Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Nepaklusniųjų žemė


Anonsas


7MD informacija

Share |
Rokas Zubovas ir ansamblis „Nepaklusnieji”
„Impetus” foto
2005 m. Neringoje gimęs tarptautinis muzikos ir ekologijos festivalis „Nepaklusniųjų žemė" šią žiemą Vilniuje pristato penkias programas.

Greta netradicinių, menų jungtis ir naujas raiškas atskleidžiančių renginių, tokių kaip kiną ir muziką jungiantis „Cinemusique: Charlie Chaplin XXI" (teatras „Lėlė", sausio 15 d.), Mendelssohno muziką ir Shakespeare'o komediją sujungusi „Graudingiausia muzikinė komedija Vasarvidžio nakties sapnas" (Vilniaus rotušė, vasario 2 d.), ar klasikinės muzikos ir džiazo paribyje gimusių Chicko Coreos kūrinių vakaro (Nacionalinė filharmonija, sausio 18 d.), Vilniuje klausytojai išgirs ir dvi kamerinės muzikos programas, kuriose bus pristatomi epochas formavę kūriniai.

Antrojoje programoje sausio 27 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje skambės vienas didingiausių XX amžiaus kūrinių, Olivier Messiaeno „Kvartetas laiko pabaigai", bei šiandienos JAV kompozitorės Lori Laitman dainų ciklas „Svajonės daigas". Abu kūriniai, skirtingai paženklinti Antrojo pasaulinio karo realybių, byloja, kad dažnai tamsiausiose žmogiškosios beprotybės liepsnose gimsta dvasios šviesa, ilgus dešimtmečius teigianti dvasios nemirtingumą ir Kūrėjo didybę. Programoje grieš kasmetiniai „Nepaklusniųjų žemės" dalyviai Mia Cooper (smuikas, Didžioji Britanija), Tomas Collingwoodas (violončelė, Didžioji Britanija), Rogeris Vigulfas (klarnetas, Norvegija), Sonata Zubovienė (fortepijonas, Lietuva), dainuos baritonas Steinas Skjervoldas (Norvegija).

Pirmojoje festivalio kamerinės muzikos programoje Šv. Kotrynos bažnyčioje sausio 23 d. 19 val. klausytojai išgirs monumentaliausią dainų karaliaus Franzo Schuberto dainų ciklą „Žiemos kelionė". Nuo 1827 metų pavasario, kaip prisimena jo draugai, kompozitorius tarsi apsėstas pasinėrė į šiandien daugiausiai dėl Schuberto dainų teprisimenamo poeto Wilhelmo Mullerio poetinį ciklą „Žiemos kelionė". Paprastose, liaudies dainas dažnai primenančiose eilėse kompozitorius atrado savo paties išgyvenimams labai artimą pasaulį ir sukūrė nuostabią ir sukrečiančią muzikinę kelionę į žmogaus sielą, į neramų meilės, svajų, netekties, liūdesio ir baimės pasaulį.


Paprastai viesulo greičiu kurdavęs, Schubertas šiam ciklui skyrė ypatingą dėmesį: pirmosios dvylika dainų pasirodė 1827-ųjų spalį, antroji dvylikos dainų seka galų gale buvo išleista po metų, vos porą mėnesių prieš kompozitoriaus mirtį. Draugų teigimu, paskutinėmis savo gyvenimo dienomis Schubertas kaip tik užsiėmė paskutinėmis antrosios ciklo dalies redakcinėmis pataisomis...

Artimas kompozitoriaus bičiulis Josephas Spaunas prisimena, kad kompozitorius jam yra sakęs: „Ateik šiandien pas Schoberą - ten pagrosiu sukrečiantį dainų ciklą; šios dainos mane labiau jaudina negu bet kas, ką esu iki šiol parašęs." Tą vakarą kupinu jaudulio balsu Schubertas padainavo ir paskambino visą ciklą - visi buvome stipriai sujaudinti čia vyraujančios slegiančios nuotaikos, o Schoberas prasitarė, kad tik viena daina iš viso ciklo, „Liepa", jam patikusi. Schubertas, staiga pašokęs nuo fortepijono, atkirto: „Šios dainos - tai geriausia, ką esu sukūręs, ateis laikas, ir jūs jas taip pat įvertinsite."

Norvegų baritoną Steiną Skjervoldą tarptautinis muzikos žurnalas „Pianowereld" pavadino „pasaulinės klasės baritonu". Jis studijavo Griego akademijoje Bergene (Norvegija), vėliau Aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje Hamburge, magistro studijas tęsė Norvegijos muzikos akademijoje. S. Skjervoldo repertuarą sudaro itin įvairi muzika: operų arijos, romansai, bažnytiniai kūriniai. Pastaraisiais metais jis surengė nemažai rečitalių Norvegijoje ir užsienyje, parengė svarbius operų vaidmenis daugelyje Norvegijos operos teatrų.

Apie S. Skjervoldo 2005 m. atliktą Schuberto vokalinį ciklą „Žiemos kelionė" kritikai atsiliepimuose rašė: „Įspūdingas atlikimas, kuriam būdinga didžiulė koncentracija ir dėmesingumas, valinga komunikacija su klausytoju ir išraiškingumas, kartu išlaikant idėjos vientisumą."

Pianistas Rokas Zubovas pastaraisiais metais koncertavo daugelyje Europos šalių, taip pat Pietų ir Šiaurės Amerikoje, Irane. Jo repertuare, greta M.K. Čiurlionio muzikos, dažnai skamba šiuolaikiniai kūriniai, o koncertuodamas su pianiste Sonata Zuboviene, ansambliu „Nepaklusnieji", įvairiais dainininkais, pianistas atsiskleidžia kaip puikus kamerinės muzikos atlikėjas.

„Impetus" inf.

„7 meno dienos“ Nr.2 (831), 2009-01-16

Versija spausdinimui

Komentarai

luXhiUFZrceCJGR, 2011-05-04 19:41

With the bases loaded you srctuk us out with that answer!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti