Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Irano kino savaitė


Rugpjūčio kino žemėlapis


7 MD

Share |
„Drugelio gimimas“
Rugpjūčio 24–29 d. Vilniuje pirmą kartą bus surengta Irano kino savaitė. Jos rengėjai – „Skalvijos“ kino centras, Irano ambasada Lenkijoje ir Irano vizualiųjų medijų institutas. 1994 m. įkurtas institutas – viena žinomiausių Irano organizacijų, platinančių ir populiarinančių Irano filmus užsienyje.

Irano kino savaitę pradės daug apdovanojimų pelniusi Mojtabos Raei poetinė alegorija „Drugelio gimimas“ („Tavalod-e parvaneh“, 1998). Iš trijų pasakojimų („Gimimas“, „Kelias“, „Drugelis“) sudarytas filmas nagrinėja tikėjimo išbandymo klausimus, iškylančius jo personažams. Patėvis priverstas rūpintis paaugliais, kurių motina miršta, luošas berniukas nusprendžia vienas pats leistis į piligriminę kelionę, o į gimtinę mokytojauti grįžęs Šabodinas tampa dvasiniu kaimo lyderiu ir susiduria su nepagrįstais lūkesčiais. Vaizdinguose Šiaurės Irano ir Azerbaidžano kalnuose nufilmuotas „Drugelio gimimas“ atskleidžia po dramatiškų įvykių augančią tarpusavio įtampą ir būtinybę rinktis.

 

Įtampa pasižymi ir geriausiuoju 2006 m. Irano filmų festivalyje „Fajr“ pripažintas Ebrahimo Hatamikia filmas „Vardan Tėvo“ („Be Nam-E Pedar“, 2006 ). Pasaulyje žinomas Irano režisierius daug dėmesio skyrė karo su Iraku poveikio Irano visuomenei klausimams. Šis filmas išryškina skirtingą dviejų kartų požiūrį į karą. Per archeologinius kasinėjimus sužeista mergina sužino, kad jos tėvas buvo minuotojas.

 

Drama „Prarasta tiesa“ (rež. Mohammad Ahmadi, „Haghighat“, 2008) rodo trijų šeimų narius, susietus netekties ir asmeninės kaltės jausmo. Vairuodamas Masudas patenka į avariją, kurioje žūva visa jo šeima: žmona, sūnus ir dukra. Skubiai jam atlikta inksto transplantacija išgelbėja Masudui gyvybę, bet sukelia kančias.

 

Kanuose kino kritikų apdovanotas Seyyedo Reza Mir-Karimi filmas „Mėnesienoje“ (Zir-e noor-e maah“, 2000) pasakoja paprastą istoriją, bet jos dalyviai priversti atsakyti į sudėtingus klausimus, susijusius su morale ir tikėjimu. Jauną dvasinės mokyklos studentą, kuris už poros dienų taps mula, apvagia berniukas. Vagišiaus ir specialiai iškilmingai dienai įsigytų drabužių paieškos nuves studentą į gyvenimo pakraščius, čia jis susitiks su benamiais, visuomenės atstumtaisiais. Iki šiol nepažintas pasaulis žada ryškius įspūdžius ir naujus draugus.

 

Šeimos tema – viena mėgstamiausių pastarųjų metų Irano kine. Trys savaitės filmai, sukurti pernai, taip pat gvildena šiuolaikinės Irano šeimos santykius. Filme „Sniegas ant įkaitusio skardinio stogo“ (rež. Hadi Karimi, „Barf Rooye Shirvani Dagh“, 2011) pasakojama apie artimųjų bandymus suvokti paskutinį mirusiojo eilėraštį. Dar viena šeimos istorija – „Aga Josefas“ (rež. Ali Rafii, „Agha Yousef“, 2011). Jo herojus – su vienturte dukra gyvenantis tėvas. Jis padarytų viską, kad mergina būtų laiminga, bet jų santykius sukomplikuoja nesusipratimas.

 

Amerikiečių dramaturgo Tennessy Williamso gerbėjai turėtų atkreipti dėmesį į Bahramo Tavakoli filmą „Čia be manęs“ („Inja bedoone man“, 2011). Jis sukurtas Williamso pjesės „Stiklinis žvėrynas“ motyvais. Uždarame pasaulėlyje gyvenanti šeima – vieniša motina, neįgali duktė ir bedarbis apie kiną svajojantis sūnus nuolat vargsta ir susiduria su problemomis. Keisti gyvenimą imasi motina, inicijuodama dukters pasimatymą su sūnaus draugu. Pjesėse visos pastangos nueina perniek, bet Tavakoli požiūris kitoks: žmogus turi atsiduoti Alacho valiai ir kantriai išlaukti visas negandas. Motinos vaidmenį sukūrusi Fatehmeh Motamed-Arya pelnė geriausios aktorės įvertinimą 2011 m. Monrealio kino festivalyje.

 

„Skalvijos“ inf.


 

„7 meno dienos“ Nr.30 (998), 2012-07-27

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentarai

PtggodGyyLTxZliU, 2012-08-13 15:26

Ich finde auch, dadf dies einer der besseren Bond-Songs ist.Der lettze von Herrn Cornell war hingegen ziemlich mies.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti