Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

„Muzikos ruduo“ tęsia geriausias tradicijas


Anonsas


7MD informacija

Share |
Jau šią savaitę kelionę po Lietuvos miestus pradedantis festivalis „Muzikos ruduo“ kasmet sudomina naujomis savitomis koncertų programomis. Vienuolikoje šalies vietovių, taip pat dviejuose kaimyninių valstybių miestuose skambės šiandienos lietuvių ir užsienio autorių muzika, taip pat Vakarų Europos klasikų opusai.

 

Nuo lapkričio 5 iki gruodžio 14 d. bus surengta 19 festivalio koncertų, kuriuose žinomi atlikėjai pristatys intriguojančias programas, komentuos savo renginiams pasirinktus kūrinius. „Muzikos ruduo“, bene, vienintelis šalyje „keliaujantis“ festivalis, šiemet skiriamas Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui.


Festivalio meno vadovo Roberto Bliškevičiaus teigimu, „Muzikos rudens“ misija - supažindinti su šiuolaikine ir klasikine muzika šalies miestų ir miestelių žmones. „Siekiame parodyti tai, ką turime vertinga ir kuo galime didžiuotis, - sako R. Bliškevičius. - Lietuvoje turime daug profesionalių labai aukšto lygio atlikėjų, todėl siekiame jų meną pristatyti kuo platesnei auditorijai. Mūsų patirtis ir praktika rodo, kad kai parengtą koncertą paprastai ir aiškiai pristatome klausytojams, sulaukiame didžiulio jų dėmesio ir noro vėl išgirsti vis naujas ir kitokias nei įprasta programas. Vietovėse, kuriose koncertai buvo surengti anksčiau, klausytojų būrys didėja. Svarbu ir tai, kad visi renginiai nemokami.“


„Muzikos ruduo“ tęsia savo vertingiausią tradiciją - supažindinti Lietuvos klausytojus su Lietuvoje sukurta muzika. Festivalio atlikėjai savo koncertuose pristatys net dvidešimties lietuvių kompozitorių kūrinius, sumaniai juos gretindami su klasikine kamerine muzika. Kita nerašyta festivalio taisyklė - koncertų ir programų įvairovė. Dešimtyje skirtingų programų - nuo muzikos garsais sekamų lietuvių liaudies pasakų iki naujausių, talentingiems mūsų atlikėjams dedikuotų kūrinių, taip pat šiandienos užsienio kompozitorių opusų ir pavyzdžių iš kamerinės muzikos istorijos lobyno.


„Muzikos rudens“ publikai skiriamos ir žinomų, mėgstamų Lietuvos atlikėjų, ir jaunųjų muzikų interpretacijos. Šiemetiniame festivalyje koncertuos Dainiaus ir Aido Puodžiukų duetas, Armonų trio, neseniai susibūręs „Basso trio“, styginių kvartetas „Chordos“, Baltijos gitarų kvartetas, „Kristupo medinių pučiamųjų kvintetas“, seserų Daunyčių ansamblis „Regnum musicale“, pianistė Šviesė Čepliauskaitė, dainininkai Skaidra Jančaitė ir Steinas Skjervoldas.


Festivalio „Muzikos ruduo“ atlikėjai susitiks su Alytaus, Anykščių, Biržų, Dusetų, Palomenės, Kernavės, Klaipėdos, Rokiškio, Rumšiškių, Širvintų, Žiežmarių publika, taip pat su lietuviška muzika supažindins klausytojus Kaliningrade ir Varšuvoje.


Lietuvos kompozitorių sąjungos inicijuotas „Muzikos ruduo“ yra vienas ilgiausiai gyvuojančių festivalių Lietuvoje. Jo istorija prasidėjo 1971 m. ir su keliomis pertraukomis tęsiasi iki šiol. Šiemetinį festivalį jau ketvirtą kartą rengia viešoji įstaiga „Domus artis“ kartu su Lietuvos kompozitorių sąjunga ir Lietuvos kompozitorių sąjungos muzikos fondu.


Festivalio inf.

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.40 (869), 2009-11-06

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti