Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

„Kino pavasario“ konkursinės programos nugalėtojas – lenkų filmas „Drąsa“


Kronika


7 MD

Share |
„Drąsa“
Tarptautinio festivalio „Kino pavasaris“ uždarymo ceremonijoje buvo paskelbtas konkursinės programos „Nauja Europa – nauji vardai“ nugalėtojas. Festivalio statulėlė ir pagrindinis prizas atiteko lenkų režisieriaus Grego Zglinskio filmui „Drąsa“.

Dviejų brolių santykius ir žmogiškumo išbandymą kritinėse gyvenimo situacijose nagrinėjanti juosta sužavėjo tarptautinį žiuri, kurį sudarė kino kritikas Švedijos Janas Lumholdtas, aktorė ir prodiuserė Makedonijos Labina Mitevska, latvių režisierius Maris Martinsonas, Kubos aktorė Mirtha Ibarra ir rusų operatorius bei režisierius Pavelas Kostomarovas.

 

Nusprendėme apdovanojimą vienbalsiai skirti šiam filmui tai, kaip jame rodomi žmonių vidiniai prieštaravimai konfliktinėje situacijoje. – filmas tai atskleidžia be stereotipų ir priverčia žiūrovą susimąstyti“, – komisijos apsisprendimą komentavo garsi Kubos aktorė Mirtha Ibarra.

 

Keletą dienų priešKino pavasariouždarymo ceremoniją Lietuvoje viešėjęs režisierius Gregas Zglinskis negalėjo dar kartą atvykti į Vilnių ir pats atsiimtiKino pavasariostatulėlės bei 7 tūkstančių eurų prizo. Tačiau kūrėjas atsiuntė vaizdo sveikinimą, kuriame džiaugėsi gautu apdovanojimu ir dėkojo garbingam žiuri, festivaliui ir jo žiūrovams trimis kalbomisanglų, lenkų ir lietuvių.Man liūdna, kad nesu čia su jumis. Ačiū, kad skyrėte prizą būtent man. Buvo labai malonu viešėti Vilniuje, tad labai tikiuosi dar kartą čia sugrįžti,– sakė G. Zglinskis salėje susirinkusiems žiūrovams.

 

Konkursinės programos žiuri išrinko ir geriausių aktorių trejetuką. Maris Martinsonas tikino pamatęs daug naujų, gerų Europos veidų, tad buvę sunku apsispręsti ir atiduoti apdovanojimą tik vienam aktoriui. Žiuri įvertinimas ir simpatijos atiteko trims aktorėms: Adai Condeescu vaidmenį filmeLovelasas“‚ „Klipoaktorei Isidorai Simijonovič ir Anjelai Nedyalkovai vaidmenįAve. Ši debiutuojanti aktorė prizą atsiėmė pati ir tikino, kad jis jai ypatingas:Tai man pirmas asmeninis apdovanojimas. Esu susijaudinusi, labai dėkoju viską – ne tik apdovanojimą, bet ir pakvietimą į Vilnių. įsimylėjau.

 

Žiuri taip pat skyrė apdovanojimą režisieriaus profesionalumą, jis atiteko Rumunijos režisieriui Adrianui Sitaru, sukūrusiam filmąGeri ketinimai. Šią juostą apdovanojo ir tarptautinės nepriklausomų kino teatrų bei festivalių asociacijos (CICAE) žiuri.

 

Trumpametražių filmų konkurso nugalėtoju tapo vengrų režisierės Cecilijos Felmeri juostaIštįsęs laikas. Komisija taip pat skyrė specialų simpatijų prizą filmuiSiaubūnas, kurį režisavo Attila Tillas Vengrijos.

 

Geriausiu lietuvišku debiutu pripažintas jaunos režisierės Albinos Griniūtės filmasNašlaitynas.

 

Žiūroviškiausiu lietuvių filmuKino pavasariolankytojai išrinko Roko Eltermano juostąPaskutinė medaus mėnesio diena, kuriam apdovanojimą skyrė nominacijos steigėjasŠvyturys.

 

Publikos simpatijų prizą pelnė prancūzų komedijaNeliečiamieji, vos keliomis dešimtosiomis balo dalimis nurungusi filmąCafe de Flore.

 

„Kino pavasario“ inf.


„7 meno dienos“ Nr.14 (982), 2012-04-06

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti