Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Seksas žiemą


Naujo „Kino" skaitymo malonumai


Jonas Ūbis

Share |
Ne kartą įsitikinau: kai tik ko nors paklausiu apie seksą ar erotiką lietuvių kine, pašnekovų veidai apniūksta, juose išryškėja nusivylimas.

Laima Kreivytė redakcijos pasiūlymo aptarti seksą lietuvių kine ėmėsi entuziastingai ir iš peties. Manau, kad jos teiginius ir išvadas cituos, perpasakos, nagrinės ne vienas net ir būsimas lietuvių kino istorikas. Autorė lygina sovietmečiu kurtus ir naujausius lietuvių filmus, bet išvados, žinoma, neguodžia. Išskyrus paskutinį teiginį: „Vis dėlto neabejoju, kad sekso bus."

Polemiškų straipsnių naujame „Kine" ne vienas ir ne du. Žurnalo autoriai yra reiklūs lietuvių kinui, ir tai gerai. Ir taip daug giriamės, taigi kartais galime pabūti rūstūs, bet teisingi. „Lietuviškos filmotekos" autoriai aptaria skambiai pristatytus filmus: Rasa Paukštytė - Juliaus Ziz (Žižliausko) „Vilką", Linas Vildžiūnas - Audriaus Mickevičiaus „Žmogų-arklį", Skirmantas Valiulis - Žeraldo Povilaičio „5 dienų avantiūrą". Deja, tas skambesys dažnai būna tuščias. Panašią išvadą padarė ir Auksė Kancerevičiūtė, pasižiūrėjusi gruodį surengto Vilniaus dokumentinių filmų festivalio lietuviškas premjeras. Festivalį atidarė naujausias Audriaus Stonio filmas „Keturi žingsniai", jį žurnale recenzuoja Santa Lingevičiūtė. Lietuvos kinematografininkų sąjungos prizu geriausiam metų filmui apdovanotą Romo Lileikio dokumentinę juostą „Dangaus šešėlis" aptaria Sonata Žalneravičiūtė. Apie netikėtu aspektu į pokario Lietuvos istoriją pažvelgusio švedo Jono Ohmano dokumentinį filmą „Smogikai" rašo Tomas Balkelis.

Kad ir koks tas lietuvių kinas būtų neprognozuojamas, naujų filmų visada laukiu nekantriai, juolab kad jų kūrimas užsitęsia ir dažniausiai ne dėl kinematografininkų kaltės. Apie tai Neringai Kažukauskaitei užsiminė ir režisierius Šarūnas Bartas, papasakojęs ne tik apie savo naujausio filmo „Lisabona nulis du" nacionalines kūrimo Lietuvoje, Rusijoje ir Prancūzijoje ypatybes, bet ir apie režisieriaus stiliui nebūdingą sumanymą.

Metų pradžia sutampa su „Oskarų" jauduliu, todėl ir mūsų kino teatrų repertuare pasirodo nominuotų filmų. „Kinas" recenzuoja kelis iš jų. Nijolė Andrijauskienė rašo apie Samo Mendeso „Nerimo dienas". Pagrindinį vaidmenį filme sukūrusiai Kate Winslet skirtas ne tik žurnalo viršelis (ji nufotografuota sausį, per „Nerimo dienų" premjerą Londone), bet ir išsamus Izoldos Keidošiūtės plunksnos aktorės portretas. Davido Fincherio filmo „Keista Bendžameno Batono istorija" recenzija žurnale debiutuoja Ramūnas Pronckus. Recenziją papildo filmo platintojų pateiktas pokalbis su filmo režisieriumi. Karolis Baublys žavisi Guy Ritchie „Rokenrola", Romas Zabarauskas peikia Fiodoro Bondarčiuko „Gyvenamą salą. Pirmą dalį", Živilė Pipinytė abejoja Johno Patricko Shanley „Abejonės" kinematografiškumu. „Namų kine" pristatomi du neseniai DVD pasirodę rusų režisierių filmai - Bakuro Bakuradzės „Šultesas" ir Aleksejaus Balabanovo „Morfijus". Rusų kinas netikėtai tapo vienu naujo numerio akcentų. Kitas „Kino" debiutantas Ramūnas Aušrotas gilinasi į sovietų kino istoriją ir išsamiame straipsnyje svarsto, ar tebėra aktualus „perestroikos" kinas. Vokietijoje gyvenantis, bet Rusijoje kuriantis garsus dokumentininkas Sergejus Loznica (jis buvo VDFF surengto konkurso žiuri pirmininkas) dalijasi su N. Kažukauskaite apmąstymais apie dokumentinio kino esmę. Tradiciškai naujame „Kine" nepristigs artėjančių kino renginių anonsų, naujienų. Visuotinės krizės akivaizdoje kinas sugeba pateikti ir pozityvių žinių. Skaitymas juk puošia žmogų ir daro jį dar smalsesnį.


Jūsų - Jonas Ūbis


„7 meno dienos“ Nr.5 (834), 2009-02-06

Versija spausdinimui

Komentarai

SaKcOSbjUTtdwJloq, 2011-05-03 09:07

Real brain power on display. Thanks for that asnewr!

grozybe, 2009-02-09 18:07

Labai grazus "Kino" virselis:)

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti