgirda). Pastarasis, be kita ko, kovo ir balandžio mėnesiais publiką pakvies į ansamblio tradicija tapusį, jau trečią kartą vyksiantį tarptautinį „J. S. Bacho muzikos festivalį“.

 

Koncertuose publikos laukia susitikimai su garsiais Lietuvos ir užsienio solistais, dirigentais. Filharmonijos scenoje dainuos Asta Krikščiūnaitė, Lilija Gubaidulina, Ona Kolobovaitė, Laima Jonutytė, Inesa Linaburgytė ir kt., gros solistai Peteris Laulas (fortepijonas),  Philippe’as Graffinas (smuikas), 2010 m. tarptautinio Sibelijaus konkurso laureatas, suomių smuikininkas Peteris Iivonenas, Rūta Lipinaitytė (smuikas), Maksimas Rysanovas (smuikas), Kristine Baumane (violončelė), Ūla Žebriūnaitė (altas), Vilhelmas Čepinskis (smuikas) ir kt. Prie dirigento pulto išvysime ne tik maestro J. Domarką, Robertą Šerveniką, Modestą Pitrėną ar Dainių Pavilionį, bet ir minėtąjį Olivier Grangeaną, Ronaldą Zollmaną, Aleksandrą Markovičių. „Atžalyno“ ciklo koncertuose Filharmonijoje bei Trakų pilyje reikšis ir jaunieji dirigentai Michałas Niżyńskis, Mantas Jauniškis, Christianas Frattima bei Fiodoras Kalininas.]

 

Rečitalius Filharmonijoje surengs garsus rusų pianistas Nikolajus Luganskis (vasario 7 d.), jubiliejų koncertais šiemet švenčiantis pianistas Petras Geniušas (kovo 2 d.), F. Liszto gimimo 200-osioms metinėms programą dedikuojanti pianistė Mūza Rubackytė (kovo 16 d.). O Taikomosios dailės muziejuje rečitalio pobūdžio kamerinės muzikos programas pristatys kūrybinės veiklos 15-metį mininti dainininkė Natalija Katilienė (vasario 9 d., su pianiste Egle Perkumaite), rusų vokalistė Mila Shkirtil (vasario 20 d., su pianistu Jurijum Serovu),  kūrybinės veiklos 10-metį minintis Aido ir Eglės Strimaičių duetas (smuikas ir fortepijonas; vasario 27 d.), smuikininkė Ingrida Armonaitė ir pianistė Indrė Baikštytė (kovo 6 d.), 2010 m. tarptautinio S. Vainiūno pianistų ir kamerinių ansamblių konkurso laureatas – kvintetas „Efvioli“ (kovo 20 d.), prancūzų sopranas Magali Léger (kovo 22 d., su pianistu Rémi Cardinale) ir kt. Rečitalių ir kamerinės muzikos koncertų rubrika šį pusmetį iš viso aprėps 16 programų.

 

Filharmonijos Didžiojoje salėje sekmadienių vidudieniais tradiciškai vyks koncertai visai šeimai. Vienuolika nuotaikingų šio ciklo programų jau laukia mažųjų klausytojų ir jų tėvelių.

 

O norintiems išties netradiciškai praleisti sekmadienių popietes Filharmonija siūlo rinktis koncertus Trakų pilyje. Vasario 6 d. čia koncertuos ansamblis „Musica humana“ ir solistai; vasario 20 d. – vyrų vokalinis a cappella ansamblis „Quorum“; kovo 6 d. – Lietuvos kamerinis orkestras ir solistai; kovo 20 d. – Judita Leitaitė (sopranas) ir Čiurlionio kvartetas; balandžio 10 d. – Baltijos gitarų kvartetas; gegužės 8 d. – Joana Gedmintaitė (sopranas), Lina Baublytė (fleita) ir Valstybinis Vilniaus kvartetas.

 

 70-mečio jubiliejaus proga Filharmonija kviečia ne tik į koncertus, bet ir į pažintines ekskursijas bei atviras repeticijas. Porą kartų per mėnesį, penktadieniais (10.45–12.30) rengiamose ekskursijose Janina Pranaitytė supažindina su Filharmonijos pastatu ir jo istorija bei atlydi į atviras orkestro repeticijas. Ekskursijų grupės yra sudaromos iš anksto, tad į jas būtina registruotis. Visą reikalingą informaciją rasite interneto adresu www.filharmonija.lt/ekskursijos. O plačiau apie Filharmonijos rengiamus koncertus skaitykite www.filharmonija.lt/repertuaras.

 

LNF inf.

„7 meno dienos“ Nr.3 (925), 2011-01-21

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti